Mørkved klatresenter

Klatretips for nybegynnere

Har du oppdaget klatrehallen på Mørkved og er hypp på å prøve klatring? Her er noen tips før du tar første klatretak.

28. oktober 2020

Fritid

Riktig utstyr

Som fersking i klatreveggen er det viktig at utstyret er komfortabelt og sitter som det skal. Klatreskoene trenger ikke være skikkelig trange når du er nybegynner, og det er mer komfortabelt å henge og dingle i veggen når klatreselen har bredt hoftebelte og lårløkker.

Og – du trenger selvsagt ikke kjøpe utstyret, det kan leies i klatrehallen for en rimelig penge.

Ta et kurs

Hvis du er helt fersk og mangler noen som kan hjelpe deg i gang, kan det være like greit å ta et kurs. Da kan du få inn det helt grunnleggende, som teknikk, kameratsjekk og sentrale klatretermer. Her kan du lese mer om kurstilbudet i klatrehallen på Mørkved.

Buldre først

Før du kobler deg på topptauet, kan det være fint å prøve seg i buldreveggen. Der trenger du ikke sikring, du kan velge mellom mange vanskelighetsgrader og du lander trygt på en tjukkas når du slipper, eventuelt glipper, taket.

Husk kameratsjekk

Sjekk at alt er som det skal før du starter klatringen. Det innebærer blant annet å se at selen og tauet er festet riktig på både deg selv og den som sikrer deg.

Bruk beina

Mange tror at klatring handler om å være sterk i overkroppen og armene, men det er like viktig å bruke beina. Bruker du dem riktig vil du få en helt annen opplevelse av klatringen. Plasser først beina – deretter armene.

Kom som du er

Du trenger ikke være i spesielt god form for å prøve deg i klatreveggen. Det fine med klatring er at du selv velger hvilket nivå du vil legge deg på, og – bedre styrketrening skal du lete lenge etter. Her får musklene du ikke visste at du hadde kjørt seg, og du vil garantert oppleve en styrking av kjernemuskulaturen etter noen økter.

Ta brattkort

Om det viser seg at klatring er din greie er det like greit å få brattkortet på plass, først som sist. Da sikrer du deg selv og omgivelsene at du har kunnskapene som trengs for å ferdes trygt i klatreveggen. Kurset krever ingen spesielle forkunnskaper, og holdes med jevne mellomrom på klatresenteret.