Frode Mikalsen, Folk og Fisk

Frode Mikalsen til venstre) kjenner kultur-Bodø bedre enn de fleste. Til helga er han klar med den fjerde utgaven av Folk og Fisk. Bodø Nu

-Vi har all mulig grunn til å være stolte av kulturbyen Bodø!

15. mars 2017

Fritid

Sammenligner du kulturtilbudet i Bodø for ti år siden med det du ser i dag, er kontrastene enorme.  – Vi har all mulig grunn til å være stolte av kulturbyen Bodø! Det er tilbud for alle, mener de som kjenner kulturlivet best.

– Det er sammensatte grunner til dette, men den viktigste grunnen er nok at det har blitt mer vanlig å dra på kulturarrangement nå enn hva det var bare for noen år siden, sier Frode Mikalsen.

Frode Mikalsen, Folk og Fisk
Frode Mikalsen (til venstre) kjenner kultur-Bodø bedre enn de fleste. Til helga er han klar med den fjerde utgaven av Folk og Fisk. Bodø Nu

Som kulturarbeider i Bodø i en årrekke, og festivalsjef for helgas Folk og Fisk i Glasshuset, mener han kulturtilbudet bodøværingene kan nyte godt av i dag, har utviklet seg helt naturlig.

– Bodø er en by med 50.000 innbyggere, og har i tillegg et stort omland. Da skulle det egentlig bare mangle at tilbudet er bra. Men vi så et lite tidsskille for drøye ti år siden. Bodø vokste seg større, og hele kulturbransjen ble mye mer profesjonell. Plutselig dukket det opp flere og større artister enn tidligere, og folk benyttet seg av tilbudet. Byggingene av kulturkvartalet har selvsagt betydd mye, men bodøværingene har alltid vært opptatt av kultur, og har i mange år blitt skolert gjennom domkirkas musikkmiljø og Musikkfestuka. Bodøværinger er ikke fremmed for å dra på et arrangement som kan virke ukjent, sier han.

Folk og Fisk

Til helga er det duket for folkefest i Glasshuset, når den fjerde utgaven av Folk og Fisk åpner dørene.- Den ble startet fordi vi følte det skjedde lite på denne tiden av året. Nå ser vi at det skjer mye, noe som bare viser at kulturen lever i beste velgående i Bodø. For vår del føler vi at vi nå har etablert oss i bevisstheten til folk, og at vi er i ferd med å bli en etablert festival. Forskjellen fra tidligere er at vi i år flytter kveldsarrangementene innendørs til Scandic Havet. Ikke at vi ikke synes det er trivelig med en fest i Glasshuset, men vi har fått tilbakemeldinger på at Glasshuset ikke er så godt egnet til dette. Det har sine lydmessige begrensninger, sier festivalsjef Mikalsen.

Mye mer enn en musikkby

Helge Grønmo er kulturleder i Avisa Nordland, og mener dagens tilbud er lysår bedre enn hva tilfellet var midt på 2000-tallet.

Helge Grønmo
Helge Grønmo har fulgt kulturlivet i Bodø tett i mange år, og er helt klar på at det aldri har vært bedre. Martin Losvik

– Bodø har utviklet seg til å bli en helt ny by kulturelt sett. I dag er vi omringet av kultur. Man pleier å bruke uttrykket «i umiddelbar nærhet til naturen» når man beskriver Bodø. Vi kan like gjerne si «i umiddelbar nærhet til kulturen». Kulturlivet i Bodø er helproft på alle områder, ikke bare når det gjelder musikk. Bodø er mye mer enn bare en musikkby, og situasjonen i dag kan ikke en gang sammenlignes med hvordan den var for ti år siden, sier han.

Fra barnas Superlørdag på Stormen (foto: Thomas Litangen)

– Det har skjedd veldig mye på ti år. Kultur er noe alle byer ønsker å profilere, og det er nok også noe av grunnen. Bodø har blitt en veldig oversiktlig og tilgjengelig kulturby, og det er noe vi skal være stolte av. Hvis greia di er at du ønsker å kle deg ut som favoritt-superhelten din, så skjer det gjerne i Stormen bibliotek. Man trenger ikke være en del av et undergrunnsmiljø lenger. Kulturen er tilgjengelig over et bredt spekter på en helt annen måte enn tidligere, sier Grønmo.

Bilde av Stormen Bibliotek
Ernst Furuhatt

Mangler bare én ting

Etter å ha bodd sørpå de siste åtte årene, flyttet Ingri Sivertsen nylig tilbake. For henne er kulturbyen Bodø nesten ikke til å kjenne igjen.

– Tilbudet i dag er noe helt annet enn da jeg dro herfra. Kultur er veldig viktig for alle, og for min del var det helt klart en del av vurderingen med tanke på å flytte tilbake. Tilbudet er mye mer helhetlig nå enn tidligere, sier hun.

BLÅTT TIL LYST: – Vinterlyset i Bodø er bare helt magisk, og lukten av salt sjø gjør at du føler deg fri, sier Ingri Sivertsen. FOTO: Rune Nilsen, Bodø Nu Respons
For Ingri Sivertsen var et bredt og godt kulturtilbud viktig i vurderingen hun gjorde med tanke på å flytte tilbake.
Rune Nilsen, Bodø Nu Respons

Sivertsen tror byggingen av kulturkvartalet har hatt stor betydning.

– Stormen har blitt helt fantastisk. Området rundt har fine serveringssteder, og tilbudet er veldig bra. Når man ser på hvor mange som benytter seg av tilbudene i Stormen, er det nok mange av dem som var kritiske til byggingen som må bite i seg ordene i dag. Og et kulturkvartal som dette er ikke bare for bodøværingene. Jeg har familie i Steigen, og til og med de kan finne på å ta seg en tur til Stormen for å dra på konsert, sier hun.

Men én ting føler hun Bodø ennå mangler.

– Jeg savner en skikkelig mathall. Et sted hvor man kan samle lokale og reginale matprodusenter. Jeg synes det var trist at det ikke ble noe av de planene man hadde om en mathall på havna. Det hadde gjort Bodø enda litt bedre, sier Sivertsen.