Det er langt, dette fylket, og det meste er fjord

Nordland knuser alle eksportrekorder av laks, og samtidig fører den rivende innovasjonen til at bransjen skriker etter alt fra SoMe-eksperter til detektiver i hvitt. 2018 er en total game changer for havbruket.

25. oktober 2018

Jobb

På bakrommet har regnskapsføreren punchet tall på regnemaskinen, og direktørene har fløyet rundt og håndhilset på nye kunder og erobret nye markeder for den røde, glinsende, næringsrike sorten fra havet i nord. På merdekanten har røkterne stått og balansert i 35 år. De siste tiårene har dette landet flasket opp laks og sendt ut middag til milloner av middagsbord verden over. Den har gitt arbeidsplasser og klingende mynt i kassa fra dag én. Det siste året har Nordland knust alle eksportrekorder.

Bransjens fjerde tiår her til lands er en total game changer, med retninger som sjøulkene neppe kunne sett for seg den gangen de satte de første fiskene i havet på 80-tallet. I kjølvannet rundt oppdrettsbransjen – eller havbruk, om du vil – skapes det ringer i vannet som sprer seg dit ingen tidligere skulle tru.

Leke med flammeblåsere på jobb? Jada. Skrive datakode? Klart det trengs! Fly rundt og være innpåsliten med mobilkamera? Kjør på. Reise rundt jorda og erobre nye markeder? Vel, noen ting går aldri ut på dato. Velkommen til en ny verden av jobber i kjølvannet rundt havbruksnæringa.

Ønsker du deg jobb i Bodø? Registrer deg her. 

– Stay curious!

Det er det vi alltid pleier å si. Vi sier aldri nei, og aldri at vi ikke kan. Her på huset har vi så stor kompetanse at vi setter oss inn i hva det skal være, sier Karianne Jakobsen, daglig leder i Labora.

Det er ingen nåde – plastsokkene må på om du skal få innpass til selv bare en svipptur innom kontoret. Men den strenge disiplinen stopper der. Det er fint lite som minner om stramt forskermiljø her inne hos Labora i Bodø. Det putrer i petriglass. Det flires i gangene.

Atmosfæren er boblende og munter. Attpåtil gløder den daglige lederen, Karianne Jakobsen, som en nyforelsket fjortis når hun skal gi ei kjapp innføring i hva selskapet driver med.

– Menneskene i denne bransjen er de beste – innovative og positive, sier hun.

Det er kanskje ikke så rart hun er begeistret. Alle yrker har øyeblikk og dager der man tenker “Åh, jeg er glad jeg valgte akkurat dette!”. Karianne opplever slike øyeblikk hyppig – veldig hyppig – i sin jobb. Kanskje særlig når hun står ute på havet og trekker inn frisk sjøluft. Hun føler seg levende. Med på noe som er større enn henne selv, forteller hun.

Menneskene i denne bransjen er de beste – innovative og positive

Portrett av Toril Amalie Furnes.
Markedsansvarlig: Toril Amalie Furnes er en av ferskingene i Labora. Kristina R. Johnsen

Sidekick til havbruket

De kaller seg detektiver i hvitt. En instans som samarbeider, kontrollerer, hjelper og tester. De tar vannprøver, undersøker fisk, og skaffer kundene oversikt over mikrobenes hemmelige liv. Det har de jaggu drevet på med siden 1957.

– Vi er veldig stolt over hva vi har fått til, sier Karianne til Bodø i Vinden.

Labora er altså et slags sidekick til havbruksnæringa. De hjelper kunder med hygiene og miljø, for å forebygge sykdom og sikre trygg mat. Plassert på kaikanten i Bodø, midt i et logistisk smørøye for fly, tog, buss i regionen. Her lander prøver fra hele Nord-Norge hos Labora bare timer etter at de er tatt.

– Vi har all mulig kommunikasjon på plass, herfra og ut i verden og tilbake. Det er et glimrende sted å basere seg i denne bransjen. Samtidig er vi en såpass stor by at man kan samle kompetansen som trengs, sier Labora-lederen.

