Knut Folkestad dekket av snø og slaps

Når man velger å sykle til jobb hele året, må man regne med å se slik ut når man kommer fram. Selfie: Knut Folkestad

«Det er jo ikke noen tvil om at byen har noen klimatiske utfordringer»

Møt Knut Folkestad. Radioprofil, musikkelsker og syklist. Glad i variert vær og gode kulturopplevelser. Glad i Bodø, med andre ord.

15. mars 2018

Bo

For å være litt nostalgisk… Hva er ditt aller beste barndomsminne fra Bodø?

Under oppveksten på Hamarøy var det nærmest eksotisk å ta turen til Bodø. Bortsett fra at vi så på byen som en «sosseby», der det var høyst uvanlig å gå rundt med KISS-ryggmerke på dongerijakken, har jeg mange gode barndomsminner herfra. Bare det å sitte og vente i bilen mens foreldrene var inne på det sagnomsuste varehuset Tybring/Gjedde, var verdt hele turen. Et sterkt minne er kjøpet av min første kassett: The Kids sitt debutalbum Norske Jenter, ervervet på Hot Records for 69 kroner og 50 øre. Beste investering noensinne. Kan alle tekstene utenat den dag i dag.

Du får 10.000 kroner du skal donere til et veldedig formål i Bodø. Hvem og hvorfor?

Jeg stoler på at byens engel, Shirley Bottolfsen, vet hvem som trenger det mest, så hun må gjerne disponere denne fiktive pengesummen. For øvrig er både Bodømarkas Venner eller prematuravdelingen på sykehuset verdige mottakere i mine øyne.

Du skal beskrive Bodø for noen som aldri har vært her før. Hvordan høres det ut?

En by med sykt kort vei til flyplassen, og tilsvarende kort vei til store naturopplevelser.

Hva burde alle bodøværinger gjøre minst én gang i livet?

Oppsøke en by av tilsvarende størrelse og innse at eiendomsskatt, parkeringsplasser, kjøpesentra, bompenger, innvandrere og integrering er noe som IKKE er unikt for Bodø. Synes det til tider er mye sutring og lite forståelse for samfunnsutvikling her i byen.

Du får ubegrensede midler til å bygge deg et hus i Bodø. Hvordan ser huset ut, og hvor skal det ligge?

Vi bor fint på Jensvoll, men kunne gjerne flyttet litt lengre opp på toppen med utsikt til Børvasstindene og Saltfjorden. Har egentlig som et slags livsprinsipp at jeg alltid skal kunne se havet fra vinduet, men vi har investert i hytte som kompenserer for akkurat det. Jeg er jo ingen arkitekt, men har gjort min dont med oppussing og renovering gjennom tidene. Så et topp moderne hus med store vindusflater hadde vært greit.

Hvilken bodøværing ser du mest opp til og hvorfor?

Jeg synes Daniel Bjarmann-Simonsen har framvist et helt enormt engasjement for Ny by Ny flyplass-prosjektet. Og så har jeg en fin miks av kjærlighet og respekt for det Halvdan Sivertsen har gjort og skapt med base i Bodø.

Du må holde en bodørelatert presentasjon på 30 minutter uten tid til forberedelser. Hva snakker du om?

Da ville jeg snakket om den transformasjonen Bodø har vært gjennom de siste 10-15 årene. De sammenfaller med årene jeg selv har bodd her, uten at jeg på noen som helst måte kan ta æren for det. Men etter mange år i mediebransjen ser jeg hvordan statusen til byen har endret seg kapitalt. Det handler om trygghet og selvtillit, og hvordan musikk- og kulturlivet kan være med å påvirke både egen og andres oppfatning av Bodø. Det er gøy å se hvordan for eksempel Kråkesølv, Sirkus Eliassen, Sondre Justad, Parkenfestivalen, og Bodø-venner som Asbjørn Slettemark har vært med å løfte inntrykket av byen sett utenfra.

Hva gleder du deg aller mest til de neste 10 årene i Bodø?

Meget spent på Ny by Ny flyplass-prosjektet. Det er jo noen helt enorme utfordringer der som jeg rett og slett lurer på om Bodøsamfunnet har kapasitet til å takle. Og så gleder jeg meg til å se hvordan Veipakke Salten vil påvirke sykkelturene og kollektivtrafikken til og fra jobb.

Hva er din beste kulturopplevelse i Bodø?

Trekker som regel frem konsertene med Manic Street Preachers og Chris Cornell under Parkenfestivalen.

Hva er det mest hjertevarmende du har opplevd i Bodø?

Har ikke noen spesiell historie her, men tenkte faktisk på det i dag, at det er et eller annet med størrelsen på denne byen som appellerer til meg. Merket det da jeg syklet til barnehagen i dag tidlig, og hilste på naboen som bor lengre bort i gata. Hun er både tannlegen til min sønn, og har vokst opp på Hamarøy som meg. Jeg liker at folk i lokalsamfunnet på en måte har flere roller. Samtidig er ikke byen mindre enn at det går rundt, selv om ikke akkurat jeg kjøper konsertbillett eller går på Glimt-kamp. I større byer blir man enda mer anonym. Jeg liker å tro at man faktisk kan utgjøre en forskjell i Bodø.

Hva gjør du i Bodø en perfekt fridag?

Det er jo ikke noen tvil om at byen har noen klimatiske utfordringer. Vet ikke hvor mange ganger jeg har hatt lyst til å slenge sykkelen i grøfta i motvinden over Stormyra. Det er dager der jeg siterer hele Saltdalskassetten, og hytter med nevene mot værguden og roper ironisk – på engelsk til og med – IS THIS THE BEST YOU CAN DO???!! Men en båttur på stille hav er aldri feil. Har hatt mange fine båtturer både på hytta på Gamøyran og her i byen. Jeg hadde jo lenge det jeg vil kalle en veteranbåt med samme byggeår som meg selv, 1971. Solgte den til en fyr som kjørte helt ned fra Tromsø for å hente den. Jeg trodde jo den var helt ubrukelig på det tidspunktet, men han mente den var i tipptopp stand og hadde visstnok planer om å bruke den til en form for selfangst. – Bjørnøya neste, ropte han og kjørte avgårde med min røde Mørebas på tilhengeren.

Du skal ha en helaften ute med venner. Hvor går turen og hvorfor?

De alt for få gangene det skjer, blir det som regel et slags Bermundatriangel med start på Kaptein Larsen, via konsert på Sinus, og med baren på Public som trygg endestasjon. Sitter der og ber om gammel Mötley Crüe og maser om at lyden er ALT FOR LAV. Må benytte anledningen til å anbefale en burger på Burgasm. Herlig burger, og med en eller annen form for internasjonal atmosfære.

Fortell om en tur på byen i Bodø som du aldri vil glemme…

Er det ikke sånn at de beste turene på byen er de du IKKE husker? Har et vagt minne om at bandet Kent spilte plater på Public etter konserten deres i 2009. Ble så glad da bassisten spilte KISS at jeg måtte takke ham personlig – som man jo gjerne gjør når man har smakt på ildvannet. Fant ham på Facebook i nattens mulm, og vi er facebookvenner den dag i dag. Uten at det kan brukes til noe som helst, selvsagt. Ser for meg at han har slått av alle oppdateringene mine. Hva skal han med ferie- og familiebilder og informasjon om musikkquiz i Bodø, liksom?