Silje Nordnes inntar sommerposituren hjemme i Hamarøy.

Silje Nordnes inntar sommerposituren hjemme i Hamarøy.

«Det finnes en fantastisk badekulp oppe i fjellet et sted. Som tatt ut av et reisemagasin»

Den ene er veldig glad i vorspiel og nachspiel. En annen har en hemmelig badekulp i fjellet. De to siste rett og slett bare elsker Bodø. Vi har tatt sommertempen på fire personligheter fra bodøregionen.

4. juli 2017

Bo

To bodøværinger, en skuespiller fra Sandhornøy, og en radiopersonlighet fra Hamarøy. Vi har stilt dem fem sommerspørsmål, og svarene er like varierte som personlighetene selv.

Den hemmelige badekulpen

Førstemann ut er Arthur Hakalahti, skuespiller fra Sandhornøy, blant annet kjent fra monsterhiten Skam, og sist sett i kinosuksessen Kongens Nei.

Arthur Hakalahti
Arthur Hakalahti
Du er hjemme på Sandhornøy og får besøk utenbysfra. Du skal vise dem essensen av øya i løpet av én dag. Hva gjør du?

– Først stikker vi ut og padler utenfor Mårnessjyen. Deretter tar jeg vedkommende med på den svært så anstrengende og «omfattende» turen opp Sandhornet, før vi avrunder dagen hos farmor og de legendariske vaflene hennes.

Hva er din favorittplass på Sandhornøy, og hvorfor?

– Det er egentlig en hemmelighet, men det finnes en fantastisk badekulp oppe i fjellet et sted. Bortgjemt bak vegetasjon, og som tatt ut av et reisemagasin.

Hva på Sandhornøy kunne du ikke klare deg uten?

– Familien min. Det er de som gjør stedet.

Hva er ditt beste sommerminne fra Sandhornøy? 

– Åpningshelgen av SALT på Sandviksand. Det er en av de største opplevelsene jeg har hatt på den øya. Fantastisk vær, tusenvis av mennesker, sinnssyk stemning, og da mørket la seg toppet det hele seg med tidenes nordlys.

Du skal slå ut håret og gå ut på Sandhornøy. Hvordan ser kvelden ut?

– Når jeg skal ta den helt ut, hender det at jeg isbader (om sommeren).

Ribtur, konsert og nightcap

Mariell Israelsen er sentrumsleder i Bodø, og naturlig nok en ekte bodøpatriot.

Mariell Israelsen. Mona Stenseth Erlandsen
Du er hjemme i Bodø og får besøk utenbysfra. Du skal vise dem essensen av Bodø i løpet av én dag. Hva gjør du?

– Da starter vi dagen friskt og tar morgenkaffen på Keiservarden. Videre synes jeg Bodø er aller finest sett fra sjøveien – så da ville jeg sørget for en ribtur og raskeste vei til, og mellom, Kjerringøy, Landegode og Saltstraumen. Lunsjen måtte blitt en havrettsbuffet på en av disse plassene. Ettermiddagen/kvelden skulle inneholdt en konsert/show i stormen, etterfulgt av et restaurantbesøk. Avslutningen tar vi på Topp 13 eller på Roast, med midnattsola midt i fleisen selvsagt.

Hva i Bodø kunne du ikke klart deg uten?

– Familien min, havutsikten og god kaffe.

Hva er din favorittplass i Bodø, og hvorfor?

– Rensåsparken under Parkenfestivalen. Parken er – og blir – årets høydepunkt!

Hva er ditt beste sommerminne fra Bodø?

– Det må bli sommeren for 10 år siden. Min beste venninne bor i Australia, og hadde fire studievenner med seg hjem på besøk denne sommeren. Solen skinte dag og natt i nesten tre uker til ende – til og med jeg som er født og oppvokst her ble fascinert over byen vår. Dagene gikk til grilling på stranden, fjellturer i midnattssol, båtturer og bading i havet til alle døgnets tider. Reker og hvitvin i teltet ved Radisson, hagefester og mye mye mer. For en sommer!

Du skal slå ut håret og gå ut i Bodø. Hvordan ser kvelden ut?

– Da starter vi kvelden med After Work på Ohma. Alltid så god stemning og servering der! Videre har vi billetter til konsert/show på Stormen som forhåpentligvis ikke avsluttes så alt for sent. Rekker vi kjøkkenet på Hundholmen og noen småretter der før de stenger, blir jeg veldig fornøyd. Regner med selskapet er godt, og at vi klarer et siste glass med noe friskt i oppe på Topp 13 eller Roast. Og slipper jeg da å fryse i taxikø – så er kvelden komplett.

Mathovedstaden i nord

Daniel Bjarmann Simonsen kan gå inn i sommeren vel vitende om at det knallharde arbeidet med å få realisert Ny by – ny flyplass-prosjektet, endte med suksess. I prosessen har han også fått vise fram byen sin til prominente gjester fra hele verden.

Daniel Bjarmann Simonsen
Daniel Bjarmann Simonsen har hatt god grunn til å feire det siste året. Han har også fått nok av muligheter til å vise fram byen sin. Privat
Du er hjemme i Bodø og får besøk utenbysfra. Du skal vise dem essensen av Bodø i løpet av én dag. Hva gjør du?

