Ann-Iren Hansen har gjort Bodø til byen i sitt hjerte.

En stor musikk­opplevelse i Bodø, ble starten på en jazzkarriere for Ann-Iren

Ann-Iren Hansen vokste opp i fiskeværet Stø i Vesterålen, men har for lengst gjort Bodø til byen i sitt hjerte. Et møte med Bodø Rhythm Group og Sinus ble starten på kjærlighetsforholdet.

9. januar 2018

Bo

Hva var ditt første møte med Bodø?

Det var høsten 2005 som deltaker i prosjektet «Ungjazz», et samarbeid mellom Ad Lib Jazz Klubb, Nordnorsk Jazzsenter og Bodø Rhythm Group. «Vi har et ønske om å finne frem til unge talenter og gi dem en mulighet til å vise seg frem», stod det i en pressemelding fra Nordnorsk jazzsenter. Det var en ære å få gjøre to jazzkonserter sammen BRG. Den første var hjemme i Vesterålen, og den andre i det som skulle vise seg å bli byen i mitt hjerte; Bodø. Jeg reiste for første gang med Hurtigruta over Vestfjorden i heftig sjø, og var overlykkelig da endelig bakken stod stille. Dagen etter ble jeg kjent med Bodø Sentrum, og samme kveld opptrådte jeg sammen med BRG på gamle Sinus. Jeg hadde selv valgt repertoaret, og jeg ble akkompagnert en måte jeg aldri hadde opplevd før. Det var en STOR opplevelse. Da jeg kom hjem til Vesterålen gikk jeg straks i gang med å starte opp et jazzband, det første i rekken av mange. Mitt første inntrykk av Bodø var at det var en trygg havn, med et yrende musikkliv og plass til å være seg selv.

Du skal beskrive Bodø for noen som aldri har vært her før. Hvordan høres det ut?

Bodø er byen midt i naturen. Det lukter hav når du går mellom bygningene i sentrum. Herlig, frisk sjøluft. Alt ligger i gåavstand, men det blåser godt, så la bare paraplyen bli hjemme og la sveis være sveis. Går du sørover kommer du til havet, og går du nordover kommer du rett ut i marka hvor fjellene ligger og venter.

Hva burde alle bodøværinger gjøre minst én gang i livet?

En nydelig høstdag tok jeg med Macen og kollegaen min med på Keiservarden også hadde utekontor. Til lunsj spiste vi store, mørkerøde tyttebær. For en hverdagslykke! Det vil jeg anbefale alle bodøværinger å gjøre minst én gang i livet. Denne ene dagen i året det er vindstille i Bodø, burde du legge arbeidsdagen din ute under åpen himmel, og nyte at du bor midt i naturparadiset.

Ann-Iren elsker at Bodø er byen midt i naturen.

Du får ubegrensede midler til å bygge deg et hus i Bodø. Hvordan ser huset ut, og hvor skal det ligge?

Jeg er utrolig godt fornøyd med huset jeg bor i på denne haugen i Rønvika. Huset ligger litt opp mot marka, med utsikt over hele byen og Børvasstindan. Jeg sykler til og fra jobb, og føler jeg får i både pose og sekk. Jeg har kort avstand til nærmeste fjelltopp og samtidig bor jeg nær sentrum. Så hvis jeg fikk ubegrensede midler til å bygge et hus, ville jeg beholdt beliggenheten, og bygget et større hus med et lite tårn med glass i taket for vakre nordlys-kvelder. Og utendørs boblebad.

Hva gleder du deg aller mest til de neste 10 årene i Bodø?

Jeg er fryktelig spent på prosjektet «Ny by – ny flyplass». Dette er så stort at jeg tror det er vanskelig å forstå omfanget av det. Mye kommer til å se annerledes ut, og jeg gleder meg til å følge med.

Hva er din beste kulturopplevelse i Bodø?

For et par år siden var jeg på en interaktiv danseforestilling med Kartellet. Det var helt magisk. Jeg får gåsehud nå bare jeg tenker på den opplevelsen. De er fantastiske dansere og danser til folkemusikk, som er en sjanger som betyr mye for meg. Publikum fikk delta i selve forestillingen, og det passet jo ypperlig for en sceneglad diva som meg. Vanligvis blir jeg mest beveget av en forestilling hvor man bruker tekst til å formidle budskapet, men i dette tilfellet var nerven og tilstedeværelsen så sterk at ord ikke var nødvendig.

Hva er det mest hjertevarmende du har opplevd i Bodø?

Det var da jeg spilte for de ansatte ved Lærings- og mestringssenteret ved Nordlandssykehuset, og fikk høre dem prate om sitt brennende engasjement for å hjelpe andre mennesker.

Hvilken bodøværing ser du mest opp til, og hvorfor?

Jeg ser opp til mennesker for de kvalitetene de har som medmennesker, og ikke nødvendigvis på grunn av det de har oppnådd i livet. I min sangkollega Thale Krogtoft Jensen finner jeg begge disse aspektene. Hun er en fantastisk dyktig pedagog som løfter frem fine kvaliteter i andre og som er helt tilstede i det hun formidler både i undervisningslokalet og på scenen. Hun er faglig sterk og har et pågangsmot og en optimisme som smitter. Disse egenskapene er helt nødvendige når man jobber innenfor kulturbransjen hvor man titt og ofte kan få bruk for litt «motvindskompetanse». Thale har studert ved Norges eneste fagskole i dans og musikkteater; Bårdar. Hennes fagområder er dermed både sang, dans og teater. Hun hadde jobbet som frilanser i Oslo i fem år da jeg begynte å skryte av Bodø og alt jeg så for meg at vi kunne få til her. Og sommeren 2017 sa Thale opp jobbene i Oslo og flyttet hjem til Bodø. Sammen har vi startet musikkskolen «Poprommet Bodø», og er samtidig aktive utøvere. Det skal litt pågangsmot til for å si ha det til hovedstaden med alle mulighetene som ligger der, for å reise hjem og starte opp noe helt nytt. Jeg beundrer henne for dette.

Hva gjør du i Bodø en perfekt fridag?

Jeg elsker å være på havet, og jeg elsker å bade. Så en perfekt fridag for meg ville være å ta med mine to tantebarn på 6 og 9 år, og den oppblåsbare båten min til en fin bukt på nordsida av Bodø, og bare ro og bade hele dagen. Grille pølser på bålet og skrive sanger om alt det rare som bor i havet.

Helt til slutt: Alle har en «guilty pleasure». Hva er din?

Jeg er ikke veldig stolt av at jeg av og til ser på lite stimulerende tv-serier på Netflix, hvor skuespillerne er mer opptatt av hvordan lipglossen deres ser ut når de snakker, enn hva replikken egentlig handler om.

Ann-Iren Hansen er frilansmusiker og bor i Bodø. Hun skriver jazzviser på nordnorsk, og har gitt ut to plater, «Ei som går» (2014) og «Tjernet» (2017). Hun har en mastergrad i musikk fra Det Jyske Musikkonservatorium i Danmark, og driver bodøavdelingen av Poprommet sammen med Thale Krogtoft Jensen.