Gründeroppskriften

En bærekraftig veskedesigner, et prisvinnende ølbryggeri og en landslagstrenende fysioterapeut – hvem sa at man må bo i hovedstaden for å hevde seg blant de beste?

29. juni 2020

Gründer

Det er ikke alltid at drømmejobben faller i armene på deg. Noen ganger må du rett og slett skape din egen drømmearbeidsplass.

Vi har spurt tre drivende dyktige og vellykkede bodøgründere om deres beste tips for å starte egen bedrift. Les og bli inspirert!

Elisabeth Benonisen, gründer og designer Studio EBN

Elisabeth er utdannet klesdesigner, og startet sitt eget merke, Studio EBN, i 2013. Hun skaper stilrene og funksjonelle vesker og tilbehør laget av bærekraftig lakseskinn. I tillegg til nettbutikk og fysisk butikk i Bodø sentrum, selger hun veskene i flere butikker rundt i Norges land og i utlandet.

Hva er det viktigste du har lært av gründertilværelsen?

– Det må være det å drifte en bedrift. Som designer er jeg vant til å jobbe i kreative prosesser, men som grunder har jeg også lært meg fag som økonomistyring, strategisk markedstenkning og forretningsdrift på et generelt grunnlag. Noe som jeg hadde ingen erfaring med fra tidligere. I tillegg vil jeg si den praktiske erfaringen du får av å utføre oppgavene selv, det å gjennomgå oppturer og nedturer på mange plan. Det gir en verdifull erfaring å ta med seg videre på veien.

– Klarer du å holde en balanse i det du gjør og satse over tid, så vil det gå fremover.

Hvordan har du jobbet for å få kunder?

– Jeg har benyttet synliggjøring gjennom markedsføring, sosiale medier og mitt eget nettverk. Samtidig har jeg jobbet direkte mot salgskanaler og deltatt på aktuelle messer. Jeg har jobbet med profesjonelle pressebyrå, enkeltstående agenter, kreative nettverk, men mest av alt som en grunder i oppstartsfase har jeg brukt meg selv som salgsperson.

Hva er dine beste tips til dem som ønsker å starte noe selv?

– Ha tro på det du skaper. Vær lydhør for råd, tips og erfaringer fra andre og ta det med deg på veien, men stol også mest på deg selv. Det du som kjenner bedriften best og skal være komfortabel med hvilken form den skal ha.

– Vær innstilt på å gjennomføre mange av oppgavene selv i begynnelsen. Vær tålmodig, å bygge en varig og solid bedrift tar gjerne litt tid. Den skal modnes og formes. Tørr å satse og investere uten å ta vann over hodet. Klarer du å holde en balanse i det du gjør og satse over tid, så vil det gå fremover.

– Få på plass et styre med medlemmer som har relevant erfaring og nettverk, det vil være verdifulle sparringspartnere for bedriften.

Les mer om Elisabeth og Studio EBN her!

BÆREKRAFTIG: Elisabeth Benonisen skaper vesker og annet tilbehør av bærekraftig lakseskinn.

Andreas Myrvold, gründer og bryggerisjef i Bådin

Andreas er en del av den ølglade kompisgjengen på seks, som med et uvisst antall dugnadstimer og en dristig idé dannet utgangspunktet for det som i dag er kjent som bryggeriet Bådin. Siden Bådin ble stiftet i 2012 har omsetningen vokst og vokst, og er nå å finne på Vinmonopolet, barer og restauranter over hele landet og i dagligvarehandelen.

Hva er det viktigste du har lært av gründertilværelsen?

– Jeg har lært mye, men først og fremst er at det skjer ingen verdens ting hvis du ikke prøver. Du kan ha litt flaks av og til, men flaksen skyldes som regel at du har gjort noe som fikk deg i posisjon til å ha flaks. Hvis jeg skal dra frem det viktigste, så er det at jeg er en del av et sabla bra team, som gjør tilværelsen min til en dans på både roser og legoklosser.

Hvordan har du jobbet for å få kunder?

