Stortrives i Bodø

Lykkelig familie: Lotte Grepp Knutsen, Eirik Sivertsen og sønnen Henrik stortrives i Bodø. – Her har vi funnet roen. Rune Nilsen/Nu Publishing

Helfrelste Bodø-patrioter

18. mars 2016

Vi som er kommet hjem

De kommer fra Bærum og Byåsen, men i hjertet er Lotte Grepp Knutsen (42) og Eirik Sivertsen (44) fullblods bodøværinger der de koser seg i snøbygene på moloen.

Tekst og foto: Rune Nilsen

– Bodø passer oss perfekt, her ligger alt til rette for at vi kan leve det gode liv med en perfekt balanse mellom jobb og fritid, sier Lotte og Eirik.

Det var Eirik som først fant frem til fylkeshovedstaden da han som førstemann fikk jobben som elev- og lærlingeombud i Nordland fylkeskommune i 1997.

– Jeg var med på å skape denne jobben selv, men mye av æren går til daværende fylkesskolesjef Jorulf Haugen, sier Eirik.

Les også om Anette og Johnny som flyttet hjem til Bodø etter mange år i Oslo. – Det beste er at vi kan åpne vinduet og høre suset fra brenningene, klukkingen fra bølgene. Du kan lukke øynene og kjenne den salte aromaen av hav. Bedre blir det ikke!

Politisk karriere

Da åremålet gikk ut fikk Eirik Sivertsen jobb på Høgskolen i Bodø og begynte å engasjere seg i politikken. Valget falt på Arbeiderpartiet og der gjorde han en rask karriere som kulminerte med at han ble valgt inn på Stortinget i 2009.

Det var også derfor han befant seg på Møterom 3 på Statsministerens kontor i 2010 for å diskutere noe så knusktørt som kostnadsnøkler for utgiftsutjevning i det kommunale inntektssystemet. På samme møte satt daværende statssekretær ved statsministerens kontor, Lotte Grepp Knutsen.

Hun er oppvokst i Bærum, ble politisk engasjert som student og via ulike verv endte hun opp med å bli utnevnt til statssekretær i hele fire ulike departementer. Før det rakk hun også å jobbe med strategisk kommunikasjon i JKL i tre år.

Hvor skal vi bo?

Da Lotte og Eirik ble kjæreste og etter hvert også fikk lille Henrik (4), meldte spørsmålet seg: – Hvor skal vi ha base?

De fant ut av Bodø ville være det beste, men Lotte hadde ikke lyst å dra nordover uten at hun hadde en spennende jobb i sikte. Og den dukket opp i form av en prosjektstilling på universitetet i Nordland, hvor oppgaven var å etablere en innovasjonspark. I fjor ble hun ansatt som markeds- og kommunikasjonssjef ved det samme universitetet. Og Eirik Sivertsen? Han er i full gang med sin andre periode på Stortinget og er partiets transport- og kommunikasjonspolitiske talsperson.

Stortrives på jobb. Etter fusjonen med Høgskolene i Nord-Trøndelag og Nesna og etableringen av Nord universitet, har kommunikasjons- og markedssjef Lotte Grepp Knutsen arbeidsdagene fylt med spennende utfordringer. Foto: Rune Nilsen /NU Publishing
Stortrives på jobb. Etter fusjonen med Høgskolene i Nord-Trøndelag og Nesna og etableringen av Nord universitet, har kommunikasjons- og markedssjef Lotte Grepp Knutsen arbeidsdagene fylt med spennende utfordringer. Rune Nilsen /NU Publishing
Glødende patriot

Selv om Eirik har betydelig lengre fartstid i Bodø, tok det ikke mange ukene før Lotte ble forvandlet til en glødende patriot som gjerne deler bilder på Facebook for å vise at det selv i det korte mørketiden finnes et magisk lys her.

– Det var folkene som imponerte meg først, tett fulgt av roen og naturen, sier Lotte.

Hun møtte, ifølge henne selv, åpne og inkluderende mennesker som gjorde at hjertet smeltet. Selv ikke det faktum at hun klarte å brekke ankelen da hun var på kjelketur med Henrik, dempet entusiasmen. Snarere tvert i mot:

– Jeg fikk møte et helt fantastisk og dedikert personale på Nordlandssykehuset og jeg hadde en arbeidsgiver som virkelig la alt til rette for at jeg kunne jobbe selv om jeg var delvis sykemeldt i mange måneder.

