Craig Alibone

Craig Alibone. FOTO: Rune Nilsen

En søt suksess

Oddsen var svært høy for at en ManU-supporter fra Leicester med bakgrunn fra Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie, skulle skape sjokolade-revolusjon i Bodø. Craig Alibone (34) klarte det.

16. juli 2018

Gründer

– Det var mamma sin skyld

Craig står inne på det skinnende rene kjøkkenet i sentrum av Bodø. Det er stille før stormen. Snart forvandles lokalet til et sydende, kreativt og kulinarisk laboratorium.

Lykkelig kjøkken-start

Men historien begynner altså i tykkeste Midlands, i hjembyen Leicester. Hvor moren skaffet sin 15 år gamle sønn jobb på et hotellkjøkken i nærheten.

– Hun var av den klare oppfatningen at jeg trengte å lære å jobbe.

Dette skulle vise seg å være et lykketreff av dimensjoner. Craig skjønte fort at det var dette som var livet. Dog med en vri. For etter kokkeskolen fattet han en stadig økende interesse for dessert og konfekt.

Craig Alibone
DYP KONSENTRASJON: Simone Columbo i full gang med å produsere nye makroner. I bakgrunnen får han hjelp av Jessica Spuit. Rune Nilsen

Dessert-magi og en Bodø-dame

Neste stopp ble dermed Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie i Yssingeux, dessertkokkenes Mekka. Craig Alibone var kommet hjem. Han hadde funnet sin lidenskap.

Så var det den andre lidenskapen, kjæresten fra Bodø, som bragte ham til Norge. Hvor det gikk via Stavanger og Oslo før det bar nordover. I fylkeshovedstaden så Craig uante muligheter, for Nord-Norge manglet nettopp det han brant for:

Noen som kunne skape visuelt virtouse og sensuelle smaksopplevelser.

Jeg elsker pinnekjøtt. Ribbe er kult og lapskaus er jo den norske versjonen av ”Irish Stew”. Men lutefisk har jeg foreløpig ikke helt fått tak på.

Mango og brunost

– Smak på denne, en blanding av mango og balsamico-eddik.

Sjokoladen har Glimt-farger i gult og sort. Den eksploderer i et komplekst smaksbilde hvor den søte mangoen balanseres ut av den syrlige balsamicoen.

Craig elsker å eksperimentere og overraske. Som når han fyller sjokoladen med erkenorsk brunost.

FLYTENDE SJOKOLADE: Craig i full gang med å forme skallet til det som senere skal blir en fylt sjokolade. Det eksperimenteres hele tiden med nye smaker. Rune Nilsen

Julegaven alle må ha

Craig Alibone Chocolate har gått med overskudd fra dag én. I dag består de av fem fast ansatte og tre på deltid. Dette øker kraftig når julen nærmere seg, for da inntrer det organiserte kaoset.

– I fjor sørget de seks siste ukene for to tredjedeler av årsomsetningen. I år blir vi åtte kokker som jobber på to skift for å ta unna bestillingene.

Hva er så hemmeligheten?

– En masse, hardt arbeid, flinke medarbeidere og håndplukkede råvarer.

Madagaskar-bønner

Craig er sponset av den franske sjokolade-legenden Valrhona, som har base i den lille byen Tain L´Hermitage, ikke langt unna Lyon. En av favorittene er Manjari-sjokoladen, som fremstilles eksklusivt av bønner fra Madagaskar.

Også når det gjelder å finne frem til de rette fargene, går Craig grundig til verks. Han bruker alt fra alger og tang til gurkemeie for å skape glødende og intense farger.

– Derfor har vi valgt å beholde emballasjen sort, slik at fargene skal komme mer til sin rett.

Craig Alibone
STOR VARIASJON: Sjokoladeplatene til Craig inneholder alt fra solbær og lime til chili, mandler og ristet pepper. Rune Nilsen

Prisvinnende design

Heller ikke her er noe overlatt til tilfeldighetene. Craig har et meget tett samarbeid med Bodø-byrået By North, som har stått for utformingen av bedriftens visuelle profil. En jobb som i fjor skaffet dem en høythengende pris fra Design og arkitektur i Norge (DOGA).

Nå handler ikke alt hos Craig om sjokolade. Han produserer også markroner og iskrem. Nylig åpnet han et eget makronutsalg på City Nord.

– Dette for å få en enda bedre eksponering av produktene.

I tillegg har de også stor pågang når det gjelder kaker til bryllup, konfirmasjon og selskaper.

Ny by – ny sjokolade

Så er Craig den første til å innrømme at han har hatt flaks med timingen når det gjelder satsingen i Bodø.

– De siste fem årene har det jo formelig eksplodert her, med nybygg og økt aktivitet. Nå ser vi også et økende innslag av turister blant kundene.

– Du går ikke tom for nye idéer?

– Nei, det handler mer om å tøyle dem, sier den offensive briten.

Hva er så hans forhold til norsk mat?

– Jeg elsker pinnekjøtt. Ribbe er kult og lapskaus er jo den norske versjonen av ”Irish Stew”. Men lutefisk har jeg foreløpig ikke helt fått tak på.

Magiske makroner
MAGISKE MAKRONER: Craig Alibones makroner har tatt markedet med storm, og nylig åpnet han et eget utsalg på City Nord. Rune Nilsen

Ønsker du oppdateringer fra Bodø, gode historier og aktuelle jobber?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.