Smartere transport

Prosjektet Smartere Transport Bodøs mål er å redusere klimautslipp ved å endre reisevaner. Vi skal tilby en sømløs reiseopplevelse og gi publikum tilgang til informasjon og tjenester som bidrar til mer effektiv transport. Ved å tilby åpne data skal vi også legge et grunnlag for lokal og regional innovasjon.

14. august 2018

Nye Bodø

Hvor stor del av dagen din bruker du på å forflytte deg? Det blir noen minutter om dagen, sant? Og det koster å ha en bil – for ikke å snakke om to.

Det å komme seg fra A til B i hverdagen kan være et helsikkes plunder. Mye går på autopilot – og man tenker “sånn er det bare”. Men hva hvis det ikke trengte å være sånn?

Å komme seg fra A til B. Å handle. Å plukke opp og levere. Hverdagen vår består av mange rutiner – mange av dem tar tid. Dessuten kan man bli ganske svett av å løpe etter bussen.

Hva hvis du slapp å løpe? Hva hvis transporttilbudet konstant tilpasset seg mønstrene dine? Nå jobber Bodø med å kutte hjørnene og gjøre hele sirkuset mere sømløst.

Visste du at Bodø vant den nasjonale konkurransen om 50 millioner kroner til å gjøre by-transporten litt smudere? Jo, det er sant. De pengene skal vi bruke på å rulle stadig nærmere det grønne skiftet.

Se for dere dette:

Det er snart helg. Du leverer sønnen din i barnehagen (hvis du har en) og tar bussen videre. På vei hjem fra jobben plukker du opp en delingsbil – en med god bagasjeplass siden du skal på hytta i helga. Når du kommer hjem, står handleposene på trappa – helgehandelen er levert. Du kommer deg kjapt avgårde til Misvær.

Biler som gir deg poeng når du har vært flink – og du kan cashe ut belønninga i varer og tjenester. Meninga er at tilbudet skal bli så godt at «familier kan kvitte seg med bil nummer to innen 2022».

Turister og innbyggere skal få servert skyss, opplevelser og tilbud på sitt eget språk. Tilbudet skal fremme Bodø som turistdestinasjon – welcome to Bodø, herzlich wilkomen!

Vil du lese mer? Gå på https://www.smarteretransportbodo.no/

• Stortingsvedtaket om at kampflybasen i Bodø skulle legges ned til fordel for Ørland var først et sjokk. Så snudde situasjonen – plutselig betød flyttingen helt nye muligheter for utvikling av byen.

• 3.400 dekar frigjøres når rullebanen flyttes en kilometer sørvest
Plassproblemet i byen er løst. Det er på denne flekken folkeveksten skal få boltre seg.

• I tillegg kan vi bygge opp bydelen helt fra scratch. Da er det om å gjøre å holde tunga rett i munnen – og være smart.

• Nordland fylkeskommune har i samarbeid med Bodø kommune, Telenor og Avinor vunnet hovedpremien på 50 millioner NOK i regjeringens konkurranse om «Smartere transport»