3 spørsmål vi ofte får om været!

10. november 2016

Fritid

1) Er det sant at det blåser konstant i Bodø?

Bodø er kjent for sin sterke vind, og er faktisk blant det som nordmenn flest forbinder med Bodø. Det sies ofte at Bodø kun har 5-6 vindstille dager i året, så svaret på spørsmålet om det blåser konstant er ja.

Januar er den måneden med mest kuling og storm, mens juli naturlig nok er roligst. Ser man på statistikken så har vi faktisk 249 dager i året med frisk bris eller mer, og 24 dager med sterkt kuling eller mer.

Vi tillater oss å påstå at frisk vind mot smilende kinn er noe av det diggeste som finnes. I Bodø oppsøker vi aktivt vinden, og særlig når det blåser heftig. Da finner du oss ytterst på moloen, gjennomvåt av sjøsprøyt og med tunga langt ute.

Høsttur på moloen. Foto: Ernst Furuhatt
Høsttur på moloen. Ernst Furuhatt
Høsttur på moloen. Foto: Ernst Furuhatt
Høsttur på moloen. Ernst Furuhatt

2) Når er det egentlig midnattsol?

Bodø ligger nord for polarsirkelen og har midnattssol i perioden 30. mai til 12. juli. I denne perioden går altså aldri sola helt ned. Dette til glede for de små, som er overbevist om at de ikke trenger å legge seg i denne perioden.

Mellom 3.juni og 8.juli er HELE sola oppe over horisonten -gjennom hele natta. Det holder selv de trøtteste A-menneskene våkne noen ekstra timer. Ungene blir glemt av på trampolina, mens de voksne gomler reker og banker mygg. Vi innrømmer at vi setter ekstra pris på denne tiden, men vi ville ikke vært foruten de andre årstidene. Vi er nok ekstra takknemlige for sommerdagene våre her nord?

Visste du forresten at det er en definisjon på «lyse netter»? Det er definert som når sola er under 18 grader under horisonten. I Bodø har vi lyse netter helt fra 2.april til 10.desember.

Midnattsol
Ernst Furuhatt
Golf midt på natta. Foto: Rune Nilsen, BodøNU
Golf midt på natta. Rune Nilsen, BodøNU

3) Har Bodø mørketid?

Nei, pr definisjon har vi ikke det. Sola blir egentlig aldri helt borte fra Bodø, men fjellene stenger sollyset ute en liten måned fra ca 10. desember til ca 9.januar. Men det blir aldri skikkelig mørkt. Det blir dypt kongeblått, nydelig oransje, rosa og lilla. Derfor har vi døpt om denne tida til fargetid. Vakkert, ikke sant?

  • Les den vitenskapelige forklaringen på hvorfor Bodø har midnattsol, men ikke mørketid i denne artikkelen fra Yr.no
Foto: Jannike Ramsvik
Landegode i januar. Jannike Ramsvik