Tijs Holstein håper bodøfolk er klare for å teste konseptet PUST, som nå har åpnet i Bodø.

Et urbant pusterom

Med sin splitter nye badstue håper PUST at deres sauna kan være et tilskudd i bodøfolks hverdag.

25. august 2021

Gründer

Endelig har Bodø fått sin helt egne flytende badstue. Du har kanskje sett den, midt i sentrum, på brygga som ligger nærmest Bryggerikaia. Flytende på vannet med et unikt design som minner om en fiskehjell, ligger den nye badstuen og venter på neste gruppe med varmeelskende bodøværinger.

PUST ønsker å introdusere saunakulturen for bodøfolk, og har som mål å gjøre konseptet så populært at det vil bli en naturlig del av vår hverdag.

Tilskudd i en travel hverdag

PUST er allerede et kjent konsept i Tromsø, og ble startet i fjor av gründerne Erik Stange Ankre, Andreas Joki Arild og Leif Tinus Smith Næss. I Bodø er det nederlenderen Tijs Holstein som har fått i oppgave å drive badstuen.

Tanken med PUST er at det skal være nært og enkelt, og de har ikke noen ambisjoner om å bli et luksuriøst produkt.

– Noen tror vi kommer til å være en fancy og moderne plass, men i realiteten er vi bare en gjeng som ønsker å vise badstuekonseptet til folk, og la det være et tilskudd i en ellers travel hverdag, sier Tijs.

For det handler om å at seg en pause til å bare være, å ta et øyeblikk og puste ut. Tijs vet det høres litt klisje ut, men det er det badstuen er ment for.

Det er god plass inne i badstuen. Etter gjenåpningenstrinn 4 åpnes det for at flere skal kunne komme og ta badstu samtidig.

En sosial møteplass

Damegarderoben er til venstre og herregarderoben til høyre. Inne i badstuen er det plass til åtte personer på benker laget av nydelig treverk. Når pandemien er over vil det åpnes opp for flere.

Her kan du sitte både med og uten klær, men du må huske på å ha med deg egen håndduk. Når du føler deg klar for det, kan du gå ut og avkjøle deg i den kalde sjøen, før du går inn og varmer deg igjen.

– Stereotypen av nordmenn er at de er litt kalde og ikke veldig utadvendte

I tillegg til å være et sted hvor folk kommer for å ta badstue og et forfriskende bad, håper Tijs det også kan være et sted for å møte andre.

– Stereotypen av nordmenn er at de er litt kalde og ikke veldig utadvendte, men egentlig tror jeg de bare trenger noe som bryter isen, for å komme i gang. Saunaen kan være en arena for det.

Mesteparten av tiden er badstuen nemlig bare åpen for drop-in, og når man sitter i en liten badstue med folk man ikke kjenner kommer praten lettere, mener nederlenderen. Og det tror han folk i Bodø vil sette pris på.

På slutten av badstueøkta kan du skylle av deg svette og saltvann i en enkel dusj, før du fortsetter resten av dagen, avslappet og klar for nye utfordringer.

PUST-badstuen finner du midt i sentrum. Det unike designet minner om en fiskehjell.

Åpen for å utvikle konseptet

Badstuen har nylig åpnet, men allerede har flere rukket å teste den. I følge Tijs er tilbakemeldingene gode, og flere har sagt at de har savnet noe som dette i Bodø. Det har vært flere vinterbadere innom, som gleder seg til å bruke badstuen når kulden setter inn.

Målgruppen til PUST er hele Bodø by, enten du er gammel eller ung. Tijs er spent på hvordan konseptet vil bli tatt i mot av den eldre generasjonen, så for han er det spesielt viktig å lytte til dem og deres behov.

– Hvis noe må justeres på i fremtiden for at alle skal kunne ta badstuen i bruk, så gjør jeg det, sier han.

Hva planene er for PUST framover er enda ikke helt sikkert, men Tijs og de andre håper å få etablert PUST som en del av kulturen i Bodø, og videreutvikle konseptet med andre elementer som kan bidra til et mer behagelig og sunnere liv.

Tijs Holstein, som driver PUST Bodø, er spent på responsen fra bodøværingene.