Bodø Industri banet vei for Morten

6. januar 2017

Workers of Bodø

Helt fra han var liten gutt, har Morten Gården (29) likt å koble, vært fascinert av elektronikk. Han visste tidlig hva han hadde lyst til å bli, men ikke at det skulle ta så mange år og så mange omveier.

-Jeg havnet i ingenmannsland, og var der i mange år. Jeg fikk ikke lærlingeplass etter elektrikerutdannelse i Saltdal, og når NAV sendte meg til Sverige for å bli snekker, gikk det samme veien, forteller Morten.

Langt nede

Morten er en stille og følsom type. Ikke den som sier ifra, men en som iakttar omgivelsene og tåler veldig mye. Bare ikke stress, for da svikter konsentrasjonen. Selv om han prøver hardt, så faller han ut. Han glemmer ting, og under press er det veldig vanskelig å gjøre flere ting samtidig.

Lys framtid: For Morten Gårder er dagene i arbeidslivet spennende og han har gode og optimistiske tanker om livet framover. Lys framtid: For Morten Gårder er dagene i arbeidslivet spennende og han har gode og optimistiske tanker om livet framover.

-Jeg har lærevansker, og det blir alltid nevnt. Etter et år som snekkerassistent, fikk jeg beskjed om å skånes fra arbeidspress og tempo. Jeg var god nok så lenge bedriften fikk tilskudd fra NAV, deretter ble jeg oppsagt.

Da var Morten langt nede. Først en utdannelse, så en til. Grunnleggende behov som å bli sett, føle seg betydningsfull og det å ha en verdi som menneske ble revet vekk – nok en gang.

-Jeg var langt nede, følte meg avskiltet og spekulerte på om jeg var god nok for arbeidslivet. Jeg hadde lagt inn så mye arbeid og innsats i både elektrikerutdannelse, så snekkerutdannelse – men ingen ville ha meg, sier Morten trist.

Det ble oppbrudd. Timer alene, grubling og etter hvert sosial tilbaketrekking. Vennskap ble borte, og etter noen måneder var Morten i ferd med å gi opp. For det å speile seg gjennom sosiale media, og ikke mestre livet på tross av iherdige forsøk, gjør noe med opplevelsen av seg selv.

-Husker det var trist å lese Facebook-status, etter Facebook-status. «Endelig helg» blir liksom ikke det samme med ufrivillig fri hele uka, sier Morten.

Tok krafttak

I 2015 begynte Morten å lese om sin egen diagnose ADD. Et sykdomsbilde som først ble oppdaget da han var i tenårene, men som har preget livet hans i stor grad – både før og etter.

– Jeg bestemte meg for å jobbe med meg selv, ikke gi opp. Jeg begynte å lese om konsentrasjon, hjernetrim og ADD. Og vet du – det var da jeg fikk nyss om at sjakk var tingen, forteller Morten oppglødd.

Morten fikk mot, han så et svakt lys i en ganske mørk og lang tunnel. «Sjakk» stod det, «stimulerer hjernen». Han meldte seg inn i sjakklubben i Bodø, begynte å spille regelmessig, og litt etter litt begynte ting å gå opp for Morten.

-Det var tøft i starten, men etter hvert fikk jeg virkelig satt lys på problemet. Mens jeg satt og spilte og skulle ha kontroll på alt, så datt jeg ut. Jeg kunne gjøre det greit, men når jeg ble satt på prøve, var i en presset situasjon, så mistet jeg grepet, forteller han åpent.

I starten var det vanskelig å mestre, finne roen og hente seg inn. Men litt etter litt fikk Morten kontroll.

-Jeg jobbet og jobbet med meg selv, og nå tåler jeg mye mer stress og press enn før. Jeg har fått et verktøy og har lært å holde meg rolig, det er helt fantastisk, sier 29-åringen.

Liv og humor. På Haaland i Bodø er miljøet inkluderende. Humoren sitter løst, og sammen med kollegene Jonny Wiik, Geir Vidar Guttormsen og sjefen Remi Wågan, har Morten Gårder funnet seg godt til rette.
Liv og humor. På Haaland i Bodø er miljøet inkluderende. Humoren sitter løst, og sammen med kollegene Jonny Wiik, Geir Vidar Guttormsen og sjefen Remi Wågan, har Morten Gårder funnet seg godt til rette.

Lykketreff

For snart ett år siden fikk Morten nok et tilbud fra NAV. Han kunne begynne i arbeidsavklaringsprogrammet hos Bodø Industri. Han takket ja, noe han i dag beskriver som et lykketreff.

