Kraft til utvikling

Med 53 partnere i ryggen, ønsker Marianne Bahr Simonsen å ta grep om en bærekraftig samfunnsutvikling i Bodø og Nord-Norge.

20. august 2021

Jobb

Med store vinduer som gir mye lys, grønne planter og et åpent landskap, føler du deg velkommen med en gang du går inn i Kraft sine lokaler. Rundt om i rommet står 17 fargerike bokser, som alle representerer et av FNs bærekraftsmål. Det eneste som er nytt er sofaen – resten av møblene er enten kjøpt på Finn eller hentet fra containere med brukte møbler. Hyllene og benken ved vinduet er fra da det faktisk var båtverksted i lokalet, og teppene er fra det nye hotellet Ramsalt, og skulle egentlig kastes.

Bygget, som tidligere ble brukt av Jakhelln båt, ligger ved Molorota og er gitt i gave av Breivika utvikling til Kulturkollektiv Bodø. Kraft er leietaker i bygget og skal på sin måte bidra inn i det nye kulturhuset. Målet er at dette skal være et senter for innovasjon og bærekraft, et sted hvor etablerte fra næringslivet, gründere, studenter og andre kan treffes for å diskutere problemer og finne løsninger.

– Molobyen skal utvikles de nærmeste årene, og være starten på fremtidens Bodø. Det kommer til å være mange smarte løsninger og gode nabolag. Derfor er det veldig spennende å ha lokale akkurat ved inngangen til det, sier Marianne Bahr Simonsen.

Etter flere år som prosjektleder for Smart Bodø i Bodø kommune, har hun nå tatt steget videre og skapt et eget senter for bærekraftig utvikling i Bodø – med hele 53 bodøbedrifter med som partnere.

 

Marianne Bahr Simonsen i Kraft er klar på at samarbeid er nøkkelen for å nå bærekraftsmålene.
Marianne Bahr Simonsen i Kraft er klar på at samarbeid er nøkkelen for å nå bærekraftsmålene.

Samarbeid for en bærekraftig utvikling

Regjeringen har kommet med nasjonale forventninger til kommunene, om at de nasjonale bærekraftsmålene skal løses på kommunalt nivå. Dette er nok lettere sagt enn gjort, men en plass må arbeidet starte. De siste årene har Marianne jobbet i Bodø kommune med smart og bærekraftig byutvikling.

Hun har jobbet mye med næringslivet og andre aktører, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Selv har Marianne lenge grublet på hvordan bærekraftsmålene kan løses i Bodø kommune, men kom fram til at det ikke er noe de klarer å gjøre alene på rådhuset.

– Vi er nødt til å gjøre noe, men vi må gjøre det sammen med andre.

Nå er det ni år til de globale bærekraftsmålene skal nås og Marianne er klar på at det må en radikal endring til får at det skal gå.

– Når vi snakker om fremtiden så er alle røde varsellamper på. For å få til den radikale endringen kan vi ikke gjøre som vi alltid har gjort, vi er nødt til å endre kurs. Det handler om å bryte det ned til noe lokalt, som gir mening for de som bor her.

Gjennom koronapandemien har hun sittet alene med gule lapper, Teams-møter og PowerPoint-presentasjoner for å prøve å selge sitt budskap til en rekke potensielle partnere. Målet Marianne satte seg før slutten av juni var å skaffe 20 partnere, men allerede i starten av samme måned var tallet over 50.

– Det er 53 engasjerte, forventingsfulle og kravstore partnere, som virkelig ønsker å dra dette videre. Visjonen til Kraft er at vi skal skape de nye arbeidsplassene og den bærekraftige fremtiden her i nord. For det skal være vekst og verdiskaping, men det skal også skje på en bærekraftig måte, sier Marianne, både stolt og ydmyk over at så mange ønsket å ta del i prosjektet.

– Det at vi har fått så mange partnere på så kort tid viser at Kraft fyller et slags behov. Det er et mulighetsrom som vi må ta.

Moderniseringsminister Nikolai Astrup, som var på besøk hos Kraft i forbindelse med åpningen i starten av juni, bekreftet at det nettopp er slike fysiske, konkrete initiativ som kan være med på å løse bærekraftsmålene på vegne av Norge.

I Krafts nye lokaler i Molorota står bærekraftsmålene helt sentralt – også i innredningen.
I Krafts nye lokaler i Molorota står bærekraftsmålene helt sentralt – også i innredningen.

Et innovasjonsprosjekt

Kraft AS eies av Bodø kommune og partnerbedriftene. Sammen skal de bidra til en bærekraftig utvikling og jobbe for at Bodø skal bli en attraktiv by folk vil flytte til, og blir værende.

– Vi skal skape jobbene, men vi må ha folk til jobbe i de jobbene også. Så det er en samfunnsfloke som må løses, og jeg understreker: Vi gjør det ikke alene, vi gjør det i lag. Og det er det Kraft er en start på: Å samle og forene de gode kreftene.

På veggene står ordene «drivkraft», «skaperkraft» og «bærekraft» med stor skrift.

– Kraft ikke bare skal være et nettverk, det skal være handlingsbasert.

For Kraft mener at uten å ha verktøy til å skape noe nytt, så får man ikke til denne radikale endringen som må til. Innovasjon og utvikling og bærekraft henger naturlig sammen, så i andre etasje har de begynt å lage et lite skaperverksted med blant annet 3D-printing, IoT og sensorikk.

– Det fysiske stedet er en plass for å møtes, og for å skape noe. Det handler om at aktører som vanligvis ikke bruker å samarbeide, møtes over en kopp kaffe og begynner å prate om ting som felles problemstillinger, utfordringer og muligheter. Og vi sier jo at Kraft ikke bare skal være et nettverk, det skal være handlingsbasert, forklarer Marianne.

Alle partnere forplikter seg blant annet til å være med på et prosjekt til enhver tid, og fire ganger i året skal det arrangeres kompetansehevende samlinger alle får invitasjon til. Allerede er kalenderen for høsten nesten fullbooket med alt fra gründeruke til gjenbruksuke.

– Dette er noe vi på sikt håper skal spre seg utover partnerskapet, og nå mannen i gata. Vi har mange tanker, planer og ideer. Nå må de bare settes til live, sier Marianne.

– Jeg vet at dette blir til underveis. Snakk med meg om ett år, så kan det hende at dette har tatt en helt annen retning, men sånn skal det være. For Kraft er egentlig et innovasjonsprosjekt i seg selv.

Les mer om Kraft og det de jobber med på nettsiden deres her.