I mai 2017 klatret Melissa Strandåtinden og kjørte brett ned på nordsida.

Fjellfjes

Nord-Norge er blitt et mekka for fjellgeiter og friskuser, og fell-selfiene er forlengst blitt et innarbeidet begrep. Men visste du at også fjellene har fjes? Og dem må du ta seriøst - det står faktisk om liv.

11. mai 2018

Fritid

Før Melissa går opp i fjellene, tolker hun formasjonene, stupene og steinene, som som om det var fjeset til en gammel kjenning de sto og så på. De kaller det “fjellenes ansikt”.

– Du må lese landskapet, se hvor det er trygt å kjøre, og hvilke manøvre som kan utløse ras. Så må du finne en unik og kreativ måte å løse nedturen på, sier Mellissa.

Hun ga jernet under årets Norwegian Cup også, uten at det ble pallplass. Hun traff seg selv i nesen med et kne da hun landet etter et hopp. Utover dét, gikk mesterskapet som det pleier: Med stor begeistring og en hel del adrenalin.

– Alle pusher grensene hele tida. Det er om å gjøre å være daredevil, og få flyt, hopp og gjøre triks. Jeg trener mye på det å minske risikoen, forteller hun.

#elskerbodø

Firkjøreren har fått den nordnorske naturen under huden på mer enn én måte.

– Jeg husker første gang jeg kom hit. Vi fløy inn med sol, blå himmel. Fjellene og havet er de to tingene jeg elsker mest. Derfor er Bodø perfekt. Det er så tett på naturen.  Jeg vet ikke om dere er klar over det selv, men det er ganske vanvittig. Jeg har fjellet rett bak huset. På fem minutter er jeg ute av stua og på fjelltur.

Som alpin-entusiast i England, har hun nemlig vært i manko på fjell. Under oppveksten har hun fått bryne seg på snowboard-baner i plast.

– Jeg har hatt min andel brukne fingre og skadde knær, hehe.

Hun kom til Bodø da hun skulle fullføre doktorgraden sin i marinbiologi på universitetet.

– Jeg har bodd her 3,5 years. Alle snakker engelsk til meg. But I try to learn. Lære? Hehe.

Nå er doktorgraden om miljøet i havet straks fullført. Men Melissa, hun blir værende.

Klatrefamilien

Gjennom klatreklubben i Bodø har hun blitt kjent med en gruppe Bodø-væringer som er blitt som en familie for henne. De drar på klatring både sommer og vinter – på frosne fosser, for eksempel, kjører splitboard og snowboard.

– Hva er det beste å ta seg til på en vanlig ukedag, da?

– Det kommer an på. Men hvis jeg har hele dagen, drar jeg til Valnesfjord og slår opp camp. Skjeggen, Beiarn er fantastisk. Jeg elsker det!

– Seriøst. Folk er så vennlige her. Miljøet i disse sportene kan noen ganger være veldig kompetitivt, med spisse albuer. Men ikke i Bodø. Det er som en familie.

Hun føler at regionen er som en eneste stor konfekt-eske, der du kan smake på ruter og turer som ingen andre har testet før deg.

– Jeg kan ikke tenke meg noe mer forlokkende i hele verden. Det er fremdeles mange uberørte fjell her, turer ingen andre har tatt før, fjelltopper som ikke er besteget.

– Hva er det som er greia?

– Det gjør meg bare så happy og avslappet. Ute i fjellet er skuldrene senket. Ingenting slår følelsen av snowboardet mot snøen.

Roll and Ride

Roll and Ride, heter prosjektet hun har for seg nå. Et miljøvennlig prosjekt med kvinnelige snowboardere som legger Nordnorge for sine føtter.

– Det er veldig viktig for meg at det er en miljømessig tanke bak filmen. E-sykling er en fantastisk måte å ta seg fram, og gjør også at vi sparer en del energi til selve fjellklatringa, forteller Melissa.

Et crew som består av en ninja warrior, tre skientusiaster og snowboardere og en dronepilot å gjøre i Bodø. De kommer fra skimiljøet i hele Europa, og E-sykler fra Bodø til Skjeggen. De tar grådig for seg av fjelltoppene underveis, og fórer en flyt av film og bilder til SoMe-kanaler og magasiner verden over. Ei fortelling om Nord-Norge.

– Bodø-regionen har ikke vært i så mange filmer. Det har vært så mange filmselskap og filmcrew i Lofoten, det er nesten blitt mainstream. Bodø er minst like vakkert, så det er skikkelig stas å få vise frem dette stedet.

– Hva blir den største utfordringa?

– Det vanskeligste er nok å holde moralen oppe. Vi kommer til å bli slitne, sier hun.

Men de har en plan som er like enkel som den er genial:

– Vi har noen artige dansemoves innøvd for å få hverandre til å le, og de kommer vi til å trenge, hehe.