Bilde av studenter Nord Universitet

Fornøyde studenter er gode studenter. :)

Fornøyde studenter er gode studenter

2. mars 2016

Student i Bodø

Det tar ett år å lære å bli student, sier studentvert Øystein Strømsnes, her sammen med veterinærstudentene Isabelle og Caroline.

Øystein Strømsnes er trolig landets eneste studentvert. Prosjektstillingen ble opprettet i mai i fjor av det som nå heter Nord studentsamskipnad (Studentinord).

– Det har vært hevdet at det tar ett år å lære seg å bli student. Dette har samskipnaden tatt konsekvensen av, slik mange universiteter har gjort det i utlandet. Her i Norge er det mer sjelden med studentverter. Jeg er trolig landets eneste, sier Strømsnes.

studentvert nord universitet

Ordninga er innrettet mot første semester. Bakgrunnen er blant annet en omfattende undersøkelse fra 2014 som peker på at hele 16 prosent av studentene oppgir at de er ensomme, og ti prosent sliter med mestring av studiene.

– Ideen med studentverten er å bidra til god koordinering av tiltak, tidlig informasjon og god starthjelp, sier studentvert Øystein Strømsnes.

I de månedene som har gått siden stillinga ble oppretta, har det vært veldig mange innom kontoret, som er sentralt plassert like ved studentorganisasjonen i Nord universitet, Bodø.

Tilrettelegger

– Jeg mener det er et stort behov for denne stillinga, sier Strømsnes, som for øvrig skriver på en rapport om hva som er gjort og hvordan responsen har vært blant studentene.

Strømsnes tar ofte den første kontakten med ulike aktører på universitetet for studentene, og legger til rette for ulike aktiviteter, gjerne i samarbeid med studentorganisasjonen eller rådgiverne på fakultetene.

Et eksempel er 67 grader nord, et rebusløp sist høst som var med å bidra til at studentene ble godt kjent med universitetet.

Kontakt med andre

– Jeg tenker at det aller viktigste er at studentene ikke blir sittende alene på sin hybel, men deltar i aktiviteter fra første dag. Som studentvert kan jeg også spille en rolle i forhold til å forebygge frafallet ved studiene, mener Strømsnes.

Han fungerer også som en egen opplysningssentral, kjent som han er med systemet og studenttilværelsen, som tidligere student, studentleder og med en fortid i universitetsstyret. Han formidler også det aktivitets- og fritidsutstyret som samskipnaden disponerer til utleie for studentene.

– Tiltaket med studentvert kommer på toppen av mange andre som Nord studentsamskipnad driver, men med studentverten ønsker studentsamskipnaden å systematisere tilbudene til studentene, sier direktør Bente Sofie Larsen i Nord studentsamskipnad.

– Verten arrangerer turer og andre sosiale sammenkomster, studiekurs, eksamensangstkurs, med mere.

God start

– Målet er at de nye studentene skal få en god start, et flott første semester med mange nye venner og faglig utvikling, en god eksamen og til slutt en velfortjent juleferie. Ideen er at alle aktiviteter som er merket FØRSTE SEMESTER er laget spesielt for de nye studentene, og at studentene ved å prioritere å være med på disse vil få stort utbytte, sier Larsen.

Prosjektet er et prøveprosjekt og skal evalueres våren 2016.  FØRSTE SEMESTER gjennomføres i et samarbeid med Nord universitet og studentene, spesielt Velkomsten og Fadderordningen.  Samarbeidet sikrer et helhetlig faglig og sosialt fokus.