Crag X - Rasmus Bøling på - Millennium falcon (7A) Rasmus Bølling

Buldring i Bodøområdet

Er du en av de som synes sommeren best på en crash-pad under en stor stein med kalk på fingrene? Vi har tatt en prat med forfatter av buldreføreren "Arctic Circle Bouldering", Rasmus Bølling, for å få tips til fine buldreområder.

8. juni 2021

Fritid

Det har lenge vært kjent at Bodø er en god by å bo i for klatrere, men de siste årene har miljøet virkelig fått en oppsving. Det nye klatresenteret på Mørkved har rekruttert hardt til miljøet, og både inne- og uteklatring har blitt veldig populært. Det samme gjelder buldring.

For de som ikke er kjent med begrepene: klatring gjøres med tau i høyden, mens buldring er å klatre kortere og hardere strekk. Utendørs gjøres det på store steiner med fallmatter under som sikring. Buldring har vært brukt som trening til hardere klatrepartier i fjellene, men er i dag en selvstendig gren innen klatreidretten.

Crag X – Steinar Kolskog på – Oktoberrevolusjonen (7B+). Rasmus Bølling

Fører for Helgeland og Salten

Bodø og området rundt har flere fine områder for de som liker å buldre. Områdene har vært lite kjent og kun de mest dedikerte har klart å finne fram til de fineste steinene. Føreren kom først da en innflyttet lege fra København, Rasmus Bølling, tok ansvar for å samle beskrivelser i en bok.

Boka «Arctic Circle Bouldering» beskriver 12 buldreområder i Salten og på Helgeland, med over 1500 buldreproblemer.

-Det er en rivende utvikling innen klatring i Bodø for tida, og det utvikles nye ruter og bulder nesten hver eneste uke, sier Bølling og legger til:

-Det finnes mange fine små plasser med færre bulder som absolutt er verdt et besøk. Men siden jeg bare skal trekke fram noen favoritter har jeg valgt å fokusere på områder som har litt for alle, sier han.

Rasmus sine favorittområder

Crag X

Dette området ligger på Straumøya som er en times kjøring fra Bodø Sentrum. Buldrene er lett å finne, også for nye klatrere. Her finner du veldig fine bulder og god utsikt som du kan nyte mellom støtene. Det er også nylig boltet ruter for tau på den såkalte «Drageveggen».

Helge Medgård på – Bodø by Light (6C+). Rasmus Bølling

 Mjelle

Mjelle er et av de mest bynære buldreområdene i Bodø og ligger kun en halvtimes kjøring fra Bodø sentrum. For de som har familie er dette et helt suverent område å buldre i. Det er svært lett tilgjengelig og tilbyr mange begynnervennlige bulder. I tillegg er det et område som byr på mulighet for fjelltur og bading. Ta gjerne med telt og bruk hele helga her.

Mjelle er et nydelig friluftsområde. Rasmus Bølling

Kunna

Ikke langt unna Ørnes ligger området Kunna. Det krever litt kjøring å komme seg hit, nærmere to timer fra Bodø sentrum, men er absolutt verdt turen. I følge Rasmus byr området på fantastisk buldring på super steinkvalitet.

Kunna – Torunn Kvalvik Sørensen – Fizze risset (7A). Rasmus Bølling

Straumvassbotn

En god gammel slager med masse buldring i alle grader. Området ligger halvannen times kjøring fra Bodø, men det er verdt det for den mengden av bra stein man kan finne der. Dette er dog turen der du ikke tar med deg barna. Buldrene ligger litt utilgjengelig til og det er lite spennende å finne på ut over buldringen.

Straumvassbotn – Ditte Steffensen på – Fortsettelsen (7A). Rasmus Bølling

Hvis du ønsker full oversikt over de beskrevne buldreområdene i Salten og på Helgeland kan du kjøpe boka «Arctic Circle Bouldering» på Mørkvedhallen Klatresenter og på Skandinavisk Høyfjellsutstyr i Bodø. Du kan også kjøpe den i enkelte nettbutikker.