– Det ble akkurat det vi var ute etter: Melankolsk skumring i storslått nordnorsk landskap.

Når americanabandet Darling West skulle lage cover til deres nye album falt valget på ulike fotografi fra Mjelle, Finnkonakken, Kjerringøy og Maskinisten. På torsdag returnerer den kritikerroste trioen med de utsøkte harmoniene til byen som har utsmykket det nye albumet «While I Was Asleep».

10. april 2018

Fritid

 

 

-Vi elsker Bodø! Kombinasjonen hipp by og vidunderlig vakker natur er ganske så uslåelig. Det kjennes også som om musikken vår treff er godt, og at folk kan relatere til det vi driver med.

Ordene kommer fra Tor-Egil Kreken i Darling West, som for tiden er på en omfattende turné i Norge der Bodø og konseptet «Halv ti på torsdag» står på lista denne uken. Med seg i bagasjen har Darling West sitt nyeste album «While I Was Asleep» som lovprises av anmeldere både i inn- og utland, og som har et cover de alle fleste bodøværinger vil kjenne igjen på lang avstand.

Hvorfor valgte dere Bodø og Mjelle som cover for «While i Was Asleep»?

– Vi har en god venn i Bodø, Audun Selnes, som tar veldig fine bilder. Da vi skulle finne covermateriale til de første singlene våre som kom i fjor sommer var det naturlig for oss å høre om ikke han hadde noe på lur som vi kunne bruke. Mye av musikken vår er laget med inspirasjon fra naturen, siden vi ofte reiser på fjellet for å skrive, så vi føler at naturbildene til Audun og musikken vår går som hånd i hanske. Da vi skulle ta bilder til selve plata ville vi gjerne fortsette med Auduns uttrykk også her, så han tok oss med ut til vakre Mjelle for å gjøre et forsøk. Flyet vårt var forsinket den kvelden og vi var alle litt usikre på om det ville være nok lys for at det skulle bli vellykka, men så viste det seg å bli akkurat det vi var ute etter; Melankolsk skumring i storslått nordnorsk landskap,sier Tor-Egil Kreken.

Selv om bandet som har sitt tilholdssted i Oslo har lagt sin elsk på Bodø, så blir det neppe tid til å besøke stedene fra album- og singelcoverene med det aller første. Etter at Darling West er ferdig med å spille land og strand i Norge venter turné i både Tyskland og USA. Denne uka er det derimot «Halv ti på torsdag» som gjelder, noe Darling West gleder seg veldig til i følge vokalist og gitarist Mari Krenken.

– Det blir herlig! Vi elsker å spille i trange klubblokaler, og her er jo Dama Di et prakteksemplar. Til forskjell fra sist vi spilte på «Halv ti på torsdag» kommer vi denne gangen som full kvartett med trommeslager, så det skal bli god americana-trøkk fra scenen. Vi gleder oss maksimalt!

Henter inspirasjon fra 70-tallets americana og folk

«While I Was Asleep» er bandets tredje album, og er oppfølgeren til «Vinyl And A Heartache» som vant Spellemann i 2016. Dagbladet ga albumet terningkast fem og trakk spesielt frem vokalen til Mari Kreken som har «noen myke fraseringer som treffer deg midt i hjerterota. Når hun kobler inn vibratoen, blir det magisk. Mari har en av de fineste countrystemmene herfra til Nashville. Vi snakker Alison Krauss-nivå!»

I følge gitarist Kjetil Steensnæs har fokuset vært å lage en skive som i større grad fokuserer på nettopp mann-kone-harmoniene til Mari og Tor-Egil Kreken, og som henter inspirasjon fra 70-tallets folk-rock fra Amerika og Storbritania.

– De fleste sangene ble spilt inn live med trioen pluss Thomas Gallatin på trommer, og vi føler at det har gitt denne plata et litt mindre polert uttrykk og mer nerve. Vi har latt oss inspirere enda mer av 70-tallsmusikk, både bristisk og amerikansk folk rock, og dyrka harmonisangen i enda større grad. I og med at vi stod for produksjonen selv, kunne vi også leke oss og eksperimentere med åkle opp låtene slik vi ville.

Det virker å være en bølge av band fra Norden som spiller americana og folk om dagen. Hva er det med oss nordboere og hangen mot det amerikanske?

– Ja, det er ikke så godt å vite hva som gjør at vi nordboere har denne hangen til slik musikk, men det kan jo være noe i at vi selv er en liten del av dets opphav. Man kan jo høre litt influenser av vår egen nordiske folkemusikk i både folk, americana og country. Ellers kan det jo også være at USA er veldig fascinerende og fremmed i all dets storhet for et lite land som oss, samtidig som tematikken i sangene er veldig gjenkjennelig fordi det handler om universelle og nære ting. Forskjellige skjebner og historier om motgang og medgang i livet, fortsetter Steensnæs

Er det noen folk/americana band man bør holde øynene opp for?

– Det har jo etter hvert blitt en stor sjanger med mange artister og band, også her hjemme. Det er vanskeleg å skulle plukke ut noen få, men vi velger å nevne Hollow Hearts, Silver Lining og Unnveig Aas fra Norge og Daniel Norgren fra Sverige. Noen av våre internasjonale favoritter er Kacy & Clayton, Gillian Welch, John Moreland og Aaron Lee Tasjan.

Darling West har nylig returnert fra sjangerens røtter i Kansas City og Folk Alliance International Conference, og tidligere har de også besøk Nashville og den enorme AmericanaFest. Selv om trioen fra Norge beveger seg inn i en sjanger dominert og definert av Amerika, har responsen vært god etter å ha spilt på alt fra festivalscener til hotellrom(!). Nå snakkes det også om «Nordicana»

– Vi ble plukket ut til å spille på festivalen Folk Alliance i Kansas City, som er et samlingspunkt og møtested for alle som driver med folk og beslekta stilarter. Hele festivalen foregår inne på et gigantisk hotell. Vi hadde en offisiell showcase på en typisk festivalscene, og så spilte vi masse intimkonserter på hotellrom. En eksotisk og unik opplevelse! Vi ble kjent med masse hyggelige folk og fikk mye positive tilbakemeldinger, og det resulterte også i radiointervjuer og tilbud om spillejobber. Det er stas å reise til USA som jo er denne americanaens vugge, og samtidig oppleve at man ikke er en «outsider» i sjangeren, men noen som kan tilføre en annen valør til musikken fordi man kommer fra et annet sted. Begrepet Nordicana har begynt å sette seg litt rundt omkring, og det er moro, forteller Tor-Egil Kreken.

Hva er ellers planene for 2018?

– Når vi kommer tilbake fra Tyskland i mai, blir det litt jobbing med andre prosjekter, og så setter festivalsesongen i gang. Det er alltid et høydepunkt å reise rundt i Norge om sommeren, med (forhåpentligvis) godt vær og mange flotte opplevelser. I slutten av august reiser vi til USA for å turnere der i cirka en måned. Vi skal på Four Corners Folk Festival i Colorado, AmericanaFest I Nashville i tillegg til en klubbturne. I slutten av oktober reiser vi tilbake til Tyskland for å gjøre en littmer omfattende turne der, som også blir på cirka fire uker. Så det blir et innholdsrikt og spennende år.

Torsdag 12. April spiller Darling West på Dama di. Billetter kan kjøpes på www.tikkio.com.

.«While I Was Asleep» er ute på Jansen Records nå.