-Ting tar tid, men så var jeg så heldig at jeg møtte næringslivskontakt Roger Strand i Bodø Industri . Han så meg – så hvem jeg var, og gav seg ikke. Etter en stund fant han en arbeidsplass til meg. Haaland sa ja, og nå er jeg i gang med lærlingtiden – som elektriker, smiler Morten.

Remi Wågan, sjefen til Morten fikk åpent vite om utfordringene, livssituasjonen og kampen.

-Her er det tilrettelagt, det er trygt og jeg føler meg enormt ivaretatt som menneske. Og hadde ikke Bodø industri pushet på, hadde jeg aldri vært der jeg er nå, i det yrket jeg har drømt om fra jeg liten gutt. Jeg får bruke kompetansen min, smiler Morten.

Han føler det har gått over all forventning å komme til Haaland i Bodø. Likevel ligger frykten der, stadig på lur. For etter mange år med nedturer, er virkeligheten vanskelig å ta inn over seg.

-Jeg er veldig skjør med tanke på alt som har skjedd, men jeg har aldri blitt behandlet så fint før, til og med sjefene snakker til meg – uten at det føles formelt, uten at jeg føler meg liten. Jeg kjenner på likeverdighet – og kanskje får jeg fagbrev, sier Morten.

Ser mennesket

For de ansatte i bedriften Morten jobber i, har det vært stort å se utviklingen Morten har hatt.

-Det er fantastisk å se Morten. Han var så ydmyk og forsiktig når han kom hit. Nå har han blitt en del av miljøet, sier daglig leder Remi Wågan i Haaland Elektro Bodø.

Han mener Bodø Industri og næringslivskontakt Roger Strand gjør en unik jobb med mennesker som havner på utsiden av arbeidslivet, og har sett det med egne øyne.

-Alle har behov for å bli sett, føle at man bidrar. Og måten Bodø Industri jobber opp mot NAV-systemet, ser mennesket bak problemene og finner løsninger, ja det er helt unikt. Morten er en ressurs. Det handler om å la folk være seg selv, gi dem tid, trygghet og forutsigbarhet, sier Wågan.

Visjon. For direktør Børge Bøyum i Bodø Industri er visjonen å få mennesker ut i arbeidslivet gjennom godt samarbeid og solide verktøy.
For direktør Børge Bøyum i Bodø Industri er visjonen å få mennesker ut i arbeidslivet gjennom godt samarbeid og solide verktøy.

Viktig samfunnsoppdrag

For direktør Børge Bøyum i Bodø Industri er Mortens historie et bilde på det han ønsker å få til.

-Denne historien viser vårt samfunnsoppdrag, og jeg blir rørt, ydmyk og motivert når jeg hører om Morten og hans kamp for å komme seg inn i arbeidslivet, sier Bøyum.

Og det er nettopp slike historier Bodø Industri ønsker å bidra til. Nettopp å skaffe mennesker en verdifull og trygg plass i arbeidslivet.

-Uansett hvor folk er i livet, så mener jeg at det er plass for dem i arbeidslivet. Mange har ikke funnet denne enda, men vi skal skape tjenester og en så god oppfølging i forhold til både bedriften og arbeidstakeren, at begge tåler å stå i situasjonen, sier direktøren.

Søm ny direktør i Bodø Industri har Bøyum en klar visjon.

-Vi skal spisse veien inn i arbeidslivet, både faglig og hvordan vi utvikler tjenestene. Vi skal få mennesker inn i arbeidslivet, sier han.

Bryte barrierer

For Bøyum er det viktig å bryte ned mytene om å ansette folk med nedsatt arbeidsevne.

-Det å ansette folk med nedsatt arbeidsevne har en større gevinst, er enklere enn man tror. For med riktig oppfølging blir det fort en vinn vinn-situasjon, sier direktøren.

Og for Morten, som i mange år strevet med å komme innenfor, ser framtiden lys ut. Han er en av mange som har kommet seg ut i arbeidslivet gjennom Bodø Industri.

-Vi skaper noe, og har et enormt viktig samfunnsoppdrag. Dette er noe svært få klarer. Og når en bedrift som Haaland viser velvilje gjennom samarbeid, menneskelighet og åpenhet, så går det an å skape suksesshistorier. Og det har stor merverdi, både for bedriften og arbeidstakeren, sier Bøyum.

Lys framtid: For Morten Gårder er dagene i arbeidslivet spennende og han har gode og optimistiske tanker om livet framover.
Lys framtid: For Morten Gårder er dagene i arbeidslivet spennende og han har gode og optimistiske tanker om livet framover.