Hvordan ta grønne valg i hverdagen

Hver dag tar vi alle små og store valg som påvirker miljøet. Det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er gode grønne valg i jungelen av informasjon og misinformasjon. Vi har laget noen tips til hvordan du som Bodøværing (enkelt) kan ta litt grønnere valg i hverdagen.

26. mars 2021

Fritid

Sortering

Sorter avfallet ditt – det er noe av det enkleste du kan gjøre for å være litt grønnere. Når du sorterer avfallet ditt bidrar du til at avfallet får en større verdi.

Og det nytter! Iris forteller at hvis alle husholdningskundene deres får til å sortere et ekstra kilo med matavfall, som skulle tilsvare omtrent en full pose, ut av restavfallet per år ville det utgjøre omtrent 37 tonn med matavfall som kan bli til kompostjord på Vikan i stedet for å bli brent som restavfall. Lurer du på hvordan du skal sortere ditten og datten? Bruk sortere.no eller spør Iris på Facebook eller Instagram!

Selg og kjøp brukt

Boden er full av sykler, akebrett og fravokste ski? Vi nordmenn kjøper hvert år nytt utstyr, klær og ting for flere millioner i året. Gjenbrukssalg er bra både for selger, kjøper og miljøet. Bruk Finn, Fretex, Tise og andre salgskanaler for å kjøpe og selge ting i stedet for å kjøpe nytt eller kaste. Det finnes nesten ingen grenser for hva du kan finne på nett. I Bodø kan du dessuten besøke Røde Kors bruktbutikk og IK Grands loppemarked. 

At du sparer penger på å kjøpe brukt, kommer nærmest som en bonus.

Legg opp til flere kjøttfrie middager

Det trenger ikke være så komplisert å lage kjøttfriemiddager. Pannekaker for eksempel? For en perfekt kjøttfri middag dette er!

Mange av byens restauranter er gode på vegetarretter, har du ikke prøvd Margarita eller Bianca Avokado pizzaen på Bjørk eller Chevre salaten på Delicatessen anbefales på det sterkteste!

Bjørk Restaurant

Matsvinn

FN har estimert at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist. Matsvinn er både et ressursproblem og et klima- og miljøproblem. Ditt bidrag kan være å planlegge middager og ha et mål om å ikke handle flere enn to ganger i uka.

Bodøjenta Sophie Wiik er grunder av Too Good Too Go, last ned appen og sikre deg noen godbiter som ellers hadde gått i søpla.

Siden oppstarten i 2016 har Too Good To Go fått over en million brukere i Norge og har reddet over 2,9 millioner måltider. Takket være Sophie Wiik fra Bodø.

Too Good To Go

La bilen stå

Velg buss eller kjør sammen med en venn til jobb. Akkurat nå må vi kanskje vente litt med begge delene, men snart kommer også våren og vi kan i tillegg både benytte sykkel og beina dit vi skal. Med den nye bypakken i Bodø går det neste fortere å sykle enn å kjøre til jobb.

Ta med deg søppel fra tur

Ta alltid med deg egen søppel når du er ute på tur. Legg alltid en pose i sekken så blir det enkelt både samle og kaste.

Vil du komme deg ut på tur? Ta en titt på 15 vakre fjellturer rundt Bodø eller våre beste topptur tips 

Den aller grønneste skituren

Tenk litt grønt på årets skiturer. Her er en liten liste på hvordan du kan velge en grønnere skitur:

  • Klar deg med det du har
  • Velg giftfri skismøring
  • Kjøp brukt når du kan
  • Lei eller lån
  • Velg svanemerket solkrem

Det trenger ikke være så komplisert!