Chris White svinger saksa phos The London Barber.

Chris White svinger saksa phos The London Barber.

«I’m doing this thing up in Bodø. Would you like to come?»

Han googlet ikke Bodø engang, før han pakket flyttelasset og satte seg på flyet. – Alle må ta en sjanse i livet, og det var på tide jeg tok min, sier britiske Chris White.

27. mars 2018

Bo

– Jeg har hørt at dette stedet er f**** bra, sier kunden i stolen, som sitter tilbakelent i en 100 år gammel antikk frisørstol. Det er hit bodøværingene kommer for å stusse hipsterskjegget. Det er hit de nordnorske hingstene kommer for å få sveisene som kan blafre i vinden. Det er maskulint. Boys only, faktisk.

– Vi liker å si at vi er spesialister på mannehår, sier Chris White, idet han danser rundt kunden som Mohammad Ali. En sommerfugl med skarp saks.

– Here you go, my friend, sier han, og legger en varm klut over ansiktet hans. For dette er altså ikke noe rett-opp-og-ned klipperi. Dette er The London Barber, byens britiske takeover.

Mer enn bare en lites stuss

Det finnes faktisk ikke et norsk tilsvarende uttrykk til barberer. Når en nordmann barberer seg, så klipper han skjegget. Men det engelske uttrykket barber, tar seg av langt mer enn det. Det har Bodø-folket allerede skjønt, for den nye salongen er i ferd med å etablere seg som et lite mannehub i byen. Et sted man besøker før en date, eller bare for å føle seg flidd.

– Menn har det litt mer sånn “hår, det er noe man bare må klippe”, ikke noe som får oss til å føle oss bra eller stilig. Kvinner er så tiltrekkende og elegante skapninger. Menn er så grimme og grove til sammenligning. En barber shop er et sted man skal være komfortabel, en next level opplevelse. Et sted der fyrer kan komme inn, og føle seg fresh.

Flere år med trening

I England er barbering et langt og krevende studie, der ferdighetene finpusses gjennom måneder og år med trening. Alt fra å lage den perfekte overgangen med shades, til hvilken stil som passer ansiktsformen. Hud, skjegg, stil, swag.

– Du har altså svart belte i  å groome menn. Hvorfor valgte du akkurat dette yrket?

– Jeg vil ikke at folk skal bli jålete og opptatt av utseendet. Men vi bruker ikke nok tid på å ta vare på oss selv. Det er en forskjell på å være helt oppslukt av sitt eget utseende, og å enhance stilen.

Bodø-dialekten har ikke rukket å synke inn på de intense seks månedene siden han flyttet til byen.

Chris White
Chris White stortrives i Bodø, selv om det er enkelte ting han savner veldig.

– Nei, men jeg skal lære meg det! Folk her er snakker glimrende, flytende engelsk, skjønner du, så det går gjerne bare i engelsk. Der må jeg bare gjøre en innsats selv, hehe.

Alle må ta en sjanse i livet

Chirs er født og oppvokst i Bath i Sørvest-England. A lovely place, sier han. Hva fikk ham til å vinke goodbye til familien, vennene og jenta han datet?

– Jeg hadde det trygt og godt på stedet jeg kom fra. Men alle må ta en sjanse i livet, og det var på tide jeg tok min.

Han svarte ja på flekken da han ble oppringt av sin gode venn fra Master Barber-studiet i London, Sean Amany. Sean skulle starte opp salong i Bodø, og ville ha med seg de beste i gamet på eventyret.

– Bodø has been very kind to us! Folk er utrolig åpne og lette å bli kjent med. Jeg stortrives!

Øl midt på dagen

– Er det noe du savner i Bodø?

– Ja! I det siste har jeg holdt på å dø av savn etter KFC.

– Kentucky Fried Chicken?

– Jaaa. Og jeg savner den engelske puben midt på dagen. Hvis du drikker øl på formiddagen i Norge… ikke like akseptert.

– Så gatekjøkkenmat og drikking på dagtid, der har Bodø et forbedringspotensial?

– Ja. Og mikrobølgeovn-mat. I England kan du lage mat i mikrobølgeovn som smaker knallgodt. I Norge – not so much!

Realiserte drømmen

Mannen som står bak denne britiske takeoveren i Bodø, heter altså Sean Amany. I 2017 realiserte engelske Sean drømmen om å starte en egen barber shop, og han gjorde det i Bodø. Han har introdusert britisk gentleman-vibber til nordlendingene. Et tilskudd til fremoverlent “mannehjørne” i byen – hipster, om du vil. De ligger vegg-i-vegg med herrebutikken O. Johanson, og et steinkast unna nisjebutikken for ølbrygging, Gulating.

– Er bodø blitt en stiligere by etter at dere kom?

– Hehe. Vi håper vi har gjort mannfolkene stilig, sier Sean Amany på telefon.

– Hvorfor akkurat her?

– Kona mi kommer fra Bodø, og da vi fikk barn ville vi være i nærheten av familie, og bo i naturlige omgivelser. Da ble Bodø et veldig bra valg!

– Hvordan har det vært å være utenlandsk tilflytter til byen?

– Vi har blitt veldig overrasket. Min bekymring var språkbarrieren. Men det fantes ingen barriere. Folk er veldig, veldig åpne. Utfordringa har vært å forklare forskjellen på frisør og barber.

– Og mottakelsen?

– Business is going well! Det virker som om folk liker miljøet, fler og fler kommer innom. Et sted der fyrer kan komme for å føle seg bra. Nå er det blitt litt sånn at folk kommer innom og sier hallo og slår av en prat, sier Sean.

Gjestebarberere fra hele verden

Å få Chris med på laget, har vært gull for Sean.

– Han er den beste i gamet, helt fenomenal, og jeg tror han har fått et bra rykte.

Med et nettverk fra Hong Kong til Sydney, har de ei framoverlent tilnærming til stil.

– Vi er veldig opptatt av å ligge fremst i utviklinga, og oppdatere oss. Derfor har vi også gjeste-barberere fra hele verden. Vi hadde nettopp en fra Manchester her, som var knallgod!

– Det finnes mange frisørsalonger i Bodø. Hvordan er konkurransen?

– Det er a lot of frisører, og mange av dem er veldig gode. Men vi har en egen nisje, og vi elsker det vi gjør. Forhåpentligvis setter kundene pris på det.

 

Flyttefakta om Bodø

  • Bodø er byen i Nordland høyest befolkningsvekst, på 11,8 prosent i perioden 2007–2016
  • Innen 2040 kan Bodø runde 70.000 innbyggere
  • Bodø ble kåret til landets mest attraktive by i 2016
  • I 2022 flyttes kampflybasen fra Bodø. Det frigir areal som skal blir til en helt ny bydel, med inntil 15000 nye bosteder.
  • Framtidsvisjonen er å utvikle «Verdens smarteste by». I dette ligger en tydelig ambisjon om å løfte byen og region Salten
  • Aldersgjennomsnittet i landsdelen er økende, noe som på sikt gir færre unge fra omlandet til utdanningsinstitusjonene i Bodø, og utfordrer regionen på rekruttering
  • Togforbindelsen gir en solid forbindelse mellom Bodø, Fauske og Saltdal
  • Kulturhuset Stormen er et massivt tilskudd til kulturlivet og bylivet
  • Bypakke Bodø består av en rekke tiltak som skal gi byen et framtidsretta og tryggere transportsystem.

(Kilde: Avisa Nordland, distriktssenteret.no)