Bilde av Aina Bye foran Børvasstindene

Rune Nilsen /NU Publishing

Hun fant redningen på 67 grader nord!

21. april 2016

Bodøfolk

Da hun holdt på å gå til grunne i Stockholm, fant hun redningen på 67 grader nord

– Det er som å bli født på ny!

Aina Bye (27) er hodestups forelsket. Som så mange andre nyutdannede har hun jaktet på både drømmejobben og drømmestedet. Hun fant begge steder i Nord-Norge, nærmere bestemt Bodø, 67 grader nord. Derfor har hun også meldt seg inn både i den lokale turforeningen og Røde Kors, lenge før hun har møblert leiligheten. Hun sover på en luftmadrass og øverst på prioriteringslisten akkurat nå står oppgaven med å få terrengsykkelen opp til Nord-Norge.

Elsker naturen: – Jeg elsker å bruke naturen – året rundt. Sånn sett er Bodø og Salten perfekt som mitt nye hjemsted, sier Aina Bye. Foto: Rune Nilsen /Nu Publishing
Elsker naturen: – Jeg elsker å bruke naturen – året rundt. Sånn sett er Bodø og Salten perfekt som mitt nye hjemsted, sier Aina Bye. Rune Nilsen /Nu Publishing

Harde krav

– Kravlista var egentlig ganske lang og jeg regnet på ingen måte å få oppfylt alt på ett sted, sier rogalendingen fra Nærbø på Jæren. For det hun jaktet på var fjelltopper, sjø, muligheter til dykking, padling, klatring, ski- og turgåing og grotting. Ja, og så måtte stedet han en ledig naprapatjobb, en utdanning hun er ferdig med til sommeren etter fire års studier i Stockholm. Akkurat det ble en brutal opplevelse. En storby uten jomfruelig natur ble en prøvelse.

– Jeg holdt rett og slett på å miste meg selv, sier Aina.

Studiene var svært interessante, men fraværet av norsk natur og friluft begynte etter hvert å gå Aina på nervene.

– Jeg ringte ofte hjem og brukte alt av ferier for å dekke opp litt av den manglende tilgangen på friluftsliv, sier Aina

 

  • Les også om Lotte og Eirik, som opprinnelig kommer fra Byåsen og Bærum men nå har blitt fullblods bodøværinger. –  Det var folkene som imponerte meg først, tett fulgt av roen og naturen, sier Lotte.

Elsker det ekstreme

Aina Bye har elsket naturen helt siden hun vokste opp på Jæren og ble tidlig fanget av interessen for både håndball og fotball. Så begynte hun å utvide repertoaret, så lenge det skjedde utendørs. Derfor endte hun da også på Bakketun Folkehøgskole i Verdal. Der hadde de nemlig en linje som het Sport Extreme.

– En fantastisk år hvor vi fikk lov til å oppleve helt nye ting og tøye grensene til det maksimale, forteller Aina.

Så fikk det heller står sin prøve at skolegangen innebar ”bading” i islagt vann. For her fikk de også teste adrenalinsparkende terrengsykling, rappellering og fallskjermhopping.

– Det kilte i magen av og til, men jeg har alltid hatt et i overkant godt utviklet konkurranseinstinkt, sier Aina og smiler bredt.

Bilde av Aina Bye foran Børvasstindene
Har ikke landet: Aina Bye er jublende glad over at hun sikret seg jobb i Bodø. – Her står jo opplevelsene i kø! Rune Nilsen /NU Publishing

Innestengt i Stockholm

I utgangspunktet var hun litt i tvil om hva hun skulle bli når hun ble stor, derfor var hun innom en norsk skole i Spania og et personlig trener-studie i Bergen før det endelig valgt ble naprapati-utdanning i Stockholm. Og som ellers i livet, Aina gikk all-inn uten en plan B, selv om dette valget innebar fire år i den svenske hovedstaden. Naprapati handler om å diagnostisere, behandle og rehabilitere smertetilstander og funksjonelle problemer i ledd og muskler. Behandlingen bygger på ortopedisk medisin, kombinert med god kunnskap om bevegelsesapparatets oppbygning og funksjon.

