Chikkelakke, bommelakke, jazz-bom-bø - hvor mange av dere kommer til å bo i Bodø? (Foto: Sigbjørn Skjerpen)

Chikkelakke, bommelakke, jazz-bom-bø - hvor mange av dere kommer til å bo i Bodø? ( Sigbjørn Skjerpen)

Dagens ungdom, ass!

Bodø i Vinden sjekker inn med russen: Bo i Bodø, yay or nay?

16. mai 2018

Bo

800 Bodø-russ har bare dager og timer igjen av russetida i skrivende stund. For mange betyr det også at nå skal de reise ut for å studere – uten å nødvendigvis komme tilbake. Det har iallefall gjort det, historisk sett. Ungdom har nemlig vært den største eksportvaren fra området de siste tiårene. Men spør man årets russ, høres det ut som om ting er i ferd med å snu:

– Det er her jeg hører til, sier viserussepresident Kristoffer Riibe ved Bodø vgs.

Han er klar som et egg for å bryte ut i siste dans. Ei utblåsning og ei feiring av uteksamineringa, men for mange er det også et punktum for livet i Bodø. Det har iallefall vært det de siste tiårene, om man tygger litt på statistikken. Å reise ut ut for å studere, uten å komme tilbake, har gjort befolkningsveksten slapp i regionen. Et Nordland som strutter av ressurser og muligheter, holdes igjen av mangelen på unge, friske sjeler med mot i brystet og vett i pannen.

 Befolkningsutvikling i Nordlands regioner de siste 10 årene. Indeks der år 2009 = 100 (Graf fra Indeks Nordland)
Befolkningsutvikling i Nordlands regioner de siste 10 årene. Indeks der år 2009 = 100 (Graf fra Indeks Nordland)

Bodø i Vinden har loddet stemninga blant årets russ, og vår enkle forskning tyder på at ting er i ferd med å snu:

– Bodø er hjemme, så jeg kommer nok til å etablere meg her etterhvert, sier Christine Sofie Kolve Dreyer, russepresident på Bodø Videregående skole.

– Vi må bare ut og oppleve verden først! sier russepresident Christine og viserussepresident Kristoffer.

Ressursene og mulighetene i Nordland står altså i taket om dagen, men befolkningsveksten – not so much. De siste 10 årene har befolkningen i landet vokst med litt over ti prosent. Nordland ligger langt under snittet, men Bodø trosser lista, med drøye seks prosent vekst i folketallet de siste ti årene. Kommunen har fått 2355 nye innbyggere på fem år.

– Jeg har de mulighetene jeg trenger i Bodø.

Kristoffer har tatt et av vgs-årene sine i USA. Da var det digg å komme tilbake, og det er planen hans å oppleve den god-følelsen igjen.

– Når jeg har vært borte, er det veldig godt å komme hjem igjen. Planen min har alltid vært å flytte for å studere, for så å komme tilbake. Jeg får motivasjon bare av å komme meg litt bort, sier han til Bodø i Vinden.

Russeselfie: Kristoffer Riibe, viserrussepresident ved Bodø vgs. Russelua er ikke med på bildet fordi russenavnet han har fått er for heftig!)
Russeselfie: Kristoffer Riibe, viserrussepresident ved Bodø vgs. Russelua er ikke med på bildet fordi russenavnet han har fått er for heftig!)

– Hvorfor vil du tilbake?

– Jeg har levd hele livet mitt her og hører til her. Det er et fantastisk sted.

– Hva er det du virkelig elsker med Bodø? Ledende spørsmål, we know!

– Det jeg liker aller best, er at du gror sammen med andre, har crewet ditt, men har samtidig mulighet til å treffe og bli kjent med nye folk.

– Hva har endret seg i byen?

– Det har skjedd så mye med byen, og den vokser hele tiden. Jeg har alt på en plass: Gode muligheter, famile og venner.

I klassen deres går i underkant av 30 elever. Vi lurer på hvordan stemningen er i forhold til Bodø. Er det kult å komme tilbake?

– Mange tenker at de vil være her, men tør kanskje ikke si det høyt. De fleste som studerer, flytter, og det har liksom vært greia hele tiden. Men de fleste har lyst til å komme tilbake, og kommer nok til å gjøre det.

Når russekortene er delt ut og russeknutene er sjekket av på lista, skal president Christine videre til Oslo. Planen er å studere JUSS i Oslo, noe hun har drømt om siden hun var bittelita.

– Så håper jeg å ta et år av studiet i utlandet, forhåpentligvis USA eller London, sier hun.

Men først skal det festes!

Kristoffer og Christine er i samme “crew”, og er klar til en siste rull med bussen Elimination game, en av årets 13 busser og 11 vogner. De slipper å sitte på lasteplan og biltak, som forgjengerne har gjort.

– Det er mange som har sagt at russen i år er rolig, vi prøver å motbevise det litt, hehe. Russetida har gått så fort, det føles som om 1. mai var i går. Det er ganske kjipt at det er over snart, å strene rundt i røde klær, med masse unger som løper etter og skal ha russekort.

Elimination game: Crewet til Kristoffer Riibe og Christine Dreyer er blant 800 russ som uteksamineres i år. Foto: Christine Dreyer
Elimination game: Crewet til Kristoffer Riibe og Christine Dreyer er blant 800 russ som uteksamineres i år. Christine Dreyer

Også Elise Kristensen Ydstebø er en av de 800 russedresskledte ungdommene som strener rundt i Bodøs gater. Hun har planen klar, og vel så det:

– Planen er å ta et friår med base i Oslo, med jobbing og reising. Så skal jeg videre i Forsvaret. Så skal jeg bli veterinær med 1,5 år studier i Bodø, og så videre til Slovakia, sier hun til Bodø i Vinden.

Det store spørsmålet er: Tilbake til Bodø, yay or nay?

– De sier jo at alle flytter tilbake for å stifte familie her, så det kan godt hende. Og Bodø er jo en fantastisk by når været tillater det. Hehe.

Så, kjære Bodø-russ, denne er fra oss til dere:

Reis ut, opplev nye ting, og jobb hardt! Bodø er klar for å ta imot dere når dere kommer tilbake. Lag nye arbeidsplasser, lag bra stemning, lag unger Det skal bli en helsikkes fest som varer mye lengre enn russetida!

Her er russelåta til Kristoffer og Christine: