Som ny direktør for Innovasjon Norge i Nordland gleder Monica Ahyee seg til å bidra til et enda mer offensivt fylke og en enda mer slagkraft fylkeshovedstad.

I vinden. Som ny direktør for Innovasjon Norge i Nordland gleder Monica Ahyee seg til å bidra til et enda mer offensivt fylke og en enda mer slagkraft fylkeshovedstad.

Spår en lysende framtid for Bodø

16. desember 2016

Vi som er kommet hjem

Monica Ahyee hadde verden som lekegrind, men glemte aldri hjembyen. Nå vil hun løfte Bodø og Nordland til nye høyder.

Av Rune Nilsen, Nu Publishing

– Hva er det som har skjedd, tenkte jeg. Hva er det som har endret seg? Plutselig gikk det opp for meg; bodøværingene var blitt forelsket i byen sin. Tenk det!

Monica Ahyee (50) lyser opp når hun gjenopplever den berusende aha-opplevelsen. Hun er lederen som kom hjem etter 22 år i utlendighet og snudde opp ned på det kommunale foretaket som har ansvaret for Bodøs eiendommer og bygningsmasse. Sykefraværet gikk ned fra 14,4 prosent til 3,8 og overskuddet endte på 11 millioner kroner.  Hva skjedde så? Jo, foretaket ble lagt ned.

Mer om dette litt senere. Først et lite tilbakeblikk:

Turbo-jente

Fotballgal. Monica elsker fotball og spilte i flere år for Bodø/Glimt. Nå er hun også nevnt som nytt styremedlem i klubben. Her som ung og lovende, helt til venstre i bildet. FOTO: PRIVAT
Fotballgal. Monica elsker fotball og spilte i flere år for Bodø/Glimt. Nå er hun også nevnt som nytt styremedlem i klubben. Her som ung og lovende, helt til venstre i bildet.
PRIVAT

Det begynte i Kvalvika, hvor Monica vokste opp. Der ble det raskt klart at den lille jenta var konstruert som en gitarforsterker som går til 11. Uansett hva det handlet om, så gikk hun inn for det med 110 prosent uforfalsket entusiasme. Fotball, ballett, skøyter, matte, skihopping, maskinskriving, edb og språk.

– Jeg er nok litt turbo, innrømmer Monica.
– Litt?
– Jeg elsker utfordringer.
– Så hvis noen sier: – Nei, det det er helt umulig …
– … så får jeg en ekstra motivasjon for å motbevise påstanden.

Utferdstrang

Monica mistet faren da hun var tre år og ble tidlig vant til å stå på egne bein og bidra i familien. Allerede som 14-åring skaffet hun seg deltidsjobb på sportsbutikken Sundby og Gundersen. Og en gryende utferdstrang begynte å presse seg frem.

– Jeg elsker å lære nye ting og treffe andre mennesker.

Et hektisk utdanningsløp endte som siviløkonom med spesialisering innen International Business. Etter et halvt år og gode karakterer ved det anerkjente Sorbonne-universitetet i Paris, fikk hun tilbud om å ta en doktorgrad i Canada.

Men da hadde hun allerede truffet sin  Crocodile Dundee i form av den australske oljeingeniøren Robert Ahyee.

– Jeg måtte ta en prat med mamma og hun var helt klar på at jeg burde gripe sjansen, sier Monica.

Les også: Fant drømmejobben på Bodø i Vinden!

Kultursjokket

Dermed ble neste stopp Australia og Sydney. Kulturforskjellen var svimlende, både privat og på jobb.

– De første dagene fikk jeg fullstendig panikk hvis det dukket opp en kakerlakk inne i huset. Noen år senere grep jeg meg selv i å kaste levende slanger over hagegjerdet til naboen.  For å si det sånn, du lærer å tilpasse deg.

Det var en egenskap som også kom godt med når hun skulle ut i arbeidslivet, for på dette tidspunktet var det nesten utenkelig at kvinner skulle gjøre karriere i Australia.

Hun kom seg med på et trainee-program hos Westpac Banking Corporation, som er Australias nest største bankkonsern med sju individuelle banker, 60.000 ansatte og 13 millioner kunder. Der skulle hun bli i 19 år.

– Beskjeden jeg fikk var veldig enkel: – If you swim, you swim. If you sink, there’s plenty of other fish in the sea.

Med andre ord; hun ble kastet ut på dypt vann og ingen kom til å redde henne hvis det gikk galt.

– Jeg registrerte jo at folk inngikk veddemål om hvor lang tid det ville gå før jeg kastet kortene og sluttet.

