Lars Morgan Karlsen var operasjonssykepleier, hos DIPS gikk han inn i en nye og spennende verden med prosjekter, tidsfrister og budsjetter.

En faglig smeltedigel

2. desember 2015

Anca er lege og elsker gode verktøy. Lars Morgan er operasjonssykepleier og har brukt DIPS systemene i praksis i mange år. Lars Erik er nyutdannet med e-helse i blodet. Line ville flytte hjem, og fulgte DIPS på sosiale medier. Disse fire, med helt ulik faglig bakgrunn og helt ulik kompetanse, har alle funnet drømmejobben hos DIPS.

En gang lege – alltid lege

Tyske Anca Heyd hadde 14 års praksis fra klinisk arbeid og 4 år i ulike ledende stillinger i Helse Nord bak seg da hun søkte seg over til DIPS. Hennes erfaringer spenner fra kirurgi og allmennpraksis til spesialist i gynekologi og fødselshjelp.

– Her må jeg tenke som en lege, og det er min kliniske tankegang som danner grunnlaget for den jobben jeg gjør. Jeg hadde aldri drømt om at det skulle være så artig som det er, sier Anca.

Hun jobbet på sykehuset i Harstad da de innførte DIPS, og mener seg heldig fordi de hadde folk på IT-siden som spurte legene mye til råds.
-Det skapte begeistring for produktet, sier hun.
Anca har stor sans for verktøy som letter hverdagen, og ikke minst: Har pasientens beste i fokus. En viss teknisk interesse ligger selvsagt i bunnen. Men det er hennes kliniske tankegang som er hennes største aktivum i jobben.

Nylig gikk hun inn i ny rolle, som produkteier for Arena, det nye journalsystemet DIPS er i ferd med å ferdigstille, som allerede er delvis i produksjon ved noen avdelinger på Oslo universitetssykehus. Det handler om en strukturert journal med beslutningsstøtte for klinikerne. Systemet er svært fleksibelt og brukervennlig og kan enkelt tilpasses alle brukergrupper på sykehusene
I tillegg å kunne bidra til stor fleksibilitet og nøyaktighet i en og samme pakke, der hver «byggekloss» har sin meget spesifikke funksjon, utfordres både faglig innsikt og evne til å tenke i fremtidsperspektiv, sier Anca.
Hun føler helt klart at hun gjør en viktig jobb for at leger og sykepleiere ikke skal bruke tid på verktøyet, men på pasientene.
Derfor gjør jeg fremdeles en jobb for pasientene, selv om jeg ikke står på operasjonssalen, sier Anca.
At hun og familien i tillegg trives i Bodø, er ingen ulempe.
– Jeg liker stemningen i byen. Bodø er en åpen by, en by i vekst. Her trives hele familien, sier Anca Heyd.

Anca Heyd hadde 14 års legepraksis bak seg da hun søkte seg over til DIPS. Nå jobber hun med det nye journalsystemet, Arena.
Anca Heyd hadde 14 års legepraksis bak seg da hun søkte seg over til DIPS. Nå jobber hun med det nye journalsystemet, Arena.

Interaksjonsdesigner med hjemlengsel

Da Line Ånderbakk Olsen (33) forlot Bodø for å studere, falt valget på en mastergrad i informatikk ved NTNU i Trondheim. Når hun også supplerte med grafisk design, helseinformatikk og interaksjonsdesign, var utdannelsen nærmest spesialdesignet for å jobbe hos DIPS, der hun leder teamet som jobber med brukeropplevelse.

Ja, det var hjemlengselen som meldte seg, sier Line, som følte behov for å komme nærmere familien da hun fikk en liten datter.

Bedriften er veldig aktiv på sosiale medier, så jeg så fort at dette var en bedrift med høyt faglig fokus og som la vekt på det sosiale. De delte bilder og artikler fra bedriftsmøter, konferanser og sosiale arrangementer. Jeg ønsket å komme til en bedrift som hadde både faglig fokus, og som legger vekt på det sosiale.

Line leverte en åpen søknad, og fikk utlevert en caseoppgave hun skulle løse. Deretter ble hun invitert på intervju for å presentere sin løsning. Utfallet ble akkurat slik hun hadde håpet.

Noe av det Line setter aller mest pris på hos DIPS, er muligheten til å jobbe tverrfaglig med gode brukeropplevelser som målsetting. At dette handler om spesialiserte fagfelt, gjør det ekstra utfordrende.
– Å jobbe sammen med designere, utviklere, testere og fagfolk for å finne de beste løsningene, er veldig både gøy og utfordrende, sier Line Ånderbakk Olsen. Jenta som allerede på ungdomsskolen bygde PC sammen med far og bror.
– Jeg spekulerte lenge på om jeg skulle velge grafisk design eller data. Her får jeg det beste fra begge verdener.

