Salten trenger 900 nye gründere hvert år!

I Bodø har vi satt oss noen hårete mål. Vi skal være en av verdens smarteste byer, vi skal utvikle en helt ny bydel, og en helt ny flyplass. Det gir det etablerte næringslivet enorme muligheter for nyskapning og innovasjon, og det gir rom for en rekke gründere som har lyst til å være med på reisen.

1. november 2018

Gründer

I en stor undersøkelse, som Ny Analyse nylig har gjennomført for DNB, kommer det frem at Norge trenger 77 500 nye bedrifter hvert år frem til 2040 for å opprettholde det norske velferdssamfunnet. I 2016 ble det etablert 60.000 nye bedrifter, så vi har fortsatt litt å gå på for å nå målet på landsbasis.

Her kan du se hvor mange nye registrerte bedrifter det er i Norge hittil i år (velg gründerstatus i menyen)

Bryter vi disse tallene ned til Bodø, så trenger vi bare her i byen 645 nye bedriftsetableringer hvert år. Aldri har behovet og mulighetene for gründere være større enn nå. Byen står overfor store endringer, og vi ønsker nye bedrifter hjertelig velkommen.

Aldri har behovet og mulighetene for gründere være større enn nå.

Ulrikke Kristensen er bedriftsrådgiver i DNB, og har spesielt fokus på gründere.

DNB satser på gründere

I DNB er Ulrikke Kristensen bedriftsrådgiver, med fokus på gründere. De siste årene har DNB markedsført seg aktivt mot denne målgruppa, og de merker nå at det er stadig flere som tar kontakt med dem.

– Jeg opplever at flere gründere kommer til oss, og de lurer på mer enn bare finansiering. Det kan være alt fra budsjettering til forretningside og fremdriftsplan for prosjektet sitt. Jeg hjelper dem også mye med å avklare hva de må ha på plass, før de kan søke om finansiering til f.eks aksjekapital sier Kristensen.

DNB legger stor vekt på å være tilstede der gründerne er. Nylig var de med å arrangerte GNIST Grunderuke i Bodø for 3 gang, de har etablert DNB NXT  og de har gått inn som partner i Angel Challenge. I tillegg har de etablert en egen nettside for gründere som er fullpakket med gode råd, den heter rett og slett Oppstartslos.

– Ved å være aktivt ute og møte grundere, kommer vi i kontakt med dem i en tidlig fase. For oss er det viktig å være en god rådgiver og tilrettelegger, fra start til drift, sier Kristensen.

Grunderhjelpere Bodø

Og nettopp det med tilrettelegging  er man blitt ganske god på i Bodø. Alle de «gode hjelperne» har nå etablert et samarbeid hvor de tilrettelegger for en enklere oppstartsreise for alle som ønsker hjelp. (se faktaboks)

– For oss i DNB har dette vært et godt og inspirerende samarbeid. Det har gitt oss kunnskap som vi deler videre med grundere som kommer til oss. Vi vet hva de andre grunderhjelperne kan, og noen ganger kjører vi felles møter sammen med en grunder. Det er effektivt for grunderen, og de gir veldig gode tilbakemeldinger på slike møter

– Mulighetsrommet for grundere har aldri vært så stort som nå!

Det sier Anita Skog på nærings og etableringsavdelingen i Bodø Kommune. Hun jobber med etablererhjelp i kommunen, og er i dialog med en rekke grundere i løpet av en arbeidsdag.  Høsten 2017 ble det jobbet frem en rapport som sier noe om hvilke næringer som har størst vekstpotensiale i fremtidens Bodø. De fire næringene er:

  • Marin sektor
  • Opplevelser
  • Helse
  • Luftfart

Dette er 4 områder vi allerede er gode på, hvor det ligger et betydelig vekstpotensiale for de som ønsker å satse.

Les mer om Innovasjonsutvalgets arbeid her.

Anita Skog har lang erfaring med gründerlivet, og er nå etablererhjelp i Bodø Kommune.

– Så har du en god ide, og jobber innen disse næringene er det bare å hive seg rundt. Men vi ønsker selvsagt alle typer gründere velkommen, sier Skog. Jeg er veileder for gründere, og gir dem råd og støtte i oppstartsfasen. Jeg kan også bistå med hjelp til finansiering, og har de mer komplekse problemstillinger knyttet til produktet kobler jeg de sammen med riktig kompetansemiljø, enten det er her internt i kommunen, eller i næringslivet.

Gründere som har lykkes i Bodø

Les historiene fra noen som har satset på drømmen sin:

Bådin FOTO: Rune Nilsen

Bådin – Det som begynte som en vill idé under Parkenfestivalen i 2012, er nå et proft bryggeri med kvalitetsøl som har vakt oppsikt i inn- og utland.

Gaffer systems – Det begynte som en vill idé. Nå sikter barndomskompisene mot verdensherredømme.

Gode Øyeblikk – Omsorg, tid og tung kompetanse er nøkkelordene for å skape verdige liv til personer med demens.

LULU Jentene

Lulu – Hun ville skape en bedrift med stor takhøyde og kreative impulser. Svaret ble en motebutikk i et gammel avistrykkeri.

Craig Alibone

Craig Alibone – Oddsen var svært høy for at en ManU-supporter fra Leicester med bakgrunn fra Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie, skulle skape sjokolade-revolusjon i Bodø. Craig Alibone (34) klarte det.

Fulgte drømmen

Studio EBN –  Elisabeth Benonisen drømte om en motekarriere i årevis. Et fiskeskinn skulle endre alt.

Arctic Salt – I fjor ble 1.750.000 liter sjøvann til 3,5 tonn salt. Tore Hongset drømmer fortsatt om verdensherredømme.