For Grete Forsmo (30) var det trygt å kjøpe leilighet gjennom Bodø Boligbyggelag (BBL). Christine Karijord

Hvorfor velge leilighet?

16. september 2016

Det er god plass i leiligheten til Grete Forsmo (30), under tak og mellom vegger. Og for å komme inn i den lyse nymalte stuen trør vi over en rosa dørstokk. På kort tid har hun satt sitt preg der hun skal bo. Å velge borettslag var faktisk en selvfølge for Grete.

-Så fint du har fått det, her har du gjort det skikkelig bra, sier eiendomsmegler Lene Hansen (38) i GARANTI eiendom, meglerfirmaet som eies av Bodø Boligbyggerlag – BBL.

Det var hun som solgte leiligheten i det lille, trygge og trivelige borettslaget på Mørkved til Grete da hun kom flyttende nordover.

-Jeg har egentlig bare malt veggene. Men det ble bra. Så skulle jeg henge opp taklampa her om dagen, men fant ut at taket var betong. Og det nyttet ikke med dobbeltsidig tape, ler Grete.

Lene har førstehånds kunnskap om nabolaget i Mørkvedtorget borettslag. Det er noe meglerne i GARANTI skal ha.

-Da får du plage naboene. Det er garantert noen som kan hjelpe deg her i borettslaget, smiler Lene.

Bilde BBL
Grete Forsmo må fri til en av naboene for hjelp til å henge opp taklampa. Christine Karijord

 Valgte bevisst

Da Grete skulle flytte til Bodø, en av Norges raskest voksende byer, valgte hun å melde seg inn i BBL. I Oslo hadde hun bodd i en liten OBOS-leilighet i et stort sameie, og kjente til dette med forkjøpsrett. For gjør du bruk av forkjøpsretten, kan man tre inn i høyeste bud og kjøpe boligen til den prisen selger har akseptert.

-Jeg begynte med å melde meg inn i BBL. Og jeg var ganske bevisst på hvor jeg ville bo, men visste lite om boligmarkedet i Bodø. Og så har jeg vokst opp i et borettslag, forteller Grete.

Hun begynte raskt å gå på visninger. Boligmarkedet beskriver hun som relativt rolig, og ikke i nærheten av presset i hovedstaden.

-Jeg gikk på sju – åtte visninger, og så klart fordelen med å kjøpe gjennom BBL. Det er mange medlemsfordeler og ikke minst er jeg med og bestemmer hva som skal skje i borettslaget, sier Grete.

Medlemsfordeler utgjøres dels av landsomfattende avtaler forhandlet fram av Norske Boligbyggerlag, som rentevilkår på lån, forsikringer og lokale avtaler BBL har inngått til fordel for vel 13.000 medlemmer.

-Det er noe med tryggheten i et borettslag. Der jeg bodde i Oslo var det 819 leiligheter, mens her er det kun 24. Og nabolaget her er veldig trivelig. Jeg har min egen hageflekk og det er fine og skjermede uteområder alle kan bruke, sier Grete.

Bilde BBL
Grete Forsmo (30) setter hun stor pris på fint opparbeidede grøntareal rett utenfor stuedøra. Christine Karijord

 Viktig med god økonomi

For Grethe var det viktig at leiligheten var nært jobben på Nord universitet, at borettslaget hadde god økonomi og at det ikke var så mye oppussingsarbeid å ta fatt i.

-Jeg så raskt at borettslaget hadde ting på stell, sjekket gamle styrepapirer og så at alt var okay. Og så er det jo så stille her. Det er deilig, smiler Grete.

For BBL er det viktig med et godt og trygt boligmiljø, og de ønsker å hjelpe borettslagene for å sikre god økonomisk og forsvarlig drift.

-BBL har mange oppgaver, men det er ikke bare forvaltning. Det bygges, vi bistår i enkeltsaker, utvikler prosjekter og leier ut, forteller Lene.

Og det at et borettslag er demokratisk, gir folkene som bor der noe de skulle ha sagt i de fleste prosessene.

-Det kan ikke tas avgjørelser uten folk er enig. Det skal være flertall  før en avgjørelse. Og desto mer aktivitet i et borettslag, jo mer trivsel blir det. For det å ha det bra, bli sett og ha det trygt der man bor er viktig. Og dette ser jeg er lettere i mindre borettslag som dette, sier Lene.

For folk bor tett, og de bryr seg om hverandre når de blir kjent gjennom å samarbeide om noe man bryr seg om.

-Har man ikke sett den eldre naboen på en stund, så begynner man å bekymre seg. Folk følger med, og de sier ifra, sier Lene, som selv bor i et borettslag i Bodøsjøen.

-Det er et fleksibelt bomiljø. Og sosialt hvis man ønsker det. I vårt borettslag har vi flere fellesmiddager ute enn inne når finværsdagene kommer. Men så kan man velge det vekk hvis man vil. Det er veldig fint å ha det sånn, at man kan være med etter behov, sier megleren.

Folk som bor i borettslag blir gjerne boende, og må flytte inn og bo i egen leilighet i en god stund før de kan søke om å eventuelt leie ut.

-Borettslagsloven regulerer det slik at folk må flytte inn i boligen de kjøper. Dette gjør at folk får et annet eierforhold til leiligheten og området rundt. Man unngår spekulanter og folk bidrar for å holde verdien oppe i hele sameiet. Man tar vare på mer enn selve leiligheten og bryr seg om å ha gode relasjoner til naboen. For dette betyr noe for helheten i borettslaget, sier megleren.