Line Ånderbakk Olsen er interaksjonsdesigner, og leder teamet som jobber med brukeropplevelse.
Line Ånderbakk Olsen er interaksjonsdesigner, og leder teamet som jobber med brukeropplevelsen

Hørte på gode rykter

Det var ikke sånn at operasjonssykepleier Lars Morgan Karlsen (40) vantrivdes i jobben sin på Nordlandssykehuset. Langt derifra. Men som superbruker av DIPS på operasjonsavdelingen fikk han smaken på bruk av ny teknologi i den viktige jobben. Det ble slutt på papirer som ikke var på rett plass til rett tid. Papirbaserte systemer har sine helt klare ulemper, og selv om mange i oppstartsfasen ikke helt turte å stole på den nye teknologien, og dobbeltførte for sikkerhets skyld, så ble DIPS et verdifullt verktøy som Lars Morgan gjerne ville være med å videreutvikle da anledningen bød seg.
Ryktene fortalte at DIPS var en god og spennende arbeidsplass, og det har vist seg å stemme, sier sykepleieren, som har vært ansatt som konsulent i DIPS siden 2008.
Å jobbe selvstendig opp mot prosjekter, tidsfrister og budsjetter var en ny og ukjent verden. Her er vi hele tiden i forkant av den teknologiske utviklingen. Vi er et plogskjær innenfor helse-IT, sier Lars Morgan.
Han er nå seniorkonsulent med særlig ansvar for innføring av DIPS nye Arena løsning i Helse Vest.

Ny programvare skal forankres i fagmiljøene og det foregår mye spennende innen regionalisering og optimalisering av prosesser. Lars Morgan tilbringer 2-3 dager i Helse Vest annenhver uke.  Sammen med et solid team bestående av helsepersonell, teknikere og prosjektspesialister forbedrer de prosesser i helsevesenet og innfører det meste moderne journalsystemet i Norge.

Mellom slagene nyter han nærheten til havet som ivrig fluefisker etter laks og sjøørret, eller i kajakk langs kysten. På høsten og vinteren kommer de flotte fjellområdene til sin rett med jaktturer eller bare ren avkobling med vandring i skog og fjell.
Lars Morgan Karlsen flyttet til Bodø fra Askim i 1996. Og her blir han værende.
Jeg setter også pris på at Bodø er så kompakt. Jeg kan gå med barna til skolen på veien til jobb, og flyplassen ligger sentralt. Ingen sak å komme seg dit en vil på kort tid.

Har alltid visst om Dips

Jeg er kjempeglad for at DIPS også ansetter nyutdannede, sier Lars Erik Urving (25), nytilsatt kvalitetskonsulent hos DIPS.  Etter å ha tatt master i IT – og informasjonssystemer i Kristiansand, visste bodøgutten akkurat hvor han hadde lyst til å jobbe. En ting var å komme seg hjem igjen etter å ha smakt litt på livet i sør, med både mor, far og bror som jobber i helsevesenet, var helsefag nærmest noe han hadde i blodet.

Men det var e-helse som var mitt interessefelt, sier han.
En kort periode som portør på sykehuset i Bodø var også medvirkende til at han hadde hørt mye om DIPS.
Nå får jeg jobbe med kvalitetssikring, og jobben innebærer mye testing av programvare. Fokus er funksjonalitet, og akkurat nå sjekker jeg at hurtigtaster fungerer i logisk rekkefølge, sier Lars Erik.
Han opplever ofte at kompiser med lignende bakgrunn tror de må til Oslo for å få jobb med faglige utfordringer. Det kan han herved avkrefte:
Her har jeg utfordringer i massevis.

Lars Erik Urving er nytilsatt kvalitetskonsulent. Han var kjempeglad for å få en spennende jobb i hjembyen etter endt utdannelse.
Lars Erik Urving er nytilsatt kvalitetskonsulent. Han var kjempeglad for å få en spennende jobb i hjembyen etter endt utdannelse.

 

Satser mot verdenstoppen

Økonomidirektør Bengt Olsen vil gjerne bidra til å avlive myten om at de mest utfordrende jobbene finnes i store byer sørpå.
-Herfra betjener vi noen av landets største kunder, og tilbyr spisskompetanse innen svært utfordrende fagfelt, sier Olsen. Falsk beskjedenhet på vegne at et offensivt fagmiljø vil han ikke høre snakk om: -Tvert imot. Vi tar mål av oss om å bli verdensledende på pasientjournaler. Det betyr at vi tilbyr høykompetanse-arbeidsplasser, og vi har stadig udekkede behov. I løpet av 2016 vil arbeidsstokken økes med minst 30 nye personer.

Olsen bidrar også gjerne til å fremme Bodø som et spennende, framtidsrettet og ikke minst sentralt bosted.
─ Til nå har vi rekruttert mange hjemflyttere. Det fortsetter vi gjerne med – blant mange andre, sier Bengt Olsen.

Dette er DIPS:

Dips_logo_cmyk

250 ansatte totalt
140 i Bodø
Kontinuerlig kompetansebehov
Leverer e-helse løsninger til det norske markedet, med ambisjoner om å bli en europeisk aktør
Verdensledende teknologi for helsesektoren
DIPS har 80.000 daglige brukere
DIPS leverer journal for 4,3 millioner pasienter

Tekst og  foto: Inger E. Eftevand Orvin