Den hotteste sausen akkurat nå kommer fra Bodø

To kokker, en grillfest og en bøtte med chili var starten på sauseventyret – som nylig spilte en rolle da det norske kokkelaget vant bronse i Bocuse d’Or.

12. oktober 2021

Gründer

Det måtte to kokker fra Bodø til for å lage det som nå er den heiteste sausen du kan få tak i. Bodøguttene Rasmus Skoglund og Simon Engen er allerede godt kjente fjes i den norske restaurantbransjen, men det er ikke like godt kjent at de også står bak årets store snakkis på sausfronten: Hoffsaus!

Faktisk finnes sausen som hadde sin opprinnelse på et badegulv i Stavanger nå på over 40 restauranter og butikker over hele landet.

Once you go Hoff, you never go off

Etter en forespørsel fra en kompis ville nemlig kokken Rasmus Skoglund prøve seg på å lage fermentert chilisaus til en privat grillfest. Bøtta med chili og «andre ting» ble stående å kose seg i noen måneder på kompisens badegulv, før det ble klart til servering.

Den sterke sausen slo an, og med kokkekompisen Simon Engen på laget, bestemte de seg for å lage mer. I over to år var det bare noen utvalgte som fikk smake, men etter hvert begynte interessen å ta av.

– Vi hadde som mål å kunne gå ut å spise middag sammen én gang i året på Hoffsaus sin regning. Men det har gått litt over stokk og stein, smiler Rasmus.

Selve logoen er ment som en hyllest til Bodø by. Kan du litt byhistorie, ser du at det minner om Bodø kommunes gamle kommunevåpen.

Sausen som kan brukes til alt

De to 32-åringene jobber som konsernkjøkkensjefer, Rasmus for en restaurantgruppe som er spredd utover hele landet og Simon i Bodø. At interessen og etterspørselen etter Hoffsaus har tatt av, har nok en sammenheng med et stort nettverk og at navnene deres forbindes med god kvalitet. Men mest av alt selges det fordi det smaker digg.

Sausen kan også brukes til alt og av alle, mener de.

– Vi liker å kunne ha mye saus i, derfor måtte vi lage en litt mildere variant av originalen, sier Simon.

Nå består fastsortimentet av tre ulike sauser. Én med mango og havtorn, én med eple og limeblad og én med jalapeños og ananas. I tillegg kommer det limited edition-sauser som selges i perioder.

– For oss er det selvfølgelig viktig at folk kjøper Hoffsaus, men desto viktigere at de faktisk bruker sausen, sier Rasmus.

Derfor kan du også finne mange oppskrifter med sausen på nettsiden deres, slik at du kan se og forstå alt den faktisk kan brukes til.

Favoritten er foreløpig rødt på egg, grønt i taco og gult på kjøtt og fisk, men mulighetene er mange.

Ordentlig merch må til. Denne t-skjorten er designet av Rasmus selv, med slagordet «Once you go Hoff, you never go off».

Ekte Bodø-patrioter

Både Rasmus og Simon var en del av det norske teamet som nylig deltok i kokkekonkurransen Bocuse d’Or, og der hadde den grønne sausen stor betydning for utfallet som endte i bronsjemedalje. Den ble brukt til en rett med tomat, og hadde stor effekt på smaken.

Etter et halvt år med forberedelser til Bocuse d’Or, ser Rasmus og Simon nå fram til å kunne vie mer av tiden sin til Hoffsaus.

Kandiserte jalapeño er deres nyeste tilskudd og har blitt godt mottatt, og de ser ikke bort fra at det kan komme nye produkter i fremtiden.

– Vi synes dette er gøy, og kunne tenkt oss å utvikle det videre og lage alt fra potetgull til marinade og majoneser, sier Rasmus.

Selv om produksjonen fortsetter på fulltid i Stavanger av praktiske grunner, er gutta tydelige på at de er Bodø-patrioter, noe som også gjenspeiles i en liten hyllest i logoen på sausflaskene. Kan man litt byhistorie, ser man at det er inspirert av Bodø kommunes gamle kommunevåpen.

Ønsker du å prøve den hotte sausen, kan du kjøpe den på Brødrene Berbusmel i Bodø.

Hvorfor Hoff?

De fleste har kanskje hørt om Trygve Hoff, han som skrev «Nordnorsk julesalme», men få vet at han var en stor inspirasjon for guttene bak Hoffsaus.

– Vi hørte mye på han mens vi begynte å forske på sausen. Så syntes vi «hoff» og «hot» var ganske likt, og det passer jo til chilisaus, sier Simon.

Og slik ble altså navnet til.

Han og Rasmus må le litt av sin enkle humor, men etter hvert som sausen stadig ble mer populær og navnet ganske etablert, ble det vanskelig å bytte navn. Det passer også godt med slagordet deres: Once you go Hoff, you never go off.