Samler på fjelltopper

Hun sikret seg også en sommerjobb i Tromsø på en eldresenter og det var der hun virkelig fikk smaken på Nord-Norge. For en som samler på fjelltopper, var dette på mange måter en optimal måte å tilbringe sommeren.Tilbake i Stockholm begynte suget etter saltvann og bratte fjell å bli direkte påtrengende. Derfor gikk hun ekstra tidlig i gang med å sende ut søknader for å finne en ledig jobb – primært et sted i Nord-Norge. Overraskelsen stor da hun kjapt fikk svar fra Naprapatlandslaget i Bodø. Etter et hyggelig intervju var jobben hennes, selv om hun ikke er ferdig med studiene før til sommeren.

– Jeg begynte øyeblikkelig en omfattende googling av Bodø for å finne ut hva byen hadde å tilby, forteller Aina.

For hun ante rett og slett ingenting om fylkeshovedstaden.

– Nei, ikke noe annet enn at den lå i nærheten av magiske Lofoten. Der tilbrakte hun en eventyrlig uke i fjor sommer og det var noe som ga mersmak Bodø hadde alt

– Jeg har en liste i hodet over ting jeg gjerne vil oppleve og utforske. Da jeg etter hvert så den informasjonen som lå ute om Bodø og Salten, kunne jeg i praksis bare begynne å krysse av. Det ble: Check! Check! Check!

Den magiske følelsen ble ikke mindre da hun støtte på Børge Ousland da hun ankom Bodø lufthavn.

– Jeg måtte ta en rask google-sjekk for å se om det virkelig var ham. Så gikk jeg rett bort og spurte om vi kunne ta en selfie, sier Aina.

Så kommer den karakteristiske latteren hennes, frisk og rislende som en tindrende fjellbekk.Så nå har Aina en stående invitasjon til å besøke Ouslands unike anlegg ute på Manshausen.

– Det kommer jeg garantert til å slå til på.

Aina på jobb hos Naprapatlandslaget. Foto: Privat
Aina på jobb hos Naprapatlandslaget. Privat

Religiøs opplevelse

Noe av det første Aina gjorde etter at hun kom til Bodø, var å gå opp på toppen av Keiservarden. Opplevelsen ble nesten religiøs.

– Jeg lot blikket gli 360 grader rundt og bare sugde til meg inntrykkene. Gåsehuden kom øyeblikkelig da det gikk opp for meg at alt dette var mitt nye hjem.

Da det ble klart at Bodø var neste stopp på Ainas karriere, advarte vennene hennes mot været.

– Det blåser jo så fælt der, sa de. For det første er jeg vant til vind på Jæren, dessuten elsker jeg å kite, så vinden er min venn, svarte Aina.

Den sportye 27-åringen er allerede i full gang med å planlegge hvordan hun skal rekke over mest mulig i året som kommer. Og lista er egentlig utømmelig:

– Fjellturer, padling, kiting, klatring, surfing, sykling, skiturer, grotteturer, badestrender og dykking.Aina har dykkersertifikat og en av mange drømmer er å oppleve Saltstraumen under overflaten.

Født på ny: – Jeg var i ferd med å miste meg selv fullstendig etter fire år i Stockholm. Å flytte til Bodø er som å bli født på ny! Foto: Rune Nilsen /NU Publishing Født på ny: – Jeg var i ferd med å miste meg selv fullstendig etter fire år i Stockholm. Å flytte til Bodø er som å bli født på ny! Foto: Rune Nilsen /NU Publishing
Født på ny: – Jeg var i ferd med å miste meg selv fullstendig etter fire år i Stockholm. Å flytte til Bodø er som å bli født på ny! Rune Nilsen /NU Publishing

Foreløpig er den sprudlende rogalendingen singel, men også her har hun en offensiv strategi:

– Det må da garantert finnes noen flotte, turglade menn her.

Tekst og foto: Rune Nilsen