– I månedsskiftet mai-juni hadde vi et internasjonalt ekspert-team fra et FN-nettverk på besøk. For at de skulle få et bilde av byen og omlandet, raftet vi dem til Saltstraumen og kjørte dem derfra innom ulike steder og til byen. Vi hadde dem inne på flystasjonen, på Junkerfjellet, på historisk byvandring i sentrum og på Nordsia. De var i ekstase. Siden de var her for å gjøre en jobb, hadde vi ikke tid til å ta dem med på museer og den slags. Hadde jeg fått besøk utenbys fra nå, ville jeg kjørt et lignende opplegg, men inkludert Kjerringøy og ikke minst Norsk Luftfartsmuseum. Historien om det morderne Bodø er historien om forsvaret av Norge og Nato – og fremveksten av norsk luftfart. Den må vi fortelle. Det er en viktig del av identiteten til byen vår.

Hva i Bodø kunne du ikke klart deg uten?

– Stormen, restaurantene og barene, fjellene, stiene, løypene, universitetet, flyplassen og hytta.

Hva er din favorittplass i Bodø, og hvorfor?

– Steigtind, flyplassområdet (er der ofte på grunn av jobben og har utviklet et nært og sært forhold til området), hytta, Bodøsjøen og NYT restaurant.

Hva er ditt beste sommerminne fra Bodø?

– Somrene på hytta med mormor og morfar. Mine beste somre i barndommen tilbragte jeg der. Vi kjøpte hytta av arvingene når morfar gikk bort. I balansen mellom barndomsminner og behovet for å skape våre egne historier, pusser vi nå opp hytta for å gjøre den til vår egen. Men for min del vil mormor og morfar alltid være der.

Du skal slå ut håret og gå ut i Bodø. Hvordan ser kvelden ut?

– Den ser ikke ut! Det var det første jeg tenkte. Men, nei, må vel hente meg inn på den. Må innrømme det kan være alt fra å starte med å grille sammen med venner, til å begynne på en restaurant og la kvelden bli til mens vi går. Aller best er det å starte med utepils i sola og fortsette med det til midtnattsolen kommer. Og kanskje litt til. Ellers er jo årets ultimate helaftener på Parken. Ellers har jeg lyst til å si at Bodø har et fantastisk bra utvalg av restauranter og barer med tanke på størrelsen på byen. Det er vårt beste internasjonale forhandlingstilbud. All honnør til de som har satset og skapt dette. FN-ekspertene sa at vi burde ta rollen som The Food Capital of The North! Det er noe i det. Virkelig!

Vorspiel i barndomshjemmet

Når Silje Nordnes setter kurs hjem på sommerferie i Hamarøy, sitter hun ikke bare inne og slapper av. Det skal helst skje noe, og en god fest går aldri av moten.

Silje Nordnes inntar sommerposituren hjemme i Hamarøy.
Silje Nordnes inntar sommerposituren hjemme i Hamarøy.
Du er hjemme i Hamarøy og får besøk utenbysfra. Du skal vise dem essensen av hjemstedet ditt i løpet av én dag. Hva gjør du?

– Vi begynner med en lang og god frokost hjemme hos mamma og pappa på Oppeid. Vi svipper innom Hamsunsenteret før vi må ut i naturen. Vi tar med oss klatreutstyr og guide, og tar lunsjen oppe på Hamarøyskaftet. Derfra kjører vi til Skutvik, hopper i en båt og kjører rundt til Tranøy. Der spiser vi en kanelbolle hos Vibeke, tar et bad nede ved Kvalskuta og avslutter med middag på Tranøy Fyr. Litt hektisk dag kanskje, men det blir bra.

Hva i Hamarøy kunne du ikke klart deg uten?

– Biblioteket. I oppveksten var biblioteket min inngangsport til resten av verden. Jeg søkte alltid dit hvis jeg kjente på rastløshet eller bare trengte et avbrekk fra hverdagen.

Hva er din favorittplass i Hamarøy, og hvorfor?

– Tranøy. Et paradis på jord. Ulidelig vakkert og med kunstgalleri, spa og god mat. Kan nesten ikke bli bedre.

Hva er ditt beste sommerminne fra Hamarøy?

– Det er så utrolig mange, men jeg husker veldig godt en båttur på sankthansaften etter fullført 10. klasse. Flere av vennene mine skulle reise bort og gå på videregående og denne kvelden var den perfekte avslutning for oss. Skyfri himmel, blikkstille på havet og midnattssol.

Du skal slå ut håret og gå ut i Hamarøy. Hvordan ser kvelden ut?

– Jeg og brødrene mine begynner med å invitere alle vennene våre til stort vors i barndomshjemmet. Her er så godt som alle aldre representert. Vi drar videre, enten til Idunngården på Oppeid, folkefest i Hallen eller kanskje er det bryggefest på Skutvik. Det drikkes og danses helt til stengetid, og så er det nachspiel. Vi har noen naboer som har hatt noen helt legendariske nachspiel med masse mat og full pakke.