Foto lånt fra Instagram: @austevollen. Beate Austevoll

Go to gate – direkte fra sentrum

29. mars 2016

Et steinkast unna sentrum finner du Bodø Lufthavn, eller «Flyplassen» på folkemunne. Hvilken betydning har denne nærheten for oss?

Tekst: Anne Kristin Rødelv

Etter at du har hentet trillekofferten på bagasjebåndet, kan du ta Apostlenes hester nedover Hernesveien. Etter kun noen minutter –  I Molobakken – vil havna og sentrum åpenbare seg.

Nærhet til sentrum et godt salgsargument

At flyplassen er nær sentrum, er selvfølgelig lettvint. Dette gjelder både når du skal på ferie, og ikke minst hvis du reiser mye i jobbsammenheng. Hva med de som kommer til byen? Har nærheten mellom sentrum og flyplass noen betydning for Bodø som reisemål?

– Det er helt avgjørende at flyplassen ligger så nær byen. Gode flyforbindelser inn og ut av Bodø, både nasjonalt og regionalt, øker aktiviteten i byen. Det sier Unni Olsen, direktør på Clarion Collection Hotel Grand. –I bransjen sier man gjerne at i Bodø er det go to gate direkte fra sentrum.

Direktør Henry Hansen ved Scandic Havet bifaller. –Å legge en konferanse til Bodø kan være kostnadseffektivt. Man sparer både tid og penger. Han sier at nærheten mellom flyplass og sentrum brukes aktivt som salgsargument.

– Det er like langt fra sentrum til flyplassen, som fra inngangen til flyplassen på Gardermoen og ut til gate 19, sier Hansen.

LES OGSÅ: Om de storstilte planene om å flytte hele flystripa, og frigjøre store arealer til en helt ny by.

Flybyen2

Kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor forteller at det er 120 sivile flyvninger til/fra Bodø en vanlig hverdag. Nærhet til flyplassen og gode flyforbindelser gjør Bodø attraktiv.

Hvilken betydning har så nærheten for de som reiser mye i jobben? Vi spurte gode Bodø-ambassadører på farten.

Azra Resulbegovic, systemutvikler hos Dips – på tur til Oslo.

Azra Resulbegovic
Privat

Lengde og formål med reisen: Heldags arbeidsmøte med kollegaer angående utvikling av DIPS Arena, en ny programvare for sykehusene.

Hvor ofte er du på reise? Det avhenger av prosjekter jeg er involvert i. Siste prosjekt gjaldt innføring av DIPS ved Oslo universitetssykehus. Da reiste jeg hver uke i 2,5 år. Jeg jobber nå med interne utviklingsprosjekt, og da reiser jeg ikke like ofte.

Hva betyr det for deg at flyplassen er så nær sentrum?  Det betyr mye. Femten minutter etter landing er jeg hjemme hos min familie. Hvis jeg skal ta et fly om morgenen, trenger jeg ikke stå opp så mye tidligere enn vanlig.

 På hjemreisen sitter det en person i nabosetet som du ønsker skal melde flytting til Bodø. Hvem er det? Det måtte være en kjent person som får mye oppmerksomhet i media. Da ville eventuell flytting vekke interesse for Bodø.

Hva bør fremheves når du fremsnakker Bodø for denne personen? Bodø er en by i utvikling med mye positiv energi. Jeg ville fremsnakket næringslivet som stadig er i utvikling. Nord universitet har mange unike studietilbud og god tilrettelegging for studentene. I tillegg har universitetet flotte arealer på Mørkved.

I sentrum finner man små sjarmerende spesialbutikker og restauranter. I tillegg har byen flere store shoppingsentre. Kulturhuset Stormen byr på fantastiske opplevelser. I tillegg har Bodø et kulturliv med mange festivaler. Byen har en spennende historie og i år feires 200-års jubileum.

Bodømarka og bynære områder med utallige turstier, topper og strender. Jeg må også nevne skjærgården og havets rike som spanderer gode måltider. Sportstilbudet i Bodø er enormt, og idrettsentusiaster finnes overalt. Bodø har mye vind og dermed ingen luftforurensing. Når Bodøvinden tar tak, kjenner du at du lever!

 

Harald M. Andreassen, direktør Nordlandsnett – på tur til Oslo.

Harald M Andreassen
Privat

 Lengde og formål med reisen: Dagstur for å delta i et styringsgruppemøte.

Hvor ofte er du på reise? Det varierer noe, men oftest flere ganger i måneden.

Hva betyr det for deg at flyplassen er så nær sentrum?  Det er fantastisk at flyplassen er så nær. Reisen blir kortere. Det er lettvint å komme seg hjem eller til jobb når man har vært på reise.

På hjemreisen sitter det en person i nabosetet som du ønsker skal melde flytting til Bodø. Hvem er det? I nabosetet sitter Erna Solberg. Hun vil jeg gjerne prate med.

 Hva bør fremheves når du fremsnakker Bodø for denne personen?  Jeg ville fremheve alle mulighetene her nord og hvor fint vi har det. Ikke minst ville jeg fortelle henne at Bodø Glimt er bedre enn Brann 🙂

Hilde Høiem, senioringeniør i Luftfartstilsynet – på tur til Montreal

Hilde-H+©iem
Luftfartstilsynet

Lengde og formål med reisen: Møter i den internasjonale luftfartsorganisasjonens miljøorganisasjon. Formålet med denne organisasjonen er å redusere utslipp og støy fra luftfarten. Denne gangen blir jeg borte i 14 dager.

