Gabriel på BHCF 2011. Rasmus Alexander Jentoft Olsen

20 år med rockepirater

- X Rockeklubb var en helt essensiell del av min musikalske oppfostring i tenårene. Kristoffer Unstad, Kråkesølv

15. desember 2017

Fritid

I år er det 20 år siden en gjeng med ungdommer stiftet det som skulle vise seg å bli byens premissleverandør av konserter for den yngste delen musikkmiljøet i Bodø. X Rockeklubb så sin spede begynnelse i 1997, og har siden den gang vært ett av de viktigste vindkastene som har blåst de såkalte bodøbølgene i gang.

Sondre Justad, Bendik (Silje Halstensen), Magnus Eliassen, Manna, Cold Mailman og nevnte Kråkesølv er noen av artistene som med tiden har etablert seg som kjente navn på konsertscener, festivaler og Spotify-lister landet over. Felles for dem alle er at de spilte sine første konserter i regi av X Rockeklubb på enten Kulturhuset Gimle eller gamle Sinus; XRK sine hovedscener i alle år, hvor fri alder og lave billettpriser har stått i fokus.

Fri alder og lav billettpris er det også på Sinus fredag 15. desember, og akkurat som Sondre Justad som nylig solgte ut Bodø Spektrum, håper dagens leder av XRK, Fredrik Nordvik, på fulle hus når klubben skal markere sine første 20 år som konsertarrangør.

– Det blir veldig kult å feire at XRK blir 20 år på Sinus, og fredagens konsert er noe vi har jobbet med og planlagt en god stund nå. Vi i XRK er veldig stolte over line-upen vi har satt sammen denne kvelden, og det ligger forhåpentligvis an til at det kommer en del folk. Vi anbefaler hvertfall alle til å ta turen innom Sinus for å få med seg dette. Vi tror det kommer til å bli en sjeldent god opplevelse.

Den 15. desember feires klubbens runde jubileum med konsert på Sinus, og Kråkesølv, Æ og framtida, Av Eden og Ola Strand står på plakaten – fire band som alle har hatt tilknytning til rockeklubben som har fostret en rekke kjente band og musikere fra Bodø.

Nordvik forteller videre at det er mange nye band på gang og at klubben har noen ess i ermet over nyttår.

-Vi har alltid vært glad i ferske band og alle som vil spille for oss får muligheten til det. Ellers prøver vi å få til en stor greie i februar og vi tror den konserten kommer til å bli rimelig fullstappa hvis vi får den landet. Det er enda litt planlegging som gjenstår før det, men det ser lovende ut per nå. Som en tradisjon drar vi også med oss en rekke artister til Trænafestivalen hvert år. Det er en super mulighet for unge og lovende band som ønsker å vise seg fram på større arrangementer. 

– Det har betydd så mye

Kristoffer Unstad er gitarist og vokalist i Kråkesølv, og ser veldig frem til å spille for klubben han selv har vært styremedlem i:

-XRK var en helt essensiell del av min musikalske oppfostring i tenårene. Når du ser på folkene som var involvert der på midten av 2000-tallet – Thomas Litangen, Julius Diesen, Audun Selnes, Silje Halstensen, Sondre Justad og Henriette Tryggestad for å nevne noen – skjønner man fort at det var noe spesielt med den gjengen. Jeg var selv styremedlem i et par år, og som musiker har det vært veldig greit å ha med seg litt innsikt fra arrangørsiden. Ikke minst når det gjelder hva man kan forvente som artist på turné, har erfaringene fra XRK vært utrolig nyttige.

Et annet tidligere styremedlem er Silje Halstensen (Bendik), som er tydelig på hva XRK har betydd for henne som artist.

-Det har gitt meg så utrolig, utrolig mye. Selvtillit, styrke, kunnskap og masse erfaring. Arbeidet i XRK har hjulpet meg inn ulike styreverv, jobb på by:larm, i Øyafestivalen og for eksempel bookingansvarlig på en scene under festivalen UKA i Trondheim. Som artist fikk jeg utfolde meg og utvikle meg lenge og mye. Det har betydd så mye! Ikke minst var jeg en del av et miljø og den tilknytningen kommer jeg til å være evig takknemlig for.

Legger lista høyt

Både Kristoffer Unstad og Silje Halstensen trekker fram forrige gang XRK feiret jubileum (10 år i 2007) som ett stort høydepunkt, noe som legger lista høyt for jubileumskonserten.

-Mitt beste XRK-minne må være fra 10-årsjubileumet i 2007, da jeg hadde æren av å avslutte konserten med det første skikkelige bandet mitt: Sinnssyk Ugle. Vi hadde en fin fanskare på den tiden, og jeg minnes både allsangen, ballongene og stemningen på gamle Sinus med stor glede. Jeg vil også trekke fram et av mine yndlingsband fra Bodø noensinne, Scarlet Monroe, og en konsert de spilte i regi av XRK på Gimle i januar 2007. Rett og slett utrolig inspirerende!

-10-årsjubileet til XRK altså. Da vi fremførte en egenskrevet jubileumslåt foran et hylende publikum på gamle Sinus, da følte jeg på det å være en del av en kjerne som får til noe helt stort, avslutter Halstensen.

XRK kommer til å vare lenge

Klubben har vært drevet av og for ungdommer siden 1997, og ble stiftet av blant annet Bjørn Jervås (Manna, Hjertesvikt A/S, Irie Darlings +++). XRK har også vært tungt involvert i festivalene Bodø Hardcorefestival og Kjerringråkk. Skal vi tro dagens leder Fredrik Nordvik vil klubben fortsatt vare lenge om de fortsetter å følge suksessoppskriften fra de første 20 årene.

XRK har alltid vært et lavtterskeltilbud for ungdom enten de vil arrangere eller spille konserter og festivaler. XRK har for det meste vært styrt av ungdom og slik håper vi at det skal fortsette! I XRK står ungdom fritt til å gjøre hva de vil, enten det er å planlegge, styre lyd eller lys, forvalte økonomi, fotografere, rigge, etc. XRK kan bli brukt som en lærekurve for store deler av musikkbransjen, og alle som vil være med i XRK vil få en mulighet til det, og du kan få nyttig erfaring gjennom å tilbringe litt tid i styret. De neste 20 årene er det viktig at XRK beholder det gode tilbudet for ungdom og at framtidens XRK-styrer gjør ting de synes er gøy. Hvis XRK fortsetter slik kommer XRK til å vare lenge. 


Styret i 2018

Leder og Teknisk ansvarlig: Fredrik Nordvik
Booking: Vegard Rishaug
PR-ansvarlig: Oliver Solberg Tymi
Fotograf/Styremedlem: Sander Olaussen
Økonomiansvarlig: John Schulzki
Styremedlem: Thea Kristine Langeland
Styremedlem: Nora Martine Schrøder
Styremedlem: Iver Seljeseth