For Grete Forsmo (30) var det trygt å kjøpe leilighet gjennom Bodø Boligbyggelag (BBL). Og særlig avgjørende var det at borettslaget hadde alt av papirer i orden og at gjelda ikke var for høy. Megler Lene Hansen i GARANTI mener borettslag fungerer som et slags demokrati. Alle får si sitt. Foto:Christine Karijord
For Grete Forsmo (30) var det trygt å kjøpe leilighet gjennom Bodø Boligbyggelag (BBL). Christine Karijord

 Grunn til å glede seg

I følge daglig leder Thomas Normann i GARANTI Eiendomsmegling har boligprisene i Bodø steget i takt med gjennomsnittstemperaturen.

-Aldri før har vi hatt så høyt nivå. Nesten alle boliger som blir lagt ut går fort unna og ofte langt over takst og prisantydning. Så både huseierne og utbyggerne i Bodø har grunn til å glede seg, sier Normann.

Megler i Garanti Eiendom, Thomas Normann
Megler i Garanti Eiendom, Thomas Normann

Han forteller at prisene på eiendom blir bestemt av tilbud og etterspørsel.

-Når prisene stiger mer i Bodø enn andre steder i landet skyldes det at etterspørselen er høyere eller at tilbudet er lavere. Men Bodø fortsetter å vokse, og det har lenge vært en politisk målsetting at byen skal bli større. Gjerne større enn Tromsø. Og med en slik vekststrategi, er det klart at det blir stor etterspørsel etter boliger, smiler Normann.

Og når det gjelder borettslagsleiligheter, så er prisveksten klar. Likevel er det kun i visse perioder.

-Prisen på BBL-leiligheter er 12, 2 prosent høyere i august i år sammenlignet med måneden før. Og en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på leilighetene våre var på 31 559 kroner. Men august er en måned hvor prisvekst er normalt, så prisstigningen var ikke overraskende, sier megleren.

Likevel har prisene på BBL-leiligheter sunket de siste tolv månedene. Og det går fint an å komme seg inn i boligmarkedet på tross av at det er stor etterspørsel.

-Prisene har gått ned med 6,1 prosent de siste tolv månedene, mens det på landsbasis har vært en stigning på 11,4 prosent, sier han.

 Boligmarkedet i Bodø

I følge Normann bygges det mye nytt i Bodø.

-Det er fortsatt strenge krav til byggeskikk, og det fordyrer byggekostnadene sammenlignet med for 20 år siden. Men så er det jo eventuelt et politisk spørsmål om man trenger så energitette hus, sier Normann.

Og der det bygges mest og der det er størst press er i følge Normann Bodøsjøen, i sentrum og på Mørkved mot sjøen ved Hunstadsenteret.

– Det vi har fokus på når vi bygger, er å bruke landskapsarkitekter for å tilfredsstille krav og etterspørsel etter tilpassede utearealer. Lekeplasser er viktig, takterrasser er populære, det skal være tilrettelagt for gode parkeringsmuligheter, mens boligene, de har en universell utforming etter krav, sier han.

Ramsalt prosjekt

For tiden jobber Norman med prosjektet «Ramsalt», byleiligheter som også skal ha utsikt mot naturen. Plassert langs Bodøs bypromenade med havutsikt mot Landegode.

Ramsalt foto
Beliggenhet: Det var her det begynte så smått å spire og gro for flere hundre år siden. – Sjøgata har fortsatt samme sjel, men med nye mennesker og nye impulser. Her skal BBL skape moderne hjem som det er godt å dele med venner og familie, med det salte havet og den nye bypulsen rett utenfor døren.

-Ramsalt vil ha noe for alle. I underetasjen blir det moderne parkeringsanlegg med mulighet for ladding av elbil. Og i de nederste etasjene har vi ambisjoner om å skape et godt og levende gatemiljø og en alternativ møteplass i sentrum, sier Normann.

Det planlegges en gjestebrygge like ved for de som ønsker å bruke havet til båtliv, og Ramsalt skal bli et nytt sted med alle fasilitetene byen Bodø har å by på.

ramsalt-utsikt
Utsikt ned til båten: I Ramsalt-prosjektet planlegges en gjestebrygge like ved for de som er glade i båtlivet. Og utsikten går rett mot midnattssol og fjell.
ramsalt-bolig-bbl
Boliger for alle: I de 55 ramsalte leilighetene er det varierte planløsninger tilpasset forskjellige behov og ønsker. Størrelsene varierer fra 1-roms på 31,6 kvm til 5-roms på 139 kvm.
ramsalt-leiligheter

-Alle fasiliteter og servicetilbud byen har vil være nært, samtidig som naturen på alle sine mektige måter, ligger rett ved. Samtidig vil folk ha konserter og matopplevelser rett rundt hjørnet, mens padleturer med havkajakk, utsikt, midnattssola og gåturer til Keiservarden er noe av det man får i hverdagen. Og man kan velge mellom alt fra 1-roms til 5-roms leiligheter av høy kvalitet, sier Normann.

I tillegg skjer det stadig mer flere steder i Bodø og i Fauske kommune.

-Vi har Bodøsjøtoppen Sør og legger snart ut et prosjekt på Reinsletta med omkring 70 leiligheter. I tillegg til dette har vi ti tomannsboliger i Valnesfjord. Så det skjer stadig noe nytt i boligmarkedet, avslutter Normann.

HVEM ER BBL?

  • En betydelig aktør i boligmarkedet i Bodø gjennom 70 år.
  • Var med å bygget opp byen etter andre verdenskrig.
  • En aktør med samfunnsansvar, overskudd skal tilbake til formålet.
  • Tilbyder av et totalprodukt. Bygge, trygge og selge.
  • Skal bygge boligverdier for enkeltpersoner og boligselskap.
  • Skal være rustet for en enda større rolle som boligbyggelag i Nordland fylke.Skal være slagkraftig, effektiv, moderne og en framoverlent organisasjon.