Hvor ofte er du på reise? Ca. 15 turer i året

Hva betyr det for deg at flyplassen er så nær sentrum?  Reisetida blir betydelig kortere på grunn av nærheten til flyplassen.

På hjemreisen sitter det en person i nabosetet som du ønsker skal melde flytting til Bodø. Hvem er det? En kjent filmskaper. Han skal bruke Bodø og naturen rundt som kulisser i sin neste storfilm.

Hva bør fremheves når du fremsnakker Bodø for denne personen? Hvordan holder du ut i mørketida? Det er et spørsmål jeg ofte får både fra norske og utenlandske kollegaer som aldri har vært i Bodø.

Nettopp den fantastiske naturen med lyset og mørket, skiftningen i årstidene, nordlyset og midnattssolen er noe jeg ville fremsnakke. Likeså fjellene, fjordene og alle turmulighetene. I Bodø har vi frisk ren luft som det alltid er så godt å komme hjem til.

Kjell Hugvik, Arbeids og tjenestedirektør i Arbeids- og velferdsdirektoratet – på tur til Oslo.

Kjell Hugvik 2015 foto Espen A. Istad-2
Espen A.Istad

 Lengde og formål med reisen: Jeg er ukependler til jobb i Oslo, hvor jeg jobber.

Hvor ofte reiser du ut fra Bodø Lufthavn?  Hver mandag morgen.

Hva betyr det for deg at flyplassen er så nær sentrum?  Jeg har alltid pendlet mye, både til Stavanger og Tromsø. I perioder har jeg hatt flere flyreiser ut fra Bodø i uken, og det er luksus å ha kort vei hjem fra flyplassen.

På hjemreisen sitter det en person i nabosetet som du ønsker skal melde flytting til Bodø. Hvem er det? Her ville jeg tatt i bruk flere seter. Den ene bør ha kompetanse innen IKT. Den andre kan gjerne være en kirurg. Bodø trenger mennesker med IKT- og helsekompetanse. I tillegg hadde jeg gjerne sett en kulturpersonlighet på flyet. Kanskje en forfatter eller musiker kunne få plass på raden foran, slik at han/hun kunne delta i samtalen.

Hva bør fremheves når du fremsnakker Bodø for disse personene? Bodø har mange kvaliteter, og byen satser på hele mennesket. Her finnes aktivitetstilbud for hele familien. Næringslivet og Nord universitetet med høyt kvalifiserte ansatte bør fremheves.

Det rike kulturlivet, med Stormen bibliotek, litteratursalen og konserthuset bør også trekkes frem. Stormens program har noe for enhver smak.

Bodø har en spektakulær natur med nærhet til hav, fjell og bymarka noen minutter fra sentrum. Det er mange turmuligheter i området. Kjerringøy er en perle, og må også fremsnakkes.

Det er selvsagt et viktig poeng at Bodø er passe stor og dermed en oversiktlig by. Det gir trygge oppvekstsvilkår. Til slutt ville jeg anbefale en søndags ettermiddag for å overvære en Glimtkamp på Aspmyra.

Grete Kristoffersen, utviklingsdirektør Bodø Kommune. På tur fra Oslo.

Grete
Profilbilde Facebook

Lengde og formål med reisen: Dagstur for å overvære pressekonferansen der fagetatene (Avinor, jernbaneverket, kystverket og Statens vegvesen) ga sin anbefaling til Nasjonal transportplan. Svært gledelig for Bodø var det at anbefalingen var enstemmig. Flyplassen vår bør flyttes for å gi plass til en helt ny og smart by.

Hvor ofte reiser du ut fra Bodø Lufthavn? 2-3 ganger pr uke

Hva betyr det for deg at flyplassen er så nær sentrum? Det er faktisk et av Bodøs viktigste fortrinn! Å kunne gå mellom sentrum og flyplassen på noen få minutter er både effektivt og miljøvennlig. Det er ikke mange byer som er like kompakt som Bodø.

På hjemreisen sitter det en person i nabosetet som du ønsker skal melde flytting til Bodø. Hvem er det? Der sitter en ung student fra Luleå tekniske universitet som skal til Bodø på vinterferie.

Hva ville du da fremheve med Bodø?

Hun har fått med seg at Bodø er i vinden som aldri før, med alt det spennende som skjer i byen. Jeg forteller om alle utviklingsmulighetene i regionen og alle jobbene som skapes for tiden. Samtidig skryter jeg uhemmet av det fantastiske kulturtilbudet og turmulighetene rett utenfor stuedøren. Før vi går av flyet har vi utvekslet telefonnummer. Dette for å kunne ta en prat om konkrete jobbmuligheter. Enten i næringslivet, eller i et av de spennende prosjektene vi har i Bodø kommune. En nyttig flytur!

 

Bilde lånt fra Instagram @austevollen. Beate Austevoll
Bilde lånt fra Instagram @austevollen. Beate Austevoll