Musikk­produsentenes laboratorium

Bak en temmelig anonym dør i Mediegården i Bodø, med Store Studio og Magnus Eliassen som nærmeste naboer, dundres det ut beats og nye låter i høyt tempo fra Bodø sitt nyeste tilskudd på studiofronten – Velkommen til BeatLaben.

22. mai 2018

Fritid

BeatLaben er et initiativ fra Kulturhuset Gimle, i tett samarbeid med Antihype. I det lille studioet i tredje etasje i Mediegården, som tidligere har huset NRK, holder nå DJ og produsent Thomas Nygård, også kjent som Thomax Beats, dørene åpne hver tirsdag og torsdag for de som ønsker å droppe innom.

– Vi startet BeatLaben for gi unge musikkprodusenter et skikkelig studio-lokale, hvor de kan møtes og utveksle erfaringer. Hit kan alle som ønsker å drive med musikkproduksjon, beatmaking og/eller låtskriving komme, helt gratis. På BeatLaben kan man være helt fersk med ønsker om å lære seg hvordan man kommer i gang med musikkproduksjon, eller mer erfaren med ønsker om å samarbeide med andre produsenter eller artister, sier Ørjan Kines på Kulturhuset Gimle.

Siden åpningen i april har responsen og pågangen til det nye studioet vært over all forvetning, og i følge Thomax Beats dukker det stadig opp nye fjes på BeatLaben.

– Da vi startet opp var det veldig vanskelig å anslå om noen kom til å dukke opp, mye fordi den sagnomsuste produsenten er en skyggefigur som ofte opererer ut av eget soverom eller kjellerstue. Men allerede før første åpningsdag hadde vi studioet fullt av gira folk, og i tillegg begynner ordet å spre seg via jungeltelegrafen. Vi går sjelden gjennom en uke uten at det dukker opp nye produsentspirer, sier Thomax, mens han installerer ny programvare til produsentene på BeatLaben.

Thomax Beats er en av mentorene i BeatLab.

– Få dager på laboratoriet er identiske, det eneste alle har til felles er at det alltid er noen som jobber med noe. Vi spiller av nye skisser til hverandre, får feedback og ideer fra hverandre, pitcher låt-konsepter, tester å ta opp litt vokal dersom det stikker en rapper eller sanger innom – noe som skjer stort sett hver eneste åpningsdag. Noe av det kuleste som kan skje hos oss er at det kommer noen nye fjes innom, for da kan vi finne ut hvordan de jobber. Dersom de ikke har kommet i gang enda så hjelper vi dem med det, i tillegg til at de selvfølgelig får delta på noe av det mest inspirerende vi kan tenke oss, nemlig å observere våre produsenter i arbeid, fortsetter han.

– Måtte late som jeg jobbet overtid for å produsere musikk

Produsentenes rolle i musikken har alltid vært viktig. George Martin ble kalt «dem femte Beatle» og Michael Jackson kan takke Quincy Jones for «Billie Jean». Rollen har likevel vært i rasende utvikling samtidig som stadig mer populærmusikk lages digitalt, og produsentene har også blitt løftet langt mer opp og frem i rampelyset. I Norge har også produsenter de siste årene fått sin egen kategori under utdelingen av Spellemannsprisen.

En av dem som kunne tenke seg en slik pris er en av de mer aktive produsentene på BeatLaben, Mats Ballari. Før det nye studioet dukket opp måtte han late som om han jobbet overtid for å kunne produsere musikk.

– Ha-ha. Før BeatLaben satt jeg hjemme på soverommet, og før jeg fikk meg PC satt jeg faktisk på kontoret etter stengetid for å lage musikk. Der hadde jeg alt jeg trengte og satt vel i nesten ett år etter stengetid for å lage beats. Sjefen trodde jeg jobbet overtid hver dag, så jeg fikk en kjempegod referanse fra han, ler Ballari som går langt når han skryter av det nye studioet.

Det skapes musikkmagi når produsentspirene møtes.

Det er veldig lett å bli en del av gjengen på BeatLaben. Stemninga i rommet er veldig åpen og vi har det først og fremst gøy med det vi holder på med. Om man har lyst til å bare stikke innom så kan du det, om så bare for å se hva vi holder på med eller høre på musikken som lages. Det er veldig flinke folk i studioet som vet hva de holder på med, så mulighetene er der for de som har lyst å ta et nytt steg videre. Det beste med BeatLaben er at alle er så ivrige.

Mats oppdaget mulighetene med BeatLaben ved en tilfeldighet via en venninne, og har planene for fremtiden som musikkprodusent klare.

– Planen fremover er å fortsette med det jeg gjør. Jobbe på dagen, hjem for å lage musikk på ettermiddagen. Jeg holder for tiden på å spille inn en låt med en bodørapper, AlfaBT, som også er en del av laberatoriet. Den skal ikke være mange ukene unna fra å bli ferdig. Jeg vil også spille inn noe selv etterhvert, og i mellomtiden blir det nye beats til alle som vil høre på, avslutter Ballari.

Håper å kunne inspirere flere til å lage beats

Ordet laboratorium stammer fra latin, betyr «å arbeide» og er et arbeidsrom eller en bygning som blir brukt til å drive med vitenskapelig forskning, eksperimentering og måling under kontrollerte forhold. BeatLaben skal også utvikles og etableres videre sammen med de som bruker studioet, og målet er at studioet skal videreutvikles etter en liten sommerferie.

BeatLaben er åpen for alle hver tirsdag og torsdag.

– Tilbudet formes i stor grad av hva de som stikker innom studioet selv ønsker å gjøre eller ønsker å lære. Alt vi kjører av workshops og kurs er 100% basert på deres ønsker, enten det er produksjonsteknikker, låtskriverkurs eller veiledning til innspilling av vokal og instrument. Vi håper selvfølgelig også at tilbudet fortsetter å vokse, og at det vi gjør kan inspirere enda flere til å begynne å lage beats!

BeatLaben finner du i tredje etasje i Mediegården i Bodø sentrum, og studioet har åpent hver tirsdag og torsdag fra 16:00 til 22:00.

https://www.facebook.com/beatlaben/

https://www.instagram.com/beatlaben/