Mjelle har vært godt forankret i bodøværingenes hjerte lenge. Terje Rakke

Byen midt i naturen

11. november 2015

At Bodø er en perle i seg selv er vi alle enige om. Men hva er det som gjør nettopp vår by så spesiell? Vi spurte bodøværingene i sosiale medier, og responsen lot seg ikke vente på. Her presenterer vi noen av de perlene som står sterkest i våre bodøhjerter.

Mange vil nok fremheve selve beliggenheten som en perle i seg selv. Og alle som har landet på Bodø Lufthavn kan umulig være uenig. Plassert i ly av Børvasstindene med Vestfjorden som nærmeste nabo ligger vår fylkeshovedstad. Like vakker og majestetisk i så vel blendende sol som rivende kuling. I Bodø lever vi med været, ikke på tross av det.

Byens historie begynner på mange måter da noen staute karer bestemmer seg for å bygge en molo. At moloen 200 år etter skulle fungere som både vern mot havet og en av bodøfolkets mest populære utfluktsmål sier det meste. Moloen er en opplevelse uansett vær. Og vind. For det har vi mye av.

Moloen Foto: Ernst Furuhatt
Moloen
Ernst Furuhatt

På samme måte må både Keiservarden, Bodømarka og Mjelle nevnes. Keiservarden, som fikk sitt regale navn etter at keiser Villhelm II besøkte den 366 meter høye toppen i 1889, er Bodøs mest besøkte utsiktspunkt. Den spektakulære utsikten, som lar deg se så vel hele Bodø by som Lofotveggen, har i de siste årene vært kulisse til flere internasjonale artister under Nordland Musikkfestuke. I 2015 fant hele 5 000 mennesker veien opp til toppen for å høre vår egen Halvdan Sivertsen spille.

Keiservarden Foto: Terje Rakke
Keiservarden
Terje Rakke

I Bodø lever vi med naturen rundt oss. Den er like viktig som maten vi spiser og luften vi puster. I Bodømarka finner mang en bodøværing sjelefred, og Mjelle har vært godt forankret i bodøværingene hjerte lenge – men ble kjent over hele landet da Terje Nilsen hyllet stranden i sangen med samme navn i 1974. Og vi kunne ikke være mer enig med bypoeten. Der kan vi gå å drømme oss bort alene, om tider som for alltid er forbi. Der kan vi finne rare skjell og steiner, hver og en et stykke poesi.