Bodøs beste lekeplass

13. januar 2016

Fritid

Visste du at det finnes nesten 150 kommunale lekeplasser i Bodø? Etter nøye utvelgelse, tok vi med Bodøs fremste lekeplassanalytikere til fem av dem for å finne den beste av de beste.

Opprinnelig publisert på bodosjoenpark.no av Corponor

Rensåsen
Rensåsen er Bodøs grønne lunge midt i byen.
På vinteren sklir ungene ned med akebrett samme bakke der foreldrene deres sitter å nyter musikk under Parkenfestivalen i august. Vi ville derimot utforske om parken er like kul for ungene når det ikke er snø på bakken? Er det noe å finne på da?

De tre lekeplassanalytikerne har så vidt tid til å hilse på oss, for de er allerede godt i gang med testinga. Sofie Nedregård(6), Lærke Nordal Robertsen(6) og Elise Victoria Konradsen Gravrok(6) går alle sammen i første klasse på Østbyen skole. Til sammen har de over 18 års erfaring med lekeplasser, så Rensåsen er ikke noe nytt terreng for disse fagfolkene:
-Her har vi vært mange ganger før, proklamerer Elise. Det er en veldig artig plass å være.

Rask analyse av lekeplassen frembringer at parkplassen inneholder et klatrestativ og ei gynge. De tar noen klatretak på klatrestativet før det kommer en flokk med andre barn som også skal leke. Analytikerne gir uttrykk for at det blir for trangt og velger å heller leke sisten på det store parkarealet. De løper entusiastisk rundt og vil knapt stå i ro lenge nok til at vi klarer å ta et bilde. At park er tipp-topp for et trekløver med 6-åringer er det ingen tvil om, men vil ikke gi Rensåsen full uttelling på artigmeteret
Artigmeteret: 5/10

Østbyen
Neste lekeplass ut ligger på Snorres Plass i Østbyen. Omtrent 4000 mennesker bor i bydelen og det er et populært strøk for barnefamilier. Med andre ord er lekeplass utrolig viktig for de som bor der. På Snorres plass er det et stort grøntareal omringet av høye trær som innbyr til lange dager med lek og moro. Lekeplassen har alle de tradisjonelle lekene; sklie, lekestativ, gynge, sandkasse og huske. Eller desse da, som vi sier her i Bodø.

-Desse er det viktigste på en lekeplass, for da kan man ha hoppekonkurranse. De med størst fart er de som hopper lengst, forteller jentene.

Ei god desse bør være stabil, men også tilføre god fart, er med andre ord konklusjonen.
Før vi vet ordet av det er det duket for hopp fra dessa. I første runde går Elise av med seieren, men vinner bare så vidt over Lærke.

Seieren blir feiret med muntlig tilrop av den ville, høylydte sorten, men Sofie som tross alt er sertifisert hoppeavdesse-dommer dysser ned entusiasmen. Hun vet hvordan ting skal bedømmes etter reglene.

-Det var ingen som vant. Dere kom på likt.
Artigmeteret: 7/10

jenter_web

Rønvika
Rønvika er et mangfoldig boligområde i nær tilknytning til sentrum. Her finnes alt fra villaer til leilighetskomplekser og en miks av både gamle og nye hus. De omtrent 7500 innbyggerene er både barnefamilier, middelaldrende og eldre mennesker. Lekeplassen som vi besøker ligger i Futveien og er godt utrustet for familier med barn:

-Førstemann, roper Sofie og løper i mot klatrestativet.

Jentene har sett seg ut en favoritt med det samme. Klatrestativet er stort og ser ut som en borg fra ei sjørøverfortelling. Lekeplassen har både dukkehus, desser, sklie og sandkasse.

Midt i sandkassa står et par gravemaskiner og ute på plassen ligger et par stylter. Lærke stabber seg opp på styltene og på spørsmål om hva som er viktigst på en lekeplass er hun ikke i tvil;

-Det viktigste er at man har med seg vennene sine på lekeplassen. Uten de er det ikke noe artig, sier hun.
Artigmeteret: 7/10

Grønnåsen
Grønnåsen er en relativt ny bydel og mange av husene kom opp på slutten av 90-tallet. Med mengder rekkehus, eneboliger og nær tilgang til marka har det blitt et veldig familievennlig strøk. Det bor ca 1700 mennesker i området og de fleste er barenefamilier. Lekeplassen vi befinner oss på er liten, men den har moderne apparater og gummifliser på bakken for trygghetens skyld. I Varghaugen på Grønnåsen får vi knapt stoppet bilen før alle tre analyktikere løper ut og hyler:

-Karuseeeell!!

De har oppdaget at denne lekeplassen, som er en av de minste vi besøker, er utrustet med den hellige gral av lekeapparater; nemlig en karusell. Med bolle i en hånd og juice i den andre snurrer de rundt og lar seg ikke stoppe for hverken å ta bilde eller å teste de andre lekene. Sofie lar seg til slutt overtale til å teste skila, men konkluderer fort;

-Denne hadde veldig dårlig glid, sier hun før hun haster tilbake til karusellen.

Elise og venninnene er solgt ved første lekeapparat, og det er til store protester at vi drar videre.
-Vi må dra hit en annen gang også, sier hun og de andre stemmer i enighet.
Artigmeteret: 7/10

Bodøsjøen
De siste årene har det vært en eksplosjon i boligvekst i Bodøsjøen og småbarnsfamiliene formelig strømmer til. Med den nyeste skolen i byen, flere moderne barnehager og flotte nye rekkehus og leilighetskomplekser er området svært innbydende for familier. I en undersøkelse utført av nabolag.no ble Bodøsjøen, sammen med Rønvika, kåret til byens beste bydel.

Men er lekeplassen verdig for byens beste bydel? Lekeplassanalytikerne konkluderer raskt at det her var moderne greier. Skikkelig stilig, faktisk.

Her ser klatrestativet ut som om det kommer fra framtiden og midt på lekeplassen står det et apparat som ingen av oss har sett før. Er det karusell?
Er det desse? Er det hompe? Vi er usikre, men analytikerne er i hvertfall sikre på en ting – den skal testes med ambulerende virkning.

Det hompes og det snurres i vei og latteren runger ut over hele Bodøsjøen. Jentene må rett og slett overtales til å ta en pause for å teste det futuristiske klatrestativet. Med klatrevegg, nett, sklie og en slags påle som kan klatres på er dette en definitiv slager for jentene:

– Alt var artig, bortsett fra gynga, sier Elise, og peker bort på det mest tradisjonelle apparatet på plassen.

Befolkningsveksten øker jevnt og trutt og jentene i dommerpanelet har ingen problem med å forstå hvorfor:
– Dette var den artigste lekeplassen. Vi har aldri sett en sånn hompesnurr før, men den var kjempegøy, sier de.
Artigmeteret: 10/10

desse_web