Plasseringa i Bodø må altså ta skylden for at det har gått så radig unna de siste årene. For nå er de hele 22 ansatte i Labora – med en handfull nye fjes er ansatt bare iløpet av det siste året. Fra veterinærer til labmedarbeidere til SoMe- og mediesjefer til resepsjonist.

Maria K. Eilertsen bruker flammeblåser.
På Labora-laben: Maria K. Eilertsen. Kristina R. Johnsen

«The devil is in the details»

Karianne tar oss med til det aller helligste: Selve laboratoriet. Her står Maria K. Eilertsen og fyrer opp en flammeblåser. Hun regelrett griller utstyr og skalpell, før hun går løs på arbeidsoppgaven sin: skjærer i det som kunne vært dagens middag. Hun er en detektiv som undersøker om fisken har spor etter banditt-bakterien listeria. Hun var innom Labora på sommerjobb tidligere – nå har hun fagbrev og rocker laboratoriet dagen lang.

Også Jørunn Røsnes er fersk. Hun har jobbet på den vesterålske tråleren Prestfjord, men bestemte seg for å gå i land. Hun startet i april, og er profesjonell humørspreder i resepsjonen.

– Det er en spredning i alder og kjønn her, som bare funker så utrolig bra. Det er rett og slett et bra miljø og mye latter, sier hun, idet hun pakker opp en pakke fra en kunde, som akkurat ble levert på døra.

Pakken er fylt med – tilsynelatende ingenting. Reagensrør og flasker som inneholder ting som er så små at man ikke kan se dem engang. The devil is in the details. Jobben deres er tross alt å skjønne seg på alle de usynlige tingene som skjer oss mennesker imellom – og fisk imellom i en bransje med like store utfordringer som muligheter.

Ønsker du deg jobb i Bodø? Registrer deg her. 

Stikker tåa i storhavet

Vi skal gi dere et godt eksempel på utfordringer: Å holde styr på alt som må holdes styr på i et oppdrettsanlegg. Alle paragrafer, regler og lover. Nå kan datamaskinen følge med, og gi deg et lite pip når det er på tide med inspeksjon, etterprøving, justering, regulering, måling, fiksing – det meste som kan måles og overvåkes.

Siden 2008 har de utviklet løsninga på bakrommet. Nå, ti år senere, har den utviklet seg nærmest i det uendelige, blitt fullvoksen og sømløs og har nå blitt snappet opp i utlandet.

– Nå bruker de den på Island, gliser Magnus Skyrud Jensen.

Magnus er daglig leder for Havbruksloggen, en underavdeling av Løvold Solutions. Han er data-fyr, men livet til laksen, og alt ansvar som følger det å drive med oppdrett, har på en måte blitt hans greie det óg. Nå har Havbruksloggen akkurat begynt å stikke tåa nedi storhavet – utenfor Norskehavet. De bruker den i hele Norge – og på Island.

Havbruksloggen viser at Bodø er i stand til å tenke innovasjon på alle bauger og kanter. Bokstavelig talt.

– Vi er stolt av å vinne anbudsrunder, men vi må jobbe for tilliten. Enten det gjelder å selge fortøyninger i Løvold AS, utstyr og forbruksmateriell i TOOLS Løvold, eller det web-baserte styringssystemet i Havbruksloggen. Det er til syvende og sist kunden som bestemmer. Det er store marked og vi tror på mange muligheter til innovasjon og vekst i de blå næringene i fremtiden, sier Ellisiv og André Løvold.

Havbruksloggen viser at Bodø er i stand til å tenke innovasjon på alle bauger og kanter

To mennesker programmerer med PC-skjermer.
Lakseoppdrett anno 2018: Programmering av Havbruksloggen, en underavdeling av Løvold Solutions.