BIlde Stormen Bibliotek Bodø
Stormende suksess: Familien er flittige gjester både på Stormen bibliotek og kulturhuset. Her koser de seg sammen med Henrik og en bok om Karsten og Petra. – Det nye kulturkvartalet har vært helt banebrytende for byens utvikling, mener Lotte og Eirik. Rune Nilsen/NU Publishing
En by i vekst

For Eirik, som selv har jobbet i kommunalpolitikken i Bodø, er det nesten rørende å se fruktene av arbeidet.

– Vi hadde en visjon om at Bodø skulle gå fra å være en stor småby til å bli en liten storby og det er det som skjer akkurat nå, påpeker 44-åringen.

– Så det er ikke slik at Bodø sliter med voksesmerter?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi har fått en kraftig økning i aktiviteten og verdiskapingen, byen fortettes og blir mer urban. Men når det er sagt, det er bedre med voksesmerter enn dødsangst.

Ledende universitet

Byens raske vekst har også påvirket jobben til Lotte. Fusjonen med Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna har skapt nye utfordringer og store muligheter.

– Jeg sier som vår nye rektor Bjørn Olsen; Nord universitet har en spennvidde fra fotosyntesen til kassaapparatet, understreker hun.

Det betyr at man har fokus på alt fra banebrytende forskning til tett samarbeid med næringslivet. Og her møtes parets interessesfærer nok en gang. For Nord universitet er i ferd med å bygge opp noe som kan bli Norges ledende kompetanse innen forskning på klimaendringer i Norge og nordområdene.

Det faller godt sammen med Eiriks verv som leder for stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid.

Bilde fra moloen Bodø
Ikke dårlig vær. –Det flotte med Bodø er at du er nødt til å forholde deg til været. Du kjenner deg på kroppen, du kjenner at du lever. Vi liker å gå tur på moloen – året rundt, sier Lotte og Eirik. Rune Nilsen, NU Publishing
Utenfor boksen

Både Lotte og Eirik er levende opptatt av at Bodø er en by med et enormt potensial og en befriende evne til å la folk få lov til å tenke utenfor boksen.

– Den offentlige forvaltningen både i Bodø og i fylkeskommunen er fremoverlent og innovativ, mener Eirik.

Som et eksempel nevner han stillingen han fikk i 1997, som elev- og lærlingeombud. Da var dette noe helt nytt. I dag har ordningen blitt adoptert av nesten samtlige fylker i Norge.

Bodøs gode kommunikasjoner er også en viktig plussfaktor for både Lotte og Eirik.

– Vi kan ta en helgetur til Oslo uten at det krever omfattende planlegging, sier Lotte

Eirik Sivertsen, som i fjor hadde 180 reisedøgn som stortingsrepresentant, setter umåtelig pris på at det kun tar 2,5 timer fra kontoret på Stortinget til han sitter hjemme i stua sammen med familien.

Grønn, arktisk by

Her ligger også nøkkelen til et av tidenes mest spennende utviklingsprosjekter: Ny by – ny flyplass. En drøm som ble mulig å realisere som en direkte konsekvens av at Bodø mistet kampflybasen.

– Så snart vi kom oss ut av den mentale fosterstillingen, innså vi at her lå det en unik mulighet til å skape en grønn, arktisk by, sier Eirik Sivertsen.

Og det stopper ikke der. Visjonen er at man innen 2050 skal ha 5-7-doblet verdien av norsk sjømatproduksjon, hvilket betyr at den da blir like verdifull som da olje- og gassindustrien var på sitt største.

Les også om trønderen og svensken som ble forelsket i Bodø ved første blikk. –  Vi hadde jo lest at Bodø var en by i sterk vekst og at den var preget av optimisme, men likevel … Det var bare ”Wow! ”, sier Siv.

Gyllen fremtid

– Bodø har alle muligheter til å styre utviklingen i årene som kommer. Det betyr nye jobber og økt verdiskaping samtidig som dette er en by som er omkranset av en jomfruelig natur. En natur som både kan generere inntekter, men som også fungerer perfekt som ladestasjon for mentale batterier, sier Lotte og Eirik.

Selv er de i full gang med å renovere huset til Eiriks bestefar, på Sandhornøya.

– Det går sakte, men det er noe spesielt ved det å skape ting med egne hender, sir Eirik.

– Mobildekningen er også litt laber, noe som er en pest og en plage de første dagene. De tre neste ukene er det en velsignelse, fastslår Lotte Grepp Knutsen.

Lykkelig familie: Lotte Grepp Knutsen, Eirik Sivertsen og sønnen Henrik stortrives i Bodø. Foto: Rune Nilsen/Nu Publishing
Lykkelig familie: Lotte Grepp Knutsen, Eirik Sivertsen og sønnen Henrik stortrives i Bodø.
Rune Nilsen/Nu Publishing