Trohornet er den høyeste toppen på Engeløya i Steigen, og byr på en utsikt som tar pusten fra de fleste. Bjørn Godal, Salten Friluftsråd

Ekspertenes tips til fjellturene du bare må sjekke ut

Bodøregionen og Salten byr på massevis av muligheter for deg som liker å gå både korte og lange fjellturer. Her er lite turutvalg satt sammen med hjelp av Turistforeningen og Salten friluftsråd.

8. september 2017

Fritid

Høsten er en fantastisk tid for å legge ut på fjellturer. Snøen har ennå ikke rukket å legge seg, og insektene har forsvunnet. Men fremdeles biter fisken villig, og er du ikke så opptatt av høye badetemperaturer, er det nok av steder du kan kjøle deg ned.

Bjørn Godal i Salten friluftsråd og Berit Irgens i Bodø og Omegns turistforening (BOT) har begge sine favoritter, og deler dem gjerne med deg som inspirasjon til å ta i bruk naturen. Fjellene de har valgt ut ligger fra Hamarøy i nord til Saltdal i sør, og Meløy i vest. De har variert vanskelighetsgrad, så her finnes det noe for alle, uavhengig av form og erfaring. God tur!

Bodøregionen:

Mjelletraversen

Rekken med tinder fra Litltind og inn mot Mjelle er en flott tur for de som liker å gå et stykke i høyden. Toppene Litltind, Valviktind, Breitinden, Mulstrandtinden, Kollen, Bremnestinden og Kvannholmaksla er toppene som utgjør Mjelletindene. Denne turen er riktignok ikke for deg som ikke pleier å gå så mye på topptur.

– Turen er litt småkronglete, og jeg vil karakterisere den som noe krevende. Men turen er utrolig fin, og da særlig i kveldslys. Dette er en type tur hvor slitet virkelig er verdt det, sier Godal.

Her finner du rute og beskrivelse

Mjelletraversen
Mjelletraversen er en flott tur for deg som er litt mer enn gjennomsnittlig fjellvant. Bjørn Godal, Salten Friluftsråd

Børtind (1048 moh)

Den stikker seg ut blant toppene på Åselitindan, og er en passende utfordring for deg som liker å gå i fjellet. Med utgangspunkt ved Børvatnet, følger du en tydelig sti oppover. Du bør beregne god tid på turen, og husk å ta med deg rikelig med mat og drikke og varme klær. Været skifter nemlig veldig fort her oppe. Vel oppe finnes det knapt noe flottere sted å hvile slitene bein. Utsikten kan ta pusten fra hver og en.

Her finner du nærmere beskrivelse av turen

Børtind er den mest markante toppen blant Åselitindan.
Børtind er den mest markante toppen blant Åselitindan.

Eidetind (1020 moh)

Kjerringøys høyeste fjell gir deg en praktfull utsikt. Steigenfjellene og Lofotveggen kan beskues i all sin prakt fra toppen. Etter at toppen ble en del av bedriftsidrettens Ti på topp, har stadig flere oppdaget den. Turen til toppen kan oppleves som krevende for enkelte, da stigningen er tøff, og det er mange høydemeter som skal forseres. Men belønningen du får på toppen, er vel verdt alt slitet.

Les mer om turen her

Eidetind
Turen opp til Kjerringøys høyeste fjell kan være krevende for noen, men gir deg en utrolig utsikt.

Hopsfjellet

Dette området er veldig populært på vinterstid, men en tur opp på Hopsfjellet er minst like flott på sommeren og høsten. Du kan ta mange avstikkere til flere topper som Ørntuva og Brannen (439 moh). Mulighetene er mange.

– Det er nok mange som kun har vært der oppe med ski på beina, men jeg anbefaler en tur på høsten også. Turen gir en høyfjellsopplevelse veldig nært Bodø. Dersom du beveger deg utenfor stien, må du være obs på de mange grotteåpningene i fjellet. Terrenget er kupert til tider, men denne turen passer de aller fleste, sier Irgens.

Her finner du kart og beskrivelse

 

Seglfjellet (700 moh)

Er det luftig og storslagen utsikt du er ute etter, er Seglfjellet i Beiarn et godt alternativ. Turen opp er ikke spesielt bratt eller krevende, men når de kommer til toppen, stuper fjellet plutselig flere hundre meter rett ned i fjorden. Turen kan også kombineres med fiske i det nærliggende Seglfjellvatnet.

– Det spesielle med denne turen, er at du går inn et ganske slakt fjell, og plutselig går det rett ned i fjorden. Det er veldig dramatisk og flott oppe på toppen, sier Godal.

Her kan du lese mer

Seglfjellet
Fra toppen av Seglfjellet er det flere hundre meter rett ned i havet.

