Nordlandsmuseet

BO-BØ: En spøkelsesguide fra Bodø i Vinden

Liker du å bli skremt, eller vil du bare vite hvilke steder du skal unngå? Uansett hvilken kategori du er i - her er Bodø i Vindens guide til de mest hjemsøkte plassene i Bodø.

31. oktober 2019

Fritid

Løp gård

Det aller mest kjente hjemsøkte stedet i Bodø er Løp Gård. Her er det så mange historier å fortelle at Nordlandsmuseet har arrangert egne spøkelseskvelder på gården.

Det er ikke bare en person som går igjen på gården. Folk har sett både barn, tjenestefolk og fintfolk. Det er til tider svært folksomt i huset og mye uforklarlig aktivitet. 

Gården har blitt så kjent at i høst besøkte det svenske Ghost-buster teamet, Laxton Ghost gården for å gjøre målinger. Hva de fant kan vi se på deres YouTube-kanal i slutten av november 2019.

 

Spøkelseskveld på Løp Gård. Nordlandsmuseet

Vikan

En av Bodøs mest berømte spøkelseshistorier må være historien om huset i Vikan. Huset, som ble bygget på 70-tallet, hadde flere familier boende, og de fleste opplevde paranormale ting. Historiene forteller om en eldre mann som dukket opp utenfor huset. Han slo på tromme mens han kikket inn vinduet. Når folk gikk ut for å se etter mannen, så forsvant han foran øynene på dem. Det var heller ingen spor å se i snøen.

Huset er nå flyttet til Straumøya og folk strides om det er på tomta eller i selve huset at folk henger igjen.

Bodin Kirkegård

Rett innenfor porten på Bodin Kirkegård finnes det et jernkors med en slange kveilet rundt. Sagnet sier at dette er graven til ei jente som danset i døden med fanden. Inn i mellom blir hun sett på kirkegården der hun tar seg en svingom med en mørkkledd mann med en hestehov til fot. Jenta skal visstnok ha vært på besøk flere steder i Bodø, blant annet i et gammelt fjøs i Rønvikveien.

Bodin Kirke

Stallen på Bodin

Det er ingen tvil om at det er mye energier i gamle Bodin-området. Stallen har hatt besøk av Åndenes Makt, og selv de mest erfarne spøkelsesutdrivere i Norge greide ikke å rense stallen for gjenferd. Det sies at det er en ufin mann og en liten jente som går igjen i stallen. Hestene kan få plutselige panikkanfall uten at det skal være noe til stede som skulle skremme dem. I tillegg hører hestefolket mye romstering på høyloftet og ting blir flyttet på stadig vekk. Dette er absolutt ikke et sted vi hadde ville overnattet.

Ønsker du oppdateringer fra Bodø, gode historier og aktuelle jobber?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.

Kjerringøy Handelssted

I motsetning til Løp gård og Stallen på Bodin har ikke de ansatte på Kjerringøy Handelssted prøvd å kvitte seg med sine spøkelser. En av guidene på handelsstedet og forteller om et spøkelse som ikke har særlig mye til overs for varme. Da hun skulle arrangere «Førjulskos på Kjerringøy» i kramboden, ble det gjort et forsøk på å holde dørene igjen for å holde varmen inne. Hver dag når hun kom på jobb sto den ene døren koll åpen. Det hjalp heller ikke å sette noe foran døra – da hadde gjenferdet flyttet det til morgenen igjen for å åpne døra.
I ettertid har hun fått tilsendt et brev som ble skrevet av siste driver på kramboden. Der beskriver han at han nettopp har opplevd en lignende opplevelse mens han satt i kramboden. Hvem det enn er som går igjen, så må vedkommende ha gått igjen lenge.

Har du lyst til å besøke Løp Gård eller Kjerringøy Handelssted? Se liste over Nordlandsmuseets aktiviteter her. 

Kjerringøy Handelssted. Nordlandsmuseet