Ida Johanne Nova

Bodø – Norges turby nummer 1

2. mars 2016

Turløyper i umiddelbar nærhet gjør Bodømarka unik.

Akkurat ti minutters kjøretur fra Bodø sentrum finner du Maskinisten. Det er en av inngangsportene til Bodømarka. Ja, en av de. For på Bodøhalvøya finnes det mange.

Skilt
Ann Kristin Rødelv
Med ski på beina

Om du liker å gå på ski har du herfra tilgang til et ca. 40 km langt løypenett. Her finner du både familievennlige løyper og små monsterbakker om du ønsker det. Løypas første servering av havresaft får du etter 5 km. Videre kan du også besøke Bestemorstua og Erlingbu fra samme løypenett.

Nova skitur
Tussvannet. Ida Johanne Nova
BOT Skilek
Tussvannet. BOT
BOT skihytta
Skihytta. BOT
Enda nærmere sentrum, ved Skjæringa på Stormyra, har du nok en inngang.

Turstien kommer fra Maskinisten og går langs jordene via Bodin gård, før den snor seg gjennom tett skog langs Bodøelva. Forbi Skjæringa bringer stien deg videre via Nordland kultursenter og Bodin kirke. Endepunktet er Bodøsjøen hvor du blir møtt av et panorama om værgudene vil; Fjellmassivet Børvasstindene i øst, og landemerkene Sandhornet og Fugløya i sør.

Bod+©sj+©en
Bodøsjøen. Ann Kristin Rødelv
Bodøs mest besøkte topp, Keiservarden, kan nåes fra flere utgangspunkt.

En sti går fra Turisthytta, forbi Øvre Vollvann og Svartvannet. Når stigningen starter for alvor får du Vestfjorden og leia ut til Lofoten i sidesynet. Det er absolutt ikke bare oppoverbakkene og de nye trappetrinnene som tar pusten fra deg når du er vel oppe. Her har du 360 graders utsikt til ”hele verden.” Sett deg på benken ved gapahuken og la blikket vandre.

Foto: Marte Heitmann
Marte Heitmann

 

Foto: Jannike Ramsvik
Jannike Ramsvik
Turbyen Bodø

– Bodø er Norges turby nummer 1, hevder Berit Irgens, daglig leder i Bodø og Omegn Turistforening. Irgens understreker at det som gjør Bodømarka så unik og mye besøkt, er at turløypene finnes i umiddelbar nærhet – på hele Bodøhalvøya.

– Det er blitt mer og mer populært å være fysisk aktiv og bruke bymarka. Irgens forteller at det har vært en jevn økning i interessen for turer i nærområdet og BOTs aktiviteter de 14 årene hun har jobbet i foreningen.

Det samme sier Bjørn Heitmann.

I 2013 startet han og Monika Grimstad Turgruppa Keiservarden. Hver dag tar de turen opp til utkikkspunktet på 366 meter. Gruppa er på tur uansett vær, sommer som vinter. Antall deltakere varierer fra 5 til 25. Heitmann forteller at nærheten til byen og lengden på turen er suksesskriteriene til turgruppa. Daglig legges nye turbilder ut på turgruppas Facebook-side, som følges av 1200 turglade personer fra hele landet. Turgruppa får stadig nye medlemmer, og er blitt et flott møtepunkt hvor man knytter nye vennskap gjennom felles turglede, sier Heitmann

NovaTurgruppa
Turgruppa Keiservarden. Ida Johanna Nova
Støtter opp om arrangement

Bodøfolk støtter også opp om mange andre arrangementer, som Kom deg ut-dagen, 7-toppsturen og 10 på Topp, sier Irgens. I tillegg kan man bl.a. være med på Skiposten, Ski på topp Salten, samt Turorientering når våren nærmer seg.

Nord-Norges største turarrangement 7-Toppsturen, er en merket turløype rundt i Bodømarka. Dette er et arrangement i regi av BOT og Avisa Nordland, og foregår hvert år første helgen i juni. Du kan velge mellom 3 topper på til sammen. 5 km, eller 7 topper på nærmere 25 km. Her finner du også tilrettelagte løyper for barnevogn og rullestol. Hele 3000 deltok på arrangementet i fjor, sier Irgens.

BOT

Ti på Topp er et nasjonalt arrangement i regi av Bedriftsidretten. I Bodø samarbeider Bedriftsidretten og BOT om dette arrangementet. Dette er et enkelt, morsomt og sosialt arrangement, der man besøker 10 utvalgte topper rundt Bodø fra mai til september. Via en nettportal, eller en app (nytt fra 2016) kan du registrere alle turene og er da med i trekningen av fine premier. I følge leder Lars Nystadbakk i Bedriftsidretten, er arrangementet populært. I 2015 deltok nærmere 1700 på Ti på Topp. Disse registrerte over 21000 turer på de 10 ulike toppene vi hadde med i konkurransen, sier Nystadbakk.

Skautuva Hanne Olafsen
Per Karlsatind. Foto: Marianne Mentzoni Nilsen
Per Karlsatind. Marianne Mentzoni Nilsen
Vakker natur

Nærheten er én av grunnene til at vi bruker marka mye. En annen er selvfølgelig naturen i seg selv. I 2013 havnet Bodøregionen på National Geographic topp 20 “må se-liste”. Listen er utarbeidet av verdens største reisemagasin, og viser deres anbefalte reisemål.

Ikke uten grunn. Du trenger ikke være turist for å bli bergtatt av korte mørketidsdager med horisont malt i oransje og rosa, eller nordlysets ville dans over stjernekledd himmel. Når våren kommer drar vi til fjells midt på natta. Belønningen er midnattssolen, som henger som en magisk rød ildkule over Landegode.

Foto: Ann Kristin Rødelv
Ann Kristin Rødelv

Vi sier som lyriker og skogens dikter Hans Børli;

“Av og til er jeg nødt om å ta livet mitt med på en aldri så liten luftetur.

Vi er heldige. Naturen er rett utenfor stuedøra, og mulighetene for en luftetur på Bodøhalvøya er mange og varierte.

lysl+©ypa2
Ann Kristin Rødelv
Sol+©yvannsmarka
Soløyvannsmarka. Ann Kristin Rødelv
Nova Sol+©yvannet
Soløyvannet. Ida Johanne Nova
Nova Ekorn
Ida Johanne Nova
Maskinistenst+Ñende
Maskinisten. Ann Kristin Rødelv

 Tekst: Anne Kristin Rødelv