Magnus (1 ½) gleder seg nok til han også kan bli hentet av mamma på hesterygg! Inger Ellen Orvik

Drømmen om et småbruk. I Valnesfjord

11. mai 2016

Bo

Når Runa Gravem-Nordgård (31) rir til barnehagen for å hente størstegutten, vet hun Valnesfjord er det perfekte sted å bo.

– Å høre ungene i barnehagen rope: «Nu kommer Runa med hesten! Håkon, nu blir du henta», det er en stor lykke. Så rir vi gjerne hjem gjennom skogen. Mer bonderomantisk enn det, blir det ikke, smiler Runa.

Tullerusk, Runa, Magnus, Håkon og Julius. Inger Ellen Orvik

Vi treffer familien på en helt vanlig hverdag. På småbruket på Haukland i Valnesfjord går den trauste fjordingen Julius og napper rundball sammen med shetlandsponnien Tullerusk. Lav vintersol forteller at vi går lysere tider i møte. Runa, som er utdannet barnehagelærer og jobber i Stemland gårdsbarnehage, har hatt en av de kortere arbeidsdagene da hun kan dra hjem og ha litt alenetid med hestene før hun henter Håkon (6) og Magnus (1 ½) i bygdas andre barnehage. For som hun sier: «Det er greit at vi ikke er sammen hele døgnet». Pappa Christian (34) jobber som radiograf hos Curato Røntgen i Bodø, og sykler som oftest den lille kilometeren fra gården til togstasjonen. Unntaket er når Runa har sine tidligvakter, med bil rekker han akkurat å levere guttene i barnehagen før det bærer til Bodø.

– Det beste av alt er at jeg har fast jobb i bygda og slipper å pendle. Det hadde blitt litt mer kronglete om vi begge skulle gjøre det, sier Runa. For tre år siden bygde familien nytt hus på småbruket som tidligere var i Christians familie. Økonomisk er det perfekt å kunne klare seg med én bil.

Runa, Håkon, Manus og Christian hjemme på småbruket på Haukland. Inger Ellen Eftevand Orvin

Christian er linken til Valnesfjord. Her vokste han opp, og her synes de begge at guttene har perfekte oppvekstvilkår.

– Vi hadde nettopp begynt sammen da vi gikk tur her og fikk øynene opp for denne perlen. Senere var vi så heldige at vi fikk overta, forteller de. Paret har jobbet planmessig for drømmen sin, noe som også inkluderte å reise sørover i noen år for å skaffe seg utdannelse.

– Her har vi kort vei til barnehage og skole, og snart kommer nytt og moderne skolebygg. Her er stort aktivitetstilbud, og vi vet hvem foreldrene til ungenes venner er. Det er en trygghet, mener de begge.

Magnus (1 ½) gleder seg nok til han kan bli hentet av mamma på hesterygg! Inger Ellen Eftevand Orvin

Også Runa er landsens jente, oppvokst med ansvar for egen hest. Det ville hun gjerne at guttene også skulle få oppleve. Både hun og Christian koser seg veldig med små og store prosjekter på gården, og elsker den friheten det gir at guttene kan tusle rundt sammen med dem og holde på med sitt.
– Her kan vi skyte på blink, snekre, dra på tur eller slappe av med andre praktiske aktiviteter.

Christian, som tidligere var aktiv innen diskos, har støpt diskosring på tunet.

– Sist sommer kastet han diskos over hesjene, smiler Runa.

Det å ha naturen i hagen synes de begge er fantastisk.

– En dag satt en ugle på trappa og spiste lapskausrester, sier Runa.

De foretrekker begge å ha det stille og rolig på hjemmebane, men samtidig ha mulighet til å oppsøke folk og aktiviteter.

– Alle tilbud i Bodø når vi på kort tid, vi kan dra til Lekedilla eller badeland når som helst. Vi føler på ingen måte at vi bor avsidesliggende, sier Runa og Christian Gravem-Nordgård.

RUNA BO i Valnesfjord (3)
Spennende å bo på gård, her er det mye å finne på for Magnus og Håkon. Foto Inger Ellen Orvik

Vil du bo i Valnesfjord?

Bodø Boligbyggelag har nettopp gått i gang med nye tomannsboliger på Strømsnes. Der er arbeidet allerede kommet i gang, Mer informasjon finner du her.

Her finner du oversikt over ledige tomter i Fauske kommune, deriblant noen i Valnesfjord:

I tillegg har Fauske kommune har et ferdig regulert byggefelt i Valnesfjord, Furnes Nord. Det er uvisst når bygging igangsettes i dette feltet. Mer informasjon ved henvendelse til Fauske kommune.

Tekst og foto: Inger Ellen Eftevand Orvin