Popper opp

Magnus Skyrud Jensen elsker å se at de kan gjøre arbeidshverdagen enklere for hele bransjen – ikke minst kontrollorganene.

– Før var det enorme arsenal av permer å pløye gjennom ved kontroller. Nå er det bare å overlevere brukernavn og passord – og værsågod. Alt ligger der, peng og pyntelig.
– Hvor er dere om fem år?
– Om fem år har vi helt nye kundegrupper, en velfungerende båtmodell, sier Magnus bestemt.

Nå lanseres en ny utgave av loggen – som skal holde styr på båter. Det åpner et hav av muligheter – bokstavelig talt.

Tord sitter ved en PC.
Tord er en av Løvold Solutions nyansatte ingeniører.

Han hadde neppe sett det for seg, bestefar Johan Løvold, da han startet opp på kaikanten i Bodø for 80 år siden. Den gang forsynte han fiskere med det de måtte trenge. Nå – et konsern der det har poppet opp en bukett med selskap som server bransjen på en måte ingen kunne sett for seg. Om havbruk er en fin, blå kjole, er Løvold dem som leverer accessoirene. Spesialiteten på menyen, er fortøyninger.

Den blå næringa trenger mer og mer folk som Maria i Labora og Magnus i Havbruksloggen. Veterinærer, ingeniører, programmerere, forskere, gode hjelpere. Ledertalenter og spirer. Havbruket er ikke lenger bare hands on – næringa forgreiner seg mer og mer. Løvold Solutions etterlyser til og med gründere.

– Som regel starter alle nye oppfinnelser med et behov. Et problem som må løses, og sånn utvikler bransjen seg radig. Vi trenger flere som tør å satse – og som har gode løsninger på utfordringer i bransjen, sier Ellisiv Løvold.
Hun og ektemannen André Løvold er et radarpar i bransjen.

– Min far sørget i 2009 for å dele bedriften broderlig mellom oss tre brødre. Siden da har jeg og Ellisiv jobbet for å videreutvikle vår del av familiebedriften, og det har vært veldig interessant og spennende, sier André Løvold.

De har fulgt med i timen. Turt å være på hugget. Et konsern som har vokst og forgreinet seg i nye retninger. De slutter neppe å overraske med det første.
For ni år siden handlet det mest om selgere, ordremottakere og varer inn og ut. Nå er i tillegg spiss kompetanse og skreddersydde tjenester alfa og omega for å lykkes.

– Da trenger man også ingeniører- og systemutviklere, og sist men ikke minst har vi behov for dyktige fagarbeidere til egen produksjon av bl.a. fortøyningssystemer, sier Ellisiv og André Løvold.

Ønsker du deg jobb i Bodø? Registrer deg her.

Grete Lysfjord
Grete Lysfjord

Det er langt, dette fylket, og det meste er fjord. De naturgitte forholdene for havbruk er så idéelle, at man neppe kunne gjort det bedre om man hadde satt seg ned og designet det fra scratch.

– I tillegg har man i Bodø vært dyktig til å samle kreftene og lage gode felles møteplasser, sier Grete Lysfjord, Førsteamanuensis Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Universitet Nord.

De kan havbruksutdanning. Allerede i 1971 startet de første utdanningstilbudet rettet mot fiskerinæringa – i 1985 med egen skoléring innen akvakultur. I år er dette en av de mest populære utdanningene ved hele universitetet.

– Vi tilbyr også mastergrad og doktorgrad i biovitenskap, sier Grete.
Da forskes det på nettopp problemstillinger innen havbruk – og løsninger på dem.

– Universitetet, Nordlandsforskning og Nibio bidrar gjennom sin forskningsinnsats på akvakultur, miljø, marked og økonomi til mye av innovasjonskraften i regionen vår. Det har også vært jobbet i lang tid med næringsklynger og innovasjonsarbeid gjennom NCE Aquakultur, som fokuserer på kommersiell produksjon av laks og sjømat i et globalt marked.

Ønsker du å motta spennende jobbtilbud rett i mailboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.