Gamlifjellet (280 moh)

Fjellområdet mellom Heggmoen og Tverlandet er ikke blant de mest brukte turområdene i Bodø, men noe som absolutt er verdt å sjekke ut. Til tross for at Gamlifjellet ikke er høyere enn 280 moh, har det flott utsikt. Terrenget er lettgått, og området har mange navnløse småvann.

Her finner du veibeskrivelse og annen info om turen

Gamlifjellet
Gamlifjellet er et tradisjonelt lite brukt turområde.

LES OGSÅ: Sjekk ut disse 15 vakre fjellturene i Bodø

Resten av Salten:

Trohornet (649 moh)

Den høyeste toppen på Engeløya i Steigen. Stien er godt merket hele veien, og etter et bratt parti med mye stigning i starten, er turen lettgått det aller meste av veien. Det kan oppleves noe luftig for enkelte rett under toppen, men belønningen er stor.

– Du har en helt vanvittig utsikt fra toppen, med den mektige Lofotveggen i all sin prakt rett foran deg. Dette er en topp du bør få med deg, sier Godal.

Rutebeskrivelse og kart finner du her

Trohornet er den høyeste toppen på Engeløya i Steigen, og byr på en utsikt som tar nusten fra de fleste. Bjørn Godal, Salten Friluftsråd

Bolgtinden (339 moh)

Bolgtinden ligger på Bolga i Meløy, og til tross for at den ikke er spesielt høy, har den en fantastisk utsikt. Turen opp tar en times tid, og beskrives som underholdende. Du går i myrterreng, haler deg opp med tau, og kryper over en liten egg. Fra toppen har du en utrolig utsikt over øyene og toppene på Helgeland. Mot nord ser du toppene rundt Bodø, og rett ut i havet ser du helt ut til Værøy og Røst.

– Det er lett å glemme at det finnes mange flotte topper ute på øyene, og dette er virkelig en av disse. Dette er en lavterskeltur som passe de aller fleste, som gir en kjempegevinst når du ser hva som venter deg på toppen. Bolgtinden er absolutt verdt å sjekke ut, sier Godal.

Kart finner du her

Hamarøyskaftet (612 moh)

En av de mest kjente toppene i Nordland, og en topp som byr på en friluftsopplevelse av de helt sjeldne. De fleste velger å ta på seg klatreutstyr ved foten av fjellet, selv om det er mulig å ta seg til topps uten. Fordelen med klatreutstyr, foruten det sikkerhetsmessige, er at det er lagt ut rappellanker som gjør nedfarten veldig mye enklere med tau.

– Dette er en skikkelig luftig opplevelse. Jeg vil anbefale at man klatrer med tau, og det er også mulig å få seg en guidet tur. Det jeg synes er spesielt med Hamarøyskaftet, er at det er en alpin topp som ikke er høyere enn drøyt 600 meter. Det å komme seg til topps her, er en stor opplevelse for de fleste av oss, sier Godal.

Her finner du kart og beskrivelse

Hamarøyskaftet, et landemerke på Hamarøya.

Solvågtind (1.559 moh)

Med sine drøyt 1.500 meter er Solvågtind i Saltdal en fin utfordring for deg som litt turvant. Starter du ved Storjord, er turen nesten 9 kilometer lang, og den kan derfor oppleves som strabasiøs for mange. Nøkkelen er å ta seg god tid og nyte det vakre terrenget. De siste 100 metrene går man langs en egg mot toppen, noe som utfordrer deg som kanskje ikke er bestevenn med høyden.

– Selv om det et stykke å gå, så er denne toppen oppnåelig for de aller fleste. Det luftige partiet mot toppen er en opplevelse i seg selv, og vel framme har du en utrolig utsikt. Turen opp til Solvågtind er rett og slett vanvittig flott, sier Godal.

Kart og rutebeskrivelse finner du her

Solvågtind
Majestetiske Solvågtind strekker seg 1.559 moh, og er en skikkelig fin utfordring for deg som er turvant.

Gasskatjåhkká (1.517 moh)

På grensen mellom Hamarøy og Sørfold ligger Gasskatjåhkká, en krevende tur som ikke passer deg som ikke er vant til å gå mye i fjellet, men som er en flott utfordring for deg som er turvant. Du passerer blant annet et breparti, og det anbefales at du bruker pigger over denne når breen er glatt. Fra toppen har du panoramautsikt i alle retninger.

– Ruta er ikke veldig godt merket, men det finnes en turbeskrivelse på ut.no. Du bør ha vært på tur for å bryne deg på denne, men den er likevel ikke uoppnåelig selv om du ikke er blant de mest turvante. Det er en god dagstur, men vel verdt slitet, sier Godal.

Kart og rutebeskrivelse finner du her