Jakten på flytsonen

Løpeklubben Bodø Bauta sprer lavterskel løpeglede til bodøfolk i alle aldre. I tet finner du hjemflytter og superløper Trine Larsen (28).

3. juli 2020

Bodøfolk

De siste årene har det vært umulig å ikke legge merke til de de blå- og hvitkledde som suser forbi i gatene. Korte shortser, lette steg og brede smil.

Løpefeberen har lenge herjet i bodøbyen, hvor Gampen nesten står like høyt i kurs som Glimt. Løpeklubben Bodø Bauta, som offisielt ble stiftet i 2019, skal ha mye av æren for det. De har klart kunststykket å spre løpegleden videre, og få folk i alle aldre og nivåer til å være med. I Bodø Bauta finner du alt fra rockestjerner til besteforeldre – 130 aktive medlemmer – og medlemsmassen øker fortere enn du kan si intervalltrening-i-kompresjonstights.

Hemmeligheten? En aktiv Facebookgruppe, lav terskel for å delta, flat struktur og budskapet om at alle kan bli med på løpetur – uansett form. Jungeltelegrafen sørger for rekrutteringen.

— En selvfølge å bli medlem

Da Trine Larsen (28) bestemte seg for å flytte hjem etter en fullført mastergrad i Bergen, var det ikke tilfeldig at hun ble medlem av løpeklubben. Som aktiv løper i Bergen var det blomstrende løpemiljøet i Bodø en positiv faktor når tiden kom for å vende nesen nordover.

– Jeg tror Bodø Bauta tilfører byen vår et fellesskap. Løpeklubben bidrar også til bedre folkehelse og til å promotere den fantastiske naturen vi har rundt oss. For meg var det en selvfølge å være med i Bodø Bauta da jeg flyttet hjem. Klubben er for alle – uansett form, utgangspunkt og fart.

Bodø er en relativt flat by omkranset av variert natur og høye fjell, og enormt mange valgmuligheter for løpefrelste. De tilrettelagte forholdene i kombinasjon med enkelheten med løping, er mye av årsaken til treningsformen har fått en oppsving de siste årene, mener Trine.

– Du trenger bare deg selv, den formen du har og et par joggesko. Dessuten gir løping en mental pause fra alt som kverner.

For selv om det for utenforstående ikke nødvendigvis virker sånn, kan løping være så veldig mye mer enn bare løping.

– Løping gir meg utrolig mye. En ting er god helse og god form, men det er bare en liten del av det. Løping gir meg naturopplevelser, mentale avbrekk, og ikke minst et stort sosialt nettverk. Å løpe sammen med andre byr på felles mestring, opplevelser, gode samtaler og masse latter, sier Trine.

Lavterskel mestring

Det startet med en Facebookgruppe i 2016, som bestod av en håndfull løpeglade folk.

– Da ble gruppen brukt til å planlegge felles løpeturer og treningsøkter, og som arena for løpeprat.

Slik er det jo fortsatt i Bodø Bauta, bare at det nå i tillegg er litt organisert aktivitet og styring.

Det er stort sprik i hvor aktive folk er. Noen deltar på alle fellesturer og treninger, mens andre er med for å hente inspirasjon og motivasjon, for å lære mer om løping, og for å kunne representere Bodø i konkurranser i Norge og utlandet.

I klubben gjelder én fast trening i uken på varierte steder med varierte økter. I tillegg er det mange som deler på facebookgruppen om de skal ha langtur på vei eller mark, slik at flere kan slenge seg på. Nå jobber klubben for å kjøpe inn eget utstyr til å arrangere egne løp.

– Vi hadde et løpestevne på bane i fjor, og planlegger et nytt stevne til høsten. Da blir det både 1500 meter og 3000 meter for voksne, og barneløp. Vi ønsker etterhvert å kunne arrangere gateløp og terrengløp, men vi vil starte i det små og opprettholde den lave terskelen, forteller Trine. Og for dem som har lyst til å være med, er det ikke verre enn å spørre en venn.

Selv har hun vunnet løp som Bergen Maraton, Hadsel Maraton og Børvasstindan Classic. En imponerende løpekarriere, men selv mener hun at det kun handler om å være strukturert.

– Det er ingen hemmelighet, trening fungerer! Det handler om å ha tid og motivasjon til å trene så mye som det kreves for stadig å bli litt bedre, mener Trine, som må kunne sies å være en av Bodøs beste løpere.

Ambisjon om å gjøre en forskjell

Selv er Trine utdannet klinisk ernæringsfysiolog, og har siden 2019 jobbet som første og eneste kliniske ernæringsfysiolog i Bodø kommune, som er én av bare 50 kommune som har valgt å opprette denne stillingen.

– I mitt yrke er det vanskelig å få seg jobb, men jeg opplever at næringslivet i Bodø er fremoverlent og tørr å satse på nyutdannede. Det har jeg hatt stor fordel av. Det er også mye som skjer i Bodø,  og det er mye utvikling på fagfeltet jeg jobber med, sier Trine, som er opptatt av å gjøre en forskjell for folk i jobben sin.

– Det å kunne hjelpe folk til bedre helse og livskvalitet gir meg mye. Kosthold og ernæring er et bredt felt, det er medisin, helse, velvære og matglede, i tillegg til at det angår oss alle, forteller hun engasjert.

At det skulle bli hjembyen til slutt, var hun aldri i tvil om.

– Jeg elsket Bergen, men savnet skikkelig vinter, familien og den fantastiske naturen. Fordelene med å bo i Bodø ble bare mer og mer tydelige, og etter at jeg møtte min kjære her var det ingen tvil, sier Trine.

– Det beste må være tilbake i Bodø er at jeg vet at jeg skal være her. Jeg vet at jeg har tid til å utforske nye steder og nyte bodølivet fullt ut.

I tillegg har hun 130 nye venner som vil bli med ut på løpetur.

Se video om Trine Larsen og Bodø Bauta her.

Ønsker du å motta spennende jobbtilbud rett i mailboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.