Ove Andreassen og Harald Berg slipper jubelen løs i NM-finalen 1975. Foto: K. Antonsen / Arkiv Nordland

Ove Andreassen og Harald Berg slipper jubelen løs i NM-finalen 1975. K. Antonsen / Arkiv Nordland

Fotballbyen Bodø

Fotballinteressert? Kjenn din besøkelsestid. Det foregår mye for deg i Bodø nå, skal vi tro en av byens fotballeksperter.

3. oktober 2019

Fritid

Hvordan ser Bodø ut for en fotballfan akkurat nå?

Det at Bodø/Glimt kjemper i toppen av Eliteserien gjør mye for fotballgleden i byen nå. Det gir mye positiv oppmerksomhet at laget spiller så artig og underholdende fotball. Ikke minst skaper det mye engasjement hos folk.

Bodø/Glimt kjører også et eget familiearrangement i forkant av hjemmekampene, noe som inkluderer fotballfans i alle aldre.

Hva betyr Bodø/Glimt for byen?

Bodø/Glimt er en av byens viktigste merkevarer. Takket være oppsvingen laget har hatt, omtales vi ukentlig i flere store nasjonale medier for tiden. Det er helt topp for omdømmet vårt.

Også må man ikke glemme viktigheten av at et nordnorsk lag vant cupen i 1975. Det betydde mye for hele Nord-Norge.

Hvor møtes man for å se kamp i Bodø, hvis man ikke har en kjellerstue tilgjengelig?

Hvis du vil ha et bredt utvalg av sport, fotball inkludert, er Sportsbaren rett ved Stormen Konserthus et godt alternativ. Her kan du se fotball fra alle de store ligaene, som Premier- og Champions League.

Hvordan står det til med amatørfotballen i byen?

Det er 17 amatørlag for damer og herrer i Bodø og Salten akkurat nå. Mange av disse lagene spiller i AN-ligaen i 6.divisjon, og flere av kampene streames på Avisa Nordlands nettavis. De eldre spiller for det meste bedriftsfotball, som også streames på nett, hos Bodø NU. Noe som er stor stas for ivrige amatører.

Er Bodø en bra by for barn som drømmer om å bli den neste Martin Ødegaard?

Absolutt. Det finnes rundt 17 kunstgressbaner i byen, og det er flere ballbinger i nabolagene rundt om i hele Bodø. I tillegg har Bodø/Glimt et samarbeid med Norges Toppidrettsgymnas om et fotballakademi for barn og unge i flere aldersgrupper.

Hva er de tre største øyeblikkene i Bodø/Glimts historie?

1975: Fram til ’72 hadde nordnorske fotballklubber forbud mot å spille i det helnorske seriesystemet, det ble hevdet at de ikke var gode nok. I 1972 hevet Norges Fotballforbund forbudet, etter at flere nordnorske lag beviste at det var mer enn dyktige nok.

I 1975 vant Bodø/Glimt den nordnorske avdelingen i serien suverent. Ikke minst gikk de til topps i cupen dette året. For første gang kunne Bodø/Glimt kalle seg norgesmestere i fotball.

1993: Året da et nyopprykket Bodø/Glimt overrasket alle, og tok både 2. plass i serien og cupgull.

2003: Bodø/Glimt slår Tromsø 3-0 på bortebane i semifinalen i cupen.

Sist, men ikke minst; 2019 og sesongen vi er inne i nå, det sier seg nesten selv.

Terje Mørkved feirer 2-1 seier over Sarpsborg i 1974. Foto: Bodø Glimt / Arkiv Nordland
Terje Mørkved feirer 2-1 seier over Sarpsborg i 1974. Bodø Glimt / Arkiv Nordland

Og hva er egentlig greia med den gule tannbørsten?

Vi må helt tilbake til 70-tallet for å komme til bunns i historien rundt tannbørsten. Til den tiden da Harald «Dutte» Berg var blant dem som regjerte på gressmatta i gul drakt. Bodø/Glimts popularitet økte, og i takt med en voksende supporter-skare ble også sammenkomstene før kamp både lengre og livligere. Dermed var det betimelig å ha med seg tannbørsten på innerlomma. Men det at den ble et symbol for supporterklubben «Den Gule Horde», var mer tilfeldig.

Under en hjemmekamp i 2. divisjon på Aspmyra i 1974 fikk ikke supporterleder Arnulf Bendixen orden i rekkene. Da han ba om noe å dirigere koret med, fikk han utdelt en tannbørste fra en kamerat. Dermed ble tannbørsten værende som symbol for klubben.

Ønsker du å motta spennende jobbtilbud rett i mailboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.