Øyvind Mosti

Fremtidsbyen Bodø: Øyvind Mosti jobber som systemutvikler i Dips. Han er en av mange som til daglig jobber for å utvikle smarte løsninger for fremtidsbyen Bodø.

Utvikleren som er med på å gjøre Bodø til en smart fremtidsby

Selv for en mann med 20 år i en større by, gir Bodø fortsatt den gode "by-følelsen". Øyvind tar pendlertoget til jobben, er en del av byens utviklermiljø og bygger naust på fritiden!

30. november 2018

Miniportrett

Navn: Øyvind Mosti

Alder: 40

Utdannelse: Sivilingeniør /Master i teknologi i datateknikk fra NTNU

Arbeidssted i dag og tittel: Systemutvikler hos DIPS AS


Hvor vokste du opp?

Jeg er født i Bodø, men bodde i Sulitjelma til jeg var 8 år. Etter det flyttet jeg og familien min til Straumen i Sørfold, hvor jeg ble boende til jeg flyttet hjemmefra. For meg var Bodø i den tiden en spennende bytur man så frem til. Dette var i tiden før City Nord, så det jeg husker som høydepunkter var sentrum og Koch-senteret.

Hvor bor du nå?

Da vi først hadde bestemt oss for å flytte nordover, var det aldri snakk om noe annet enn Salten. Vi vurderte lenge Bodø og områdene rundt. Etter mye frem og tilbake, fant vi ut at Bodø ble litt for langt unna familien min. Et passende kompromiss ble Fauske. Nært nok besteforeldre, slik at de kunne involveres i barnas hverdag, men ikke så langt unna Bodø at pendling på daglig basis ble vanskelig.

Hvorfor flyttet du fra Salten?

Jeg flyttet sørover for å studere. Den gangen var det Trondheim som hadde de studietilbudene jeg var ute etter. Før turen sørover, ble det et års mellomlanding på Setermoen i Bardu for å utføre førstegangstjenesten. Her ble jeg kjent med mange flotte folk, og endte dermed opp på en hybel i Trondheim med en gjeng fra militære.

Hva var grunnen til at du flyttet tilbake til Salten?

Helt siden vi fikk våre første barn i 2013, har jeg og kona spurt oss selv om hvor vi skulle lande. Skulle vi flytte måtte det bli nært familie. Det ble også hovedgrunnen til at vi tok med barna og flyttet nordover. Siden vi ønsket at ungene skulle få minst ett år i barnehage her oppe før de begynte på skolen, var tiden nå inne.

Hva liker du best med Bodø?

Det jeg liker aller best, er at Bodø gir meg noe av den gode by følelsen som jeg er blitt så vant med etter 20 år i Trondheim. I tillegg har Bodø et stort utviklermiljø, som jeg nå er så heldig å være en del av.

Etter at du flyttet hjem, har du lært noe nytt om Bodø som du ikke viste fra før?

Det er så lenge siden jeg flyttet sørover, at det er en hel masse jeg ikke vet om Bodø. Nå har jeg ikke bodd nordafor veldig lenge, men jeg lærer stadig noe nytt om Bodø fra mine nye kolleger i DIPS. Nå har jeg muligheten til å være «turist i egen by».

Og hva har overrasket deg mest med Bodø?

Jeg synes det er spennende at Bodø har ambisjoner og visjoner som å bli verdens smarteste og mest miljøvennlige fremtidsby. I tillegg er jeg veldig positivt overrasket over kåringer som Norges mest attraktive by og Norges beste sentrum.

Hva er det med Bodø som flere burde vite om, men som mange kanskje ikke vet?

Vanskelig å si. Men for folk som ikke kjenner området, vil jeg trekke frem pendlertoget. Det gir en mulighet å jobbe i byen, og bo litt utenfor. Det tar bare 40 minutter å komme seg fra Fauske til Bodø. Det gjør det veldig mye enklere å bo der jeg bor akkurat nå.

Hva gjør Bodø til en bedre plass å bo, enn stedet du flyttet fra?

Om Bodø er bedre enn Trondheim blir for meg vanskelig å svare på. Trondheim er en fantastisk plass å bo, det er jo en grunn til at jeg ble værende der i drøyt 15 år etter studietiden. Mindre forhold gir også kanskje følelsen av større trygghet, og så er det selvfølgelig nært og har alt man trenger.

Hva fyller du fritiden din med?

Det er ikke all verden med fritid man har når mang har 3 barnehageunger i hus, men vi prøver å være så mye ute som mulig. Tar ungene med på turer i skog og mark, på sykkeltur eller på fjellet. Til vanlig har jeg en ganske stillesittende jobb, så jeg liker å holde på med fysisk arbeid, og gjør det så ofte jeg kan. For tiden er jeg med og bygger et par naust, og skulle jeg gå tom for arbeid, er jeg gift med en interiørkonsulent som har nok av prosjekter klare til meg både inne og ute.

Hva er dine beste tips til noen som vil flytte til Bodø?

Har alltid vært glad i Kjerringøy og kona forelska seg i stedet første gang jeg tok henne med dit. Faktisk så mye at vi var nær ved å gifte oss der. Etter det har det vært fast utflukt hver sommer når vi har kommet nordover på besøk. Nå har vi muligheten til å dra dit oftere og ungene elsker de hvite sand strendende der.

Ellers er det jo veldig smart og prate med folk. Jeg kjenner som sagt ikke Bodø så godt, og det er ikke alltid så lett å finnen frem til riktig informasjon. Liker man små utflukter med familien, kan det være greit å snakke med folk som er lokalkjent. De kjenner som regel til en liten bortgjemt perle eller to.