– Det kryr av gode suksesshistorier

Koronakrisen fikk Erik Liland og Elnar Remi Holmen til å lage en egen podcast for å få de gode historiene fra næringslivet i Nordland ut til folket.

12. oktober 2020

Jobb

– Vi tenkte at her har vi en god mulighet til å løfte frem de positive historiene fra et næringsliv som går som det griner, forteller Erik Liland.

Til daglig er han salg- og markedssjef i Fjellfarer AS i Sulitjelma, hvor han til daglig jobber med å utvikle reiselivsdestinasjonen Jakobsbakken Mountain Resort.

Bodøs næringsliv er ikke større enn at han gjennom jobb stadig støtte på Elnar Remi Hagen, som er direktør i BRUS, Bodø Regionens Utvilingsselskap. Der kom de i snakk om mye som angår dem begge innen næringslivet i Bodø, og også om at det hadde vært gøy å gjøre noe mer ut av alt som skjer her i form av en podcast.

– Når koronakrisen slo over oss og vi ikke kunne møtes lenger, funderte vi på hvordan vi kan bringe talentene og næringslivsprofilene hjem til folk via digitale flater. Podcast er en fantastisk måte å lære fra næringslivsledere, gründere og samfunnsaktører fra Nord-Norge på, og ikke minst en god måte å dele den kunnskapen videre, forklarer Elnar.

Jobben hans går kort oppsummert ut på å skape flere lønnsomme arbeidsplasser i bodøregionen, i samarbeid med lokalt næringsliv og politikken. Sammen med Liland utgjør de en duo som er godt innsatt på begge sider av næringslivet i Salten.

En mer løssluppen samtale

Den første episoden ble publisert i mai, og en kjapp analyse av lyttertallene viser at gjennomsnittslytteren ikke overraskende er mellom 25–40 år gammel. Målgruppen er dog alle som ønsker å lære med om business og ledelse, og som ønsker et innblikk i hvordan framtiden til næringslivet i Nord-Norge skapes.

– Vi ønsker å nå så mange som mulig, fordi vi mener at historiene og temaene som vi tar opp i podcasten vår er viktig for næring- og samfunnsutviklingen hele i Nord-Norge, forklarer Erik.

For dem begge har det vært viktig å skape en mer avslappet og forståelig versjon av det man ofte møter på foredrag og konferanser innen næringsliv. Å snakke om dette temaet med senkede skuldre på en måte som uinnvidde også kan engasjeres av, er en viktig driver for dem begge.

– Det vi liker ved podcastformatet er at vi kan ha en mer løssluppen samtale og få litt en trivselsstemningen som du får på for eksempel en café eller i lunsjen på jobb. Vi prøver å ha fokus på dette i podcasten vår, og at det vi snakker om skal være forståelig for alle, sier Erik.

Til nå har de snakket med et bredt spekter av det som rører seg i næringslivet i Nordland, alt fra fiskeriminister Odd- Emil Ingebrigtsen, Aino Olaisen i Nova Sea, og Bodø i Vindens egen prosjektleder, Therese Forn.

– I regionen vår har vi fantastiske bedrifter, ansatte og ledere som står på hver dag for å skape lønnsomme arbeidsplasser. I podcastsammenheng så har vi gjester i flere år fremover, om vi vil, sier Elnar.

Erik Liland og Elnar Remi Holmen sammen med gjest Dekan og Dr.Ing Erlend Bullvåg fra Nord universitet. Thomas Litangen

Vil gjøre regionen mer attraktiv

Podcasten skal fortelle ulike historier fra hele Nord-Norge, for å få speilet alle verdiene og kvalitetene som landsdelen har. Likevel er det er naturlig at det blir overvekt av historier fra Bodø, siden det er en sterk motor i nord.

– Framover ønsker vi også å løfte frem de som kanskje ikke er mest synlig på konferanser og i mediebildet for øvrig. Det kryr av suksesshistorier i regionen vår, så det er bare å peise på, sier Erik.

De trekker begge fram mentaltrener Bjørn Mannsverk som et av høydepunktene blant intervjuobjektene så langt.

– For en fyr! Det er utrolig inspirerende å høre historien hans og om hvordan Bodø/Glimt jobber med mental trening, sier Erik.

– Det å bo, leve og drive bedrift i Nord-Norge er en mental prøvelse. Noen ganger så lurer vi på hvorfor vi bor her. Etter at vi har snakket med Bjørn, så skjønner vi litt mer hvorfor, forteller Elnar.

I podcasten har de flere ganger vært innom hvordan vi kan gjøre regionen vår mer attraktiv for unge, og løfte fram nord som et attraktivt bo- og arbeidssted. Fokus på næringslivet i Nord-Norge håper de kan være med å bygge opp under nettopp dette.

– Målet vårt er å kunne gi verdifull innsikt i nærings- og samfunnslivet her i nord. Kanskje kan vi være med å påvirke endringer til det bedre for de som bor, lever og jobber her?, spør Elnar.

– Vi ønsker å la lytterne bli kjent med inspirerende personer og dele kunnskapen deres videre. Budskapet er jo at fremtiden i nord ser lys ut, avslutter Erik Liland.

Og det gjør den så absolutt.

Utsikt podcast kan høres på SoundCloud, Spotify og Apple Podcast på Iphone.

Også Marius Lode fra kapteinsteamet til Bodø/Glimt og Trude Glad, konserndirektør i SpareBank 1 Nord-Norge, har gjestet podcasten og snakket om å skape en god vinnerkultur. Thomas Litangen