Magisk utsikt. Med en innglasset ballkong kan styreleder John Magnus Johnsen i Lilletoppen Borettslag nyte den storslåtte utsikten i store deler av året.

Utsikt til en bedre hverdag

16. oktober 2015

Innglassete ballkonger forlenger utesesongen til beboerne i Lilletoppen borettslag med fire måneder.

– Når vi først sitter med en av byens råeste utsikter, så er det jo en kjempefordel å kunne bruke ballkongen så mye som mulig, sier styreleder John Magnus Johnsen.Han flyttet inn i borettslaget for fire år siden. I fjor vår fikk han og kona Vigdis Sandåg idéen om å kle inn ballkongene med glass.

Ly for vinden

– Vi satt her på en kald vårdag og drømte om et bedre skydd mot den sure vinden. Dermed var det gjort, sier Johnsen.Det vil si, så enkelt var det ikke, men Johnsen satt i gang med et omfattende researcharbeid for å finne den perfekte løsningen. Han endte hos Nord-Norsk Aluminium i Harstad. De leverer innglassing fra finske Lumon. – Dette var et stort selskap, de hadde holdt på lenge og virket troverdige, sier Johnsen. Dermed satte han seg ned og skrev et brev til de 19 boenhetene i Lilletoppen Borettslag. Konklusjonen ble at 14 takket ja til innglassing av ballkongen.

Diskret løsning. Glassballkongene glir sømløst inn i bygningen og gjør svært lite av seg.
Diskret løsning. Glassballkongene glir sømløst inn i bygningen og gjør svært lite av seg.

Men jobben stanset ikke der. Neste skritt for Johnsen var å hyre inn Rambøl for å sjekke styrken i konstruksjonen og Norconsult tok seg av en total gjennomgang av brannsikkerheten.

Alt godkjent

– Så var det å søke kommunen om lov og der fikk vi god bistand fra saksbehandlerne på teknisk etat, sier Johnsen. Likevel tok det seks måneder før de endelige tillatelse forelå. Da er den til gjengjeld gyldig i tre år.
– Selv om ikke alle ville være med, fikk vi alle leilighetene godkjent, slik at hvis noen ombestemmer seg så er alle vedtakene i ordene, sier Johnsen.

Helt knirkefritt gikk ikke prosessen, for plutselig fikk de levert plater som bare var lakkert på én side.
– Dermed måtte vi ta en pause over sommeren, før prosjektet ble fullført i august, sier Johnsen. De er beboerne selv som har dekket det meste av regningen, som kom på 40-6000 kroner per ballkong, avhengig av størrelsen.
– Det hjalp nok på at bygget opprinnelig var designet for glassballkonger, for det sørget for at det ikke ble så mye merarbeid med å lage den nye løsningen, sier Johnsen.

Variert løsning. Noen velger å ha persienner på innsiden av glassveggene, andre går for en helt åpen løsning. Mulighetene er mange med Lumon-systemet.
Variert løsning. Noen velger å ha persienner på innsiden av glassveggene, andre går for en helt åpen løsning. Mulighetene er mange med Lumon-systemet.

Strålende fornøyde

Nå er beboerne strålende fornøyde med sine nye utearealer og effekten av glassveggene er imponerende.
– Selv om dette ikke er en isolert konstruksjon, så blir det fort 18-19 grader, selv om det bare er ni grader ute. Ved å åpne døra inn til stua, så siger varmen fort ut, påpeker Johnsen.

Økt etterspørsel

– Vi har holdt på med dette i rundt 10 år og ser nå en stadig økende etterspørsel, sier prosjektleder Geir Svendsen i Nord-Norsk Aluminium. De leverer til hele Nord-Norge og tilbakemeldingene fra kundene er entydige:
– Bokvaliteten blir betydelig bedre i og med at de kan bruke utearealet minst fire måneder mer i løpet av et år.
I følge Svendsen er det unike med Lumon-løsningen at den er så fleksibel.
– Du kan til en hver tid skreddersy hvor mye av ballkongen som skal beskyttes. Men selv når alt er stengt, er det maksimalt med utsyn og ingen skjemmende beslag eller stolper som ødelegger for beboerne, fremholder Svendsen.Nord-Norsk Aluminium har i dag 20 ansatte og omsetter for rundt 20 millioner kroner i året. – Lilletoppen var den første store jobben for oss i Bodø og sånn sett en viktig kontrakt i et nytt marked, sier Svendsen.

Lunt rede. Når Bodø-været er grått og ufyselig er det fortsatt fullt mulig å ha kaffeselskap på ballkongen, takket være de nye glassveggene. Foto: Privat
Lunt rede. Når Bodø-været er grått og ufyselig er det fortsatt fullt mulig å ha kaffeselskap på ballkongen, takket være de nye glassveggene.  Privat

 

Teksten ble opprinnelig publisert i BBL Magasinet