– Først og fremst har vi hatt fokus på å ha interessante produkter. Uten det hadde vi ikke hatt noen framtid, men det nytter ikke å ha verdens beste produkt om du ikke kommer deg fram til markedet. For å få kunder har vi oppsøkt de direkte, solgt til grossister som selger videre, deltatt i anbudskonkurranser, deltatt på messer og festivaler, prøvd å være synlig i sosiale medier, arrangerer egen festival for å bygge ølkultur lokalt, stilt opp i media, gjort oss interessante for media, vunnet priser, konkurranser og avistester.

– Det skjer ingen verdens ting hvis du ikke prøver.

Hva er dine beste tips til dem som ønsker å starte noe selv?

– Dersom du har et produkt eller tjeneste som du mener såpass interessant at andre ønsker å betale penger for det – hopp i det! Men vær forberedt på at du kommer til å møte problemer. Hele veien, ikke bare i starten. Hvis produktet ditt er godt og stå-på-viljen er enda større, vil det lykkes.

– Bygg et bra team som utfyller hverandre godt. Mitt team består av en lagerarbeider/postmann/ingeniør, en lege, en designer, en kokk, en bibliotekar, en økonom og en filosof. Den samlede ballasten vår viste seg å være et godt utgangspunkt for å starte bryggeri.

– Hvis du ikke har interesse av å føre regnskap selv, så sett det bort eller allier deg med noen som kan det.

Les mer om Andreas og Bådin her!

BÅDIN: Andreas Myrvold er en av seks gründere som startet Bådin i 2012. Rune Nilsen.

Rikke Kommedahl, gründer og fysioterapeut i Optimum Helse og Idrett

Rikke Kommedahl startet Optimum Helse og Idrett sammen med Espen Lian og Robert Kleiven i 2018. De tilbyr fysioterapi, manuellterapi, personlig trening, rehabilitering og gruppetrening, med en visjon om å skape et helhetlig tilbud innen muskel-, skjelett- og smerteproblematikk, mental helse, ernæring og trening. I tillegg jobber Rikke som fysioterapeut for J19-landslaget i fotball.

Hva er det viktigste du har lært av gründertilværelsen?

– Det viktigste jeg har lært er at gründertilværelsen betyr mye jobb, men er ekstremt givende når du lykkes med å sette ideen ut i livet. Det krever mye pågangsmot, planlegging, tid, engasjement og en iboende tro på at du kan få det til.

– Janteloven gjelder ikke i gründertilværelsen, du må ha tro på deg selv!

Hvordan har dere jobbet for å få kunder?

– For oss har det viktigste vært å levere kvalitet i hver eneste tjeneste til hver eneste kunde. Et godt rykte og jungeltelegrafen kan aldri undervurderes, og er den beste reklamen. Vi har også knyttet til oss mange gode samarbeidspartnere som er uvurderlige. I tillegg har vi jobbet mye med nettsiden vår, sosiale medier, og har vært synlig på ulike arrangementer. Vi har holdt mange ulike foredrag og arrangert kurs for helsepersonell. Vi har i tillegg brukt tid på å skape en tydelig profil og et produkt av kvalitet. Kundene skal vite hva de kan forvente hos oss.

Hva er dine beste tips til dem som ønsker å starte noe selv?

– Mine beste tips til dem som ønsker å starte noe selv er: Gjennomfør det! Ha tro på deg selv, og det du ønsker å få til.

– Sett deg godt inn hva det innebærer å starte selv og bruk god tid på planlegging. Vær realistisk og avklar forventninger, det krever mye av din tid og vil alltid kreve mer av deg enn du tror. Benytt deg av kompetansen som er i byen og aldri vær redd for å spørre om råd eller hjelp.

– Vær flere om det, omgi deg med mennesker som kan styrke dine svakheter.

– Janteloven gjelder ikke i gründertilværelsen, du må ha tro på deg selv, et brennende engasjement for det du ønsker å oppnå og ikke være redd. Det er i det uante, litt skumle at utviklingen skjer, om du bare har troen og kompetansen på det du skal levere.

STARTET EGET: Rikke Kommedahl driver egen bedrift, samtidig som hun er fysioterapeut for J19-landslaget i fotball.