Terje Rakke

De vakreste strendene i bodøområdet

Bodøstrendene er vel så fine på høsten som på varme sommerdager. Her er våre favoritter!

15. september 2021

Fritid

Med fint vær og gode temperaturer er sommeren høysesong for tur og strandliv, og dette dabber ofte av når høsten nærmer seg og hverdagsstresset tar over.  Noen ganger kan turene til stranda være minst like fine på sensommeren og høsten, som i fellesferien. Om ikke sand mellom tærne, så får du i hvert fall lyden av bølgesus, frisk sjøluft og solnedganger som bare blir vakrere og vakrere. Ofte får du også strandperlene helt for deg selv og får nyte stillheten og de nydelige omgivelsene i fred og ro.

Tar du utgangspunkt i Bodø trenger du ikke reise langt for å komme til hvite strender som minner om sydligere strøk. Dette er noen av de vakreste strendene i Bodø og omegn, og turer du kan dra på uansett årstid.

Mjelle

Mjelle er en av Bodøs mest kjente strender. Med en reisevei på ca 30 minutter i bil fra sentrum og omtrent et kvarter spasering fra parkeringsplassen, er denne stranda lett tilgjengelig for de fleste. Stranda er stor og har god plass, så man slipper å sitte tett ved andre. I tillegg har sanda på Mjelle en unik rød farge, og det er et perfekt sted for å se solnedgangen eller midnattsola på sommeren.

Auvika

Turen til Auvika starter i svingen når du kjører opp mot Mjelle. Fra parkeringsplassen tar det rundt 20-30 minutter å gå. Først på en tydelig sti og deretter over svabergene. Sanden i Auvika er så hvit som du får den, og myk og deilig under beina. Gressletten bak stranden gjør dette stedet ypperlig for telting også. Det eneste minuset er at sola forsvinner bak fjellet på kvelden, så skal du nyte solnedgangen burde du ta turen til en annen strand. Fra Auvika kan du ta turen videre til Hovdsundet.

Auvika er perfekt for både dagsturer og lengre opphold. Sigrid Øberg

Hovdsundet

Hovdsundet er kanskje den mest fotogene stranda i Bodø, og du har mest sannsynligvis sett den på Instagram. Turen har samme utgangspunkt som Auvika, og tar omtrent 1,5 time. Vær obs på at stien kan være litt krevende noen steder. De fleste stopper på toppen av fjellet og ser ned mot den spektakulære stranda, men det er også mulig å komme seg ned dit. Dette er også en fin strand å padle til, eller kjøre til med en liten båt.

Ausvika

Av alle de nevnte strendene er Ausvika den som er nærmest byen. Pass på at du ikke forveksler denne med Auvika, som er lenger bort. Kjøretiden hit tar ca 15 minutter fra sentrum og parkeringsplassen har plass til mange biler, da dette er et veldig populært utfartssted på sommeren. Fra parkeringsplassen går det en tydelig sti til venstre som tar deg ned til stranden. Du kan også følge stien rundt halvøya og opp på Geitnakken (146 moh) om du ønsker en fin liten tur med god utsikt.

Turen til Hovdsundet har blitt veldig populær de siste årene, og det er kanskje ikke så rart! Sigrid Øberg

Paradisbukta 

Paradisbukta ligger på Store Hjartøya, ca 2 km i luftlinje fra Moloen i Bodø. Denne stranden er ikke like tilgjengelig som de andre, da det trengs båt for å komme seg ut dit. Siden øya er såpass nært byen er det også mulig å padle i kano/kajakk. På Store Hjartøya er det flere små strender, men Paradisbukta er den største.

Langsanden

Langsanden på Sandhørnøya er en kritthvit strand på nesten 2 km, ca 1 time og 15 minutter unna Bodø. Stranda er et populært sted på sommeren, men er like vakker uansett årstid. Her er det ikke mangel på plass, og ønsker du et lengre opphold er det flere fine gressletter å campe på. Utsikten fra stranda og ut mot havet er upåklagelig, og her kan man nyte en vakker solnedgang. Parkeringsplassen ligger også praktisk til – nemlig helt ved stranda.

Har du tilgang til båt eller kajakk burde du ta turen til den idylliske Paradisbukta. Terje Rakke

Einvollsanden 

Den store, majestetiske øya du ser utenfor Bodø heter Landegode. Hit kan du ta hurtigbåt, og mange velger å ta med seg sykkelen for å komme seg rundt. Langs den ca 8 km lange veien finner du flere fine strender. Vi anbefaler å utforske hele øya, men skal du stoppe et sted langs veien er Sandvika et fint alternativ. Sandvika er den største og mest kjente stranden på Landegode, og i nærheten er det flere små strender du kan utforske.

Fjærvika strand

Kjerringøy er et paradis for strandelskere. Her finner du både små og store strender langs hele kysten, og du trenger bare kjøre et par minutter fra fergekaia før du kommer til den første. Ved Fjærvika i Fjære naturreservat finner du flere idylliske strender. Fjærvika strand er den største stranda på øya, men du finner også små bukter som for eksempel Lysvika strand. Det er ikke lett å velge ut bare en strand, men i naturreservatet er det gangavstand mellom strendene, så man kan gjerne ta seg en spasertur mellom dem og oppleve alle.