Ingen over – ingen ved siden. Engelsksetteren Freia er Kristins nye samboer og målet er å trene den opp til jakthund. – Så får vi se om jeg skal ta jaktprøven selv, sier Kristin Brinchmann Lundestad. FOTO: Rune Nilsen, Nu Publishing

Hjemlengselen førte til drømmejobben!

19. oktober 2016

Når nordlyset roper der ute på nattehimmelen, ser hun utover havet fra vinterhagen og tenker: – Nå er jeg hjemme! Hjemlengselen hadde ført henne til drømmejobben. I Bodø.

Av Rune Nilsen, Nu Publishing

– Den var der hele tiden, hjemlengselen. Etter hvert ble den sterkere og sterkere og jeg måtte gjøre et valg.

I dag jobber Kristin Brinchmann Lundestad (29) som fagansvarlig for ernæring i Olympiatoppen Nord. Fra sitt kontor på Idrettens Hus på Aspmyra, følger hun opp unge og lovende talenter i Nord-Norge.

Dansefrelst

Men det hele begynte i Rønvika. Det vil si, Kristin er født på Nesodden, men familien flyttet tilbake til Bodø da hun var to år. Og hun fikk tidlig smaken på friluftsliv, idrett og dans.

– Jeg glemmer aldri den dagen jeg kom inn på scenen i Kulturhuset. Jeg kunne vel være fire-fem år gammel. Heather Hebbert hadde satt opp Den lille havfruen og jeg var kreps, iført rød ballettdrakt.

Ung danser. Dansen har alltid vært en viktig del av livet til Kristin Brinchmann Lundestad. Her står hun som nummer to fra venstre i bakre rekke.
Ung danser. Dansen har alltid vært en viktig del av livet til Kristin Brinchmann Lundestad. Her står hun som nummer to fra venstre i bakre rekke. Privat

Dansen ble en ledetråd i Kristins oppvekst, kombinert med friidrett – løping og høyde. Og litt fotball for Grand. Samtidig ble hun introdusert for den fascinerende naturen av foreldre og besteforeldre som stadig tok henne med ut på tur. Frøet var sådd og lidenskapen bare vokste år for år.

Vanskelig valg

Da hun var ferdig med danselinja på videregående skole, måtte Kristin ta et valg. Skulle hun satse for fullt på dansen, eller gjøre noe annet. Hun valgte studier og tok først ett år idrett grunnfag i Bodø før hun satte kursen mot Spania og tok førsteåret medisin – rett utenfor Malaga.

Kursen var staket ut og deretter bar det til Oslo hvor det kulminerte med master i ernæring, med spesialisering i idrettsernæring. Dette ble kombinert med utdanning til personlig trener. Tempoet var høyt og et vikariat ble til 4 års jobb i prosjektet Sunn Jenteidrett, som vikarierende prosjektleder og ernæringsfysiolog.

– Det er svært viktig å forebygge spiseforstyrrelser og sørge for god oppfølging av unge idrettsutøverne, sier Kristin.

Hjemlengsel

Hun var der hun hadde drømt om, med en jobb hun elsket og et brennende ønske om å bistå andre. Likevel begynte det å snike seg inn en tvil om hvordan hun ønsket at livet skulle være.

Bilde Kristin LundestadPur lykke. Selv på en overskyet tirsdag er naturen rundt Bodø et Eldorado. Her har Kristin Brinchmann Lundestad og Freia tatt turen til Ausvika, hvor Landegode troner majestetisk i bakgrunnen.
FOTO: Rune Nilsen, Nu Publishing

– Jeg var jo ofte hjemme i Bodø på besøk hos familie og venner. Og jeg kjente et stadig sterkere drag mot Nord-Norge og hjembyen min. Samtidig følte jeg også Oslo-livet hadde en høy pris. Bare all tiden som gikk med til transport med buss, trikk og t-bane var et økende slit.

Dermed var loddet kastet. Kristin begynte å gjøre noen forberedende undersøkelser på jobbmarkedet. For det var alfa og omega. Det var helt uaktuelt å flytte hjem hvis hun ikke fikk en jobb hvor hun kunne bruke kompetansen sin.

Etterspurt kompetanse

Og det var her lykken smilte i form av at Olympiatoppen Nord-Norge tente på henvendelsen. De innså at de absolutt hadde bruk for Kristins erfaringer og utdanning. Det begynte med en 20-prosent stilling, nå er den oppe i 80. De resterende 20 vier Kristin til Villa Sult – institutt for spiseforstyrrelser, i Oslo.

– Det er veldig fint å kunne beholde kontakten med Oslo og miljøet der, samtidig som jeg nå føler at det har blitt en langt bedre balanse i livet, sier den engasjerte 29-åringen.

Faglig nettverk. Kristin Brinchmann Lundestad har kontor på Idrettens Hus på Aspmyra og setter stor pris på det faglige miljøet der. Her er det organisasjonskonsulent Anniken Haugen fra Nordland Idrettskrets som har stukket innom kontoret for å slå av en prat.
Faglig nettverk. Kristin Brinchmann Lundestad har kontor på Idrettens Hus på Aspmyra og setter stor pris på det faglige miljøet der. Her er det organisasjonskonsulent Anniken Haugen fra Nordland Idrettskrets som har stukket innom kontoret for å slå av en prat. Rune Nilsen, Nu Publishing

– Det er utrolig spennende å få bidra til å hjelpe unge nord-norske idrettsutøvere til å ta steget mot å bli toppidrettsutøvere. Vi må bygge kompetanse lokalt, alt kan ikke foregå på Østlandet.

– Jeg tror vi kommer til å se mye til utøvere fra Nord-Norge i framtiden, og vi skal ta godt vare på talentene herfra, både som idrettsutøvere og mennesker. Vi skal vise at det er mulig å bli god i idrett, og bo i Nord-Norge. Man trenger ikke flytte sørover.

Og Kristin? Hun dro nordover. Etter å ha vært borte i åtte år, var det en endret by som møtte Kristin:

– Bare det løftet som har skjedd i form av Kulturkvartalet har jo gitt byen helt nye kvaliteter. Og du merker at optimismen summer rundt deg. Bodø er en by i kraftig vekst og det gjør det ekstra motiverende når du får lov til å være med på denne utviklingene i årene som kommer.

Kompakt by. Her er selve symbolet på det unike ved Bodø. Selv når hun jobber på kontoret har Kristin Brinchmann Lundestad selskap av Børvasstindene på utsiden av vinduet.
Kompakt by. Her er selve symbolet på det unike ved Bodø. Selv når hun jobber på kontoret har Kristin Brinchmann Lundestad selskap av Børvasstindene på utsiden av vinduet. Rune Nilsen, Nu Publishing

– Så nå blir du her?

– Absolutt. Jeg har funnet mitt drømmested og håper å kunne stifte en familie her etterhvert. Bodø er en perfekt plass for unger å vokse opp.

Ut mot havet!

Da hun kom tilbake til Bodø høsten 2014 – etter å ha funnet den perfekte jobben – var det én ting som måtte på plass. Hvor skulle hun bo?

Valget falt på Breivika, i Panorama Vest.

– Jeg måtte være i nærheten av havet. Her kan jeg legge meg om kvelden å høre bølgeskvulp, eller at høststormen pisker på ruta. Jeg elsker det.

Den blå timen. Kristin Brinchmann Lundestad blir aldri lei av å sette seg ned i vinterhagen og nyte fargespillet som bretter seg ut over havet. – Da jeg skulle finne meg et sted å bo var det et krav at jeg kunne høre bølgene skvulpe.
Den blå timen. Kristin Brinchmann Lundestad blir aldri lei av å sette seg ned i vinterhagen og nyte fargespillet som bretter seg ut over havet. – Da jeg skulle finne meg et sted å bo var det et krav at jeg kunne høre bølgene skvulpe.
  Rune Nilsen, Nu Publishing

Og det som er så bra med Bodø er at alt er så nært. Kort vei til jobben, kort vei til flyplassen, kort vei til sentrum, kort vei til naturen. Hvilket igjen gjør at du hele tiden har en lang rekke valgmuligheter, terskelen er lav for de gode opplevelsene.

Søt setter

Selv er hun mye på toppturer både sommer og vinter. Nylig har hun også skaffet seg en samboer, i form av engelsksetteren Freia.

– Er den oppkalt etter melkesjokoladen?

– Ja, faktisk. Jeg tenkte at det var litt artig, siden jeg jobber med kosthold og ernæring. Og så er hun veldig søt da.

Planen er å dressere Freia til å bli jakthund, men hvem som blir jegeren har ikke Kristin tatt stilling til:

– Kanskje jeg tar jegerprøven, vi får se.

Det hun imidlertid jakter på, er de gode turene – korte og lange.

kristin-7
Frydefull lek. Kristin Brinchmann Lundestad elsker naturen rundt Bodø og med lille Freia som turkamerat blir det alltid tid til lek og moro. Rune Nilsen, Nu Publishing
kristin-9 kristin-8

– Igjen, det flotte med Bodø er at du har naturen, fjell og hav rett utenfor stuedøra. Keiservarden, Steigtind, Mjelle, Børvasstindene, Bodø-marka, det er bare å velge og vrake.

Når hun ikke jobber med idrettsungdom eller pakker sekken for en fjelltur, er Kristin fortsatt levende opptatt av dans og yoga. Pluss, hvilket ikke er så overraskende for en ernæringsekspert, at hun liker å kose seg på kjøkkenet. Da gjerne med thaimat, fiskeretter eller wok.

– Nå som høsten har satt inn for fullt er jeg også veldig glad i å lage supper og gryteretter, som varmer godt.

Topp opplevelser

Hjemme i Bodø føler Kristin at hun har funnet den perfekte balansen mellom jobb og fritid. Slik som lørdag 22. august i fjor under Parkenfestivalen.

– Jeg våknet til et nydelig vær og bestemte meg på sparket for å starte dagen med en tur opp på Sandhornet.

Dette er en løype som blir definert som krevende, men da hun sto på toppen av det 993 meter høye fjellet – med utsikt over hele Bodø og Lofotveggen – kjente Kristin at hun var hjemme. Når så kvelden ble avsluttet med magiske konsertopplevelser i Rensåsparken, blir det ikke stort bedre!

Endelig hjemme. Kristin Brinchmann Lundestad har funnet en perfekt vinn-vinn situasjon hvor hun fikk flytte tilbake til Bodø samtidig som hun sikret seg den perfekte jobben.Endelig hjemme. Kristin Brinchmann Lundestad har funnet en perfekt vinn-vinn situasjon hvor hun fikk flytte tilbake til Bodø samtidig som hun sikret seg den perfekte jobben.
FOTO: Rune Nilsen, Nu Publishing