Geir Ove Jensen, rørlegger i Nilsson.

Etter et blytungt 2016 står oppdragene plutselig i kø. Nå trenger Geir Ove nye kolleger

3. mars 2017

Nilsson AS har levert rørleggertjenester i 91 år. Nå er ordrebøkene igjen fulle, og bedriften er på jakt etter flere dyktige fagfolk.      

Med store kontrakter i forbindelse med byggingen av det nye Hunstadsenteret, sykehusutbyggingen, Byparken, Bodø 360 og omsorgsboliger i Beiarn, er det travle dager hos Nilsson. For å klare dette trengs det flere dyktige rørleggere, og erstattere for to ansatte i viktige posisjoner som nå går av med pensjon.

Men man skal ikke mer enn ett år tilbake i tid før situasjonen var en helt annen.

–  Vi hadde et tøft år, hvor vi faktisk for aller første gang i løpet av mine 40 år i selskapet måtte permittere ansatte. Det var rett og slett blytungt. Men samtidig var vi sterke i troen på at det ville snu, sier daglig leder Kåre Olav Lund.

Store kontrakter

Og sist høst gjorde det nettopp det.

–  Mange større prosjekter kom inn, og alt ble snudd på hodet. Nå sitter vi på mange store kontrakter som strekker seg over flere år, og er nødt til å hente inn flere folk, sier Lund.

Daglig leder i Nilsson AS, Kåre Olav Lund
Daglig leder, Kåre Olav Lund, har god grunn til å smile om dagen.

Nilsson søker nå etter 8-10 rørleggere, i tillegg til erstattere for to nøkkelpersoner som snart går ut i pensjon.

–  Det sier mye om arbeidsmiljøet at vi stadig har ansatte som står hele arbeidslivet ut i Nilsson. Det sier nok også en del om at vi kan tilby tilstrekkelig med utfordringer, slik at våre ansatte trives i jobben. Vi har eksistert i 91 år, og bedrifter som varer så lenge har gjort en del riktig i løpet av disse årene, sier Lund.

Videreutdanning

Geir Ove Jensen har jobbet som rørlegger hos Nilsson siden 1997, og forstår godt at mange står hele yrkeslivet i bedriften.

–  Dette er et sted hvor du får lov til å bli gammel. Nilsson er opptatt av kursing og videreutdanning hele veien. Det kommer stadig nye verktøy, og i tillegg til å bli sendt på kurs, arrangeres det kurskvelder jevnlig. Selv har jeg tatt alt av kurs, og trives veldig godt i jobben. Det fine er at det er veldig mange dager hvor du ikke vet hva du går til, sier Jensen.

De ansatte er også opptatt av å finne på ting utenom arbeidstiden.

–  Vi har det vi kaller for rørleggerklubben, hvor vi prøver å gjøre forskjellige ting. Det kan være en kveld med bowling og pizza, en skitur til Misvær eller en tur med Hurtigruten, sier Jensen.

Av med pensjon

Dagfinn Andreassen har jobbet i Nilsson siden han begynte som hjelpearbeider i rørleggerfaget i 1973, 21 år gammel. I dag er han leder for serviceavdelingen, og går snart av med pensjon. Han lover etterfølgeren en variert og spennende arbeidshverdag.

Serviceleder i Nilsson, Dagfinn Andreassen
Dagfinn Andreassen har jobbet i Nilsson siden 1973. Nå blir han pensjonist, og bedriften trenger en ny serviceleder.

–  Jobben går ut på å koordinere driften av serviceavdelingen som har 16 ansatte. Det kan bli hektisk da ting gjerne skjer veldig fort. Vi må sende rørleggere ut på mange akuttoppdrag. Ryker det en varmtvannstank en fredag formiddag, gjør vi det vi kan for å få den fikset til helga. I tillegg har vi flere serviceavtaler som skal følges opp. Ordrereserven vår er større enn noen gang, så den nye servicelederen vår vil få en spennende og hektisk hverdag, sier Andreassen.

Gunnar Ryeng jobber som prosjektleder i serviceavdelingen, og går også snart over i pensjonistenes rekker. Han har vært i bedriften siden 2000.

–  Jeg angrer ikke et sekund. Det å trives blant kollegene sine betyr svært mye på en arbeidsplass, og det gjør man virkelig her.

I tillegg til å jobbe administrativt med å ta imot ordrer og fordele disse til rørleggerne, tegner og designer han bad ved hjelp av tegneprogrammet Winner.

Gunnar Ryeng
Gunnar Ryeng tegner og designer bad. Men snart går også han over i pensjonistenes rekker.

– Mye av arbeidsdagen går til å tegne og designe bad, og å hente inn priser på dette.

Lærlingebedrift

Nilsson har alltid vært en lærlingebedrift, noe de kommer til å være i framtiden også.

– Vi har et godt apparat som tar seg av lærlingene våre, og i år vil vi ta inn 4-5 nye. Mange av lærlingene vi har hatt, har begynt i jobb hos oss etter at de er ferdige. Rekrutteringen til byggfag og rørleggeryrket har ikke vært optimal de siste årene, men jeg tror det er i ferd med å snu nå. Den teknologiske utviklingen gjør at jobben er mye mer spennende nå enn hva den var for noen år siden. Det tror jeg mange vil få øynene opp for, sier Lund.

Nilsson AS

 • Rørleggerbedrift med hovedbase i Bodø.
 • Etablert som Nilsson EFTF av Alfred Nilsson i 1926.
 • Virksomheten i Bodø og Mo i Rana ble kjøpt av Elektro AS i 2001, og ført videre under navnet Nilsson.
 • I 2004 ble bedriften omorganisert til flere selvstendige selskaper, fremdeles 100 % eid av Elektro AS. Høsten 2010 ble også NIlsson Haras en del av konsernet.
 • I dag har Nilsson AS følgende struktur: Nilsson AS (rørleggerbedriften i Bodø), Nilsson Mo AS (rørleggervirksomhet og butikki Mo i Rana), Nilsson Haras AS (Rørleggervirksomhet med avdelinger i Sortland og Andenes).
 • Våre virksomhetsområder:
 • Sanitær- og varmeinstallasjoner innen næringsbygg, industrianlegg og boliger.
 • Sprinkling.
 • Kommunalteknikk.
 • Varmepumper.
 • Industrirørlegging.
 • Konsulent og prosjekteringstjenester innen sanitær og varme.
 • Salg og montering av produkter innen sanitær, varme, sprinkler og bad.

 

Bedriftens primærområde er Bodø, Mo i Rana og Sortland med nærliggende områder.Bedriften retter også sin virksomhet mot oppdrag utenfor landsdelen.

 

 

 

 

 

Nilsson AS