Dyrking på deltid

Drømmer du om din egen økologiske grønnsakshage – selv om du bor i byen? I Bodø Andelslandbruk kan kan du dyrke og høste dine egne grønnsaker rett fra åkeren.

13. april 2021

Fritid

Går du rundt med en liten gartner i magen, eller har lyst til å lære mer om landbruk og hvordan det er å dyrke din egen mat? Det er faktisk mulig å få til, selv om du verken har erfaring, grønne fingre, eller hage på størrelse med en lite åker. I Bodø Andelslandbruk kan du bli en av 135 andelseiere, og med kyndig gartnerhjelp og dugnadsånd dyrke ureiste, økologiske grønnsaker, bær og urter til eget bruk.

I åkerene dyrkes alt fra potet, gulrot, løk, purre, fennikel, squash, beter, målselvnepe, knutekål, grønnkål, svartkål, rødkål, sommerkål, høstkål, sukkererter, bondebønner, hvitløk, pastinakk,selleri og mange forskjellige urter og spiselige blomster.

 

Ukjente perler

I sesongen mottar de høsteliste en gang i uka, hvor andelshaverne kan høste sin andel rett fra åkeren. Bodø Andelslandbruk har grønnsaksåkre både på  Vågønes ved Maskinisten og Fenes, like ved Mørkved.

– Jeg tror mange ikke helt vet om den perlen som Fenes er, og hvor landlig følelse man kan få på Vågønes, selv om det er bynært. Å spise sin egendyrkede mat, gir en god og trygg følelse. Det er trygt å spise, og trygt å gi barna sine, forteller Gry Vedal.

Hun er daglig leder ved Bodø Andelslandbruk med de ulike 135 andelene i landbruket og sesongansatte gartnerne. Her kan andelshaverne være med i åkeren fra frøet såes til høstingen av friske og økologiske grønnsaker.

– Hos oss dyrkes det usprøytet mat og det er ikke gjødslet med kunstgjødsel. Vi jobber med å la jorda gjøre det den kan best – nemlig å la det gro. Bodø har kort vårsesong og kan ha kalde somre. Men vi har mye lys hele sommeren, og det liker grønnsaker, forteller Gry.

Det er alle typer mennesker som er med i andelslandbruket, alt fra barnefamilier, unge par, single, ensomme, supersosiale, pensjonister og gartnerspirer.

– Det vi alle har til felles er at vi er alltid blide når vi er i åkeren, smiler Gry.

Stor dugnadsånd i de vakre omgivelsene på Fenes. Bodø Andelslandbruk

Mer og mer populært

Urban dyrking blir mer og mer trendy, og i Oslo er det nå helt opp til 10 års ventetid for dem som vil ha en liten parsellhage å dyrke i. Flere og flere har oppdaget andelslandbruket i Bodø, og de fleste årene har det vært venteliste. I år er det et par ledige andeler på idylliske Fenes.

– Det er frivillig dugnad, men det forventes at man skal bruke litt tid i åkeren, for bidrag fra andelshaverne er det som gir oss stor avling. Vi starter direktesåingen i slutten av mai, såfremt jordtemperaturen er god. Poteter setter vi så snart telen har gått. Vi bestiller ferdige småplanter av kål, fennikel, purre og noen urter hos lokale leverandører og bonden vi samarbeider med på Fenes. Vi forkultiverer også en del urter og squash selv.

Som andelshaver forplikter du deg til ett år av gangen. Det koster 3000 kroner, og andelen gir grønnsaker nok til en familie i sesongen. Går du og bærer på en liten gartnerdrøm, er det bare å melde interesse, forteller daglig leder Gry, og er ikke tvil om hvorfor det å dyrke selv bare blir mer og mer populært blant folk:

– Fordi det er sosialt, man lærer mye om å dyrke sin egen mat, og det er flott å være mye ute i all slags vær.

Her kan andelseierne snart plukke økologiske grønnsaker de har dyrket selv. Bodø Andelslandbruk