Gikk all in

Monica har to barn, sønnen Daniel og datteren Mie. Her fotografert i bakgården deres i Sydney. FOTO: PRIVAT
Lykkelig mor. Monica har to barn, sønnen Daniel og datteren Mie. Her fotografert i bakgården deres i Sydney.
PRIVAT

Men Monica hater å tape og hun elsker utfordringer.  Med hardt arbeid, smarte løsninger og lange dager steg hun raskt i gradene. Og hun gikk ikke av veien for utradisjonelle løsninger:

– Jeg tilbød meg å spille på bedriftslaget i fotball mot at folk stilte opp gratis på et av prosjektene mine. De sa ja, forteller Monica.

Som da hun fikk ansvar for å etablere banken i utlandet og fikk fart på rekruttering av utenlandske kunder, da særlig fra Asia. Hennes team sto etter noen få år for 40 prosent av de nye kundene, 56 prosent av de økte utlånene og 48 prosent av den nye innskuddsmengden.

Parallelt med dette fikk hun også to barn, en gutt og ei jente. Det var tøft å kombinere karriere og familie, men hun fikk god støtte av en støttende ektemann. I dag bor studerer sønnen i Bodø, mens datteren bor i Australia.

Til tross for suksessen down under , Monica savnet Bodø, og var på jevnlige besøk. Da hun fikk tilbud om å bli sjef for det kommunale eiendomsforetaket, traff hun beslutningen om å flytte hjem.

– For å sitere Hamsun: ”Vi har noen røtter i vår jord, dem kapper vi ikke, det er de som gjør at vi står.”.

Les også: Folkets 18 gode grunner til å flytte til Bodø.

Grønt lys

Det ble nok en kulturkollisjon. Hun måtte begynne helt fra begynnelsen av i et ny-oppstartet foretak som slet med regnskap og et skyhøyt sykefravær. Noe av det første hun gjorde var å få malt dører og dørkarmer i skarpt grønt.

– Vi måtte få inn liv mer liv og farger her. Til og med sykemeldte stilte opp for å male, sier Monica.

Resultatene kom fort, men det førte til lange dager.  I starten måtte hun bruke nattetimene for å komme ajour med regnskap og tall. Da var det en velsignelse å kunne bruke naturen rundt Bodø for å lade batteriene.

– Den er bare helt magisk, rett og slett.

I løpet av kort tid klarte Monica Ahyee å snu stemningen og skape et kommunalt foretak hvor sykefraværet raste ned og de sorte tallene dukket opp på bunnlinjen. Her i hyggelig samtale med seksjonsleder Irina Busarina.
God stemning. I løpet av kort tid klarte Monica Ahyee å snu stemningen og skape et kommunalt foretak hvor sykefraværet raste ned og de sorte tallene dukket opp på bunnlinjen. Her i hyggelig samtale med seksjonsleder Irina Busarina.

Ekte stolthet

Etter at hun flyttet hjem innså også Monica at Bodø hadde blitt kraftig forvandlet.

– Før var det nesten slik at folk skammet seg for å fortelle at de kom herfra. Nå har det blitt status å være bodøværing. Og bedre skal det bli.

Monica er spesielt imponert over gründerånden som syder i fylkeshovedstaden og ikke minst det løftet som har skjedd innen kulturlivet. Da med Stormen som en ekstra stor prikk over i’en.

Det faktum at hun er vant med store omveltninger og har en medfødt evne til å ta utfordringer på strak arm kom godt med da Bodø kommune i fjor valgte å legge ned det kommunale foretaket og legger det inn under rådmannen.

– Ja, jeg ble skuffet. Plutselig var spillereglene og forutsetningene for jobben endret, medgår Monica.

Ny sjefsjobb

Dermed var navnet hennes også satt i spille ute hos hodejegerne. Nylig ble hun ansatt som ny direktør for Innovasjon Norge i Nordland, hvor hun tiltrer 1. mars 2017.

– En fantastisk utfordring. Nordland og fylkeshovedstaden Bodø har ufattelig mye å by på og det kryr av kreative mennesker som vil skape ny aktivitet. Det skal vi i Innovasjon Norge bygge opp under og være med på å utvikle, fastslår Monica.

Og er det noe hun vet, etter 22 år i utlandet, så er det at Bodø og Nordland blir oppfattet som et attraktivt reisemål.

– Det er nord for Polarsirkelen, rent, jomfruelig og med en helt unik natur. Nå handler det om å skape opplevelser og ytterligere aktivitet på alle plan, konkluderer Monica Ahyee.

Likte du denne saken? Les også: Drømte alltid om å komme hjem