Et lite stykke Paris i Bodø

Det måtte en tilflyttet engelskmann og en polsk vinekspert til for å gi en smak av franske fristelser og eksklusive bobler kombinert i et konsept ingen har sett maken til før i Bodø.

20. august 2020

Bodøfolk

At den engelske gründeren og konditoren Craig Alibone valgte nettopp Bodø som «sin» by, har unektelig kommet oss bodøfolk til gode. Produktene ble raskt en braksuksess i Bodø. Fire år etter han åpnet sitt første pâtisserie med de lett gjenkjennelige, blanke sjokoladekulene, og sjokoladeplater med overraskende smak av basilikum, brunost surdeig og olivenolje, fortsetter veksten for sjokoladegrunderen.

To år senere utvidet han med en egen makronbar på City Nord, før ryktene begynte å gå om det nye dessert- og champagnekonseptet han arrangerte på LystPå i samarbeid med vineksperten Mike Mlynarczyk. Dette konseptet ble så godt mottatt at de to kompisene tenkte at dette måtte de ta videre.

Sammen klekket de ut idéen til et nytt konsept det faktisk ikke finnes maken til i hele landet. Og bodøværingene har fått ta i bruk to ny-ord i sitt vokabular: Pâtisserie og Champagneria.

Skandinavisk ansiktsløft

De gamle lokalene til NMS Gjenbruk med sine store vindusflater, regnes av mange som et av sentrums fineste lokaler. Hvor det tidligere har blitt solgt nips, brukte møbler, fotballstrømper og jaktutstyr, er kontrasten stor til de lyse, flotte lokalene med rosa vegger, eikespiler og søte fristelser i glasshyllene. Det dufter godt av nykvernet kaffe fra kaffebrenneriet til verdensmester i barista, Time Wendelboe, selvsagt. Fra bordene kan gjestene se rett inn på kokkene mens de lager makroner, sjokolader og kunsteriske bakverk gjennom store glassvegger.

– Jeg ønsker at dette stedet skal tilføre Bodø noe nytt. Det finnes gode bakerier, barer og restauranter her. Sjokoladebutikken min har fått en stort ansiktsløftning, og tilbyr nå en hel hel verden av eksklusive og smakfulle kaker og konfekt. Ikke minst et sted å dra ut på kvelden, drikke champagne, høre på musikk og tilbringe kvalitetstid, sier Craig om det som skal være et elegant, parisinspirert konditori og champagnebar, med en skandinavisk vri.

– Her skal man oppleve kvalitetsprodukter, i en utrolig atmosfære. Å kunne ta en pause fra hverdagen og bare nyte, og kanskje smake noe godt man ikke har smakt tidligere.

Det er nemlig ikke kreativiteten det skorter på for Craig Alibones del. Han er kjent for å ha tilføre nye og uventede ingredienser i det vi trauste nordmenn vanligvis forbinder med sjokolade. Både basilikum, surdeig, olivenolje og brunost er gjengangere i de søte fristelsene han selger under eget navn.

Selv om det er fullt mulig å bestille champagne på dagtid for dem som har anledning til det, er det også mulig å nyte de søte fristelsene med boblende drikke på kveldstid. Fra torsdag til og med lørdag holder de nemlig åpent fra tidlig morgen til de sene nattetimer. Det er da konseptet glir over til Mike Mlynarczyk fagfelt, nemlig champagne og cocktails.

Craig og Mike er gode venner, og etter å ha jobbet sammen var det tydelig at de delte de samme høye standardene. Ikke minst at de hadde truffet blink med kombinasjonen kreative desserter og champagne, som fra første stund ble godt mottatt av bodøværingene.

– Å ta inn champagne og cocktails i dette konseptet, gir perfekt mening. Når jeg skulle utvide selskapet mitt, var det viktig for meg å få inn de rette menneskene. Vi er ekstremt stolt av det vi skaper, og gleder oss enormt til å dele visjonen vår med omverdenen, sier Craig.

– Byen i ryggen

Den engelske konditoren legger ingenting i mellom når han tryller fram de mest appetittvekkende søtsaker.

– Dette er lidenskapen min. Smakene, teksturene og gleden det gir folk gjorde at jeg valgte dette yrket. Det finnes så mange ingredienser og mulighetene er uendelige. Jeg kan ikke produsere et produkt uten stolthet, og det er viktig at sluttproduktet alltid er kvalitet, forklarer Craig.

Etter fire år i gründerrollen er han sikker på å lykkes også denne gangen, selv om det nye stedet åpner midt i en pandemi, med alle restriksjoner det fører med seg.

– Hvis jeg bestemmer meg for noe, gir jeg alt og lar ikke noe stå igjen halvgjort, sier Craig, som har blitt utdannet av noen av verdens beste konditorer ved Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie i Frankrike.

– Å starte min egen konditorforretning har vært både begivenhetsrikt, tøft og morsomt. Hele følelsesspekteret er rundet, tror jeg. Craig synes det er spesielt krevende å få tiden til å strekke til. Da er det godt å kjenne på støtten fra lokalbefolkningen.

– Det som har overrasket meg mest er nok den umiddelbare støtten fra bodøfolket. Jeg har følt at byen har støttet meg fra dag én, noe jeg synes er helt fantastisk.

Hater å feile

Før han flyttet til Bodø, gikk mye av tiden til å reise. At han til slutt endte i Norge skal kona, som er bodøværing, ha sin del av æren for. Nå har de vært sammen i 15 år, har to barn, og ingen planer om å flytte på seg. Ordtaket sier at bak hver suksessfull mann står det en sterk kvinne. Det er tilfellet for Craig også, men selv om hans egne konkurranseinnstinkt får hovedæren for suksessen:

Den sterkeste drivkraften er nok meg selv, tror jeg. Jeg hater å feile, og når man eier sin egen bedrift, er ikke det et alternativ. Så det er avgjørende at jeg fortsetter å presse meg selv til å levere. Sånt blir det god sjokolade av. Sjokolade med smak av brunost, møsbrøm og salt karamell, ikke minst. Sistnevnte er visstnok bodøværingene mest glad i.

Min største kilde til inspirasjon er mennesker og kultur. Jeg er stor tilhenger av mange konditorier rundt om i hele verden, og veien til inspirasjon og fagprat er kort gjennom sosiale medier.

Hjembyen Leicester i England og Bodø har få fellestrekk, mener Craig. – I England er tempoet et helt annet. Bodø er mer avslappet, og gir helt andre muligheter. Spesielt for sånne som meg, som drømmer om å starte sin egen bedrift. Jeg elsker livet i Norge, og setter spesielt stor pris på naturen her i Bodø, sier Craig. Det er likevel én ting han ønsker seg.

Om jeg skulle satt fingeren på noe, må det bli at jeg savner en skikkelig engelsk pub.

Se video om hvorfor den engelske gründeren og konditoren Craig Alibone valgte nettopp Bodø som «sin» by her.