bilde av journaliststudent

Les hvordan Journaliststudent Thomas Karlsrud beskriver nordlendinger.

Punkterer myten om nordlendingen

17. mars 2016

Student i Bodø

Journaliststudent Thomas Karlsrud (21) var i tvil. Men det er han ikke lenger.

Les hans egne ord om møtet med Bodø i bunnen av saken.

Thomas Karlsrud (bildet) er fra Stavanger, og da han søkte journalistikk ved Nord universitet i 2015, var han usikker på om han hadde gjort et rett valg.

Nå er Thomas halvveis i andre semester av bachelorutdanningen i journalistikk.

Og han angrer ikke.
– Nei, fordi jeg er fra Stavanger, hadde jeg håpet å komme inn ved Universitet i Bergen. Det er kortere vei hjem, enn fra Nord universitet.  Men jeg kom jo inn her. Det går helt fint, det, sier Thomas.

Han er nå også blitt studentambassadør for universitetet.

bilde av journaliststudent

– Er du fornøyd med studiet?
– Ja, det er jeg. Å lære det journalistiske håndverket er nyttig, selv om jeg ikke kommer til å arbeide i en redaksjon.  Jeg kunne tenke å arbeide med kommunikasjon eller reklame. Vi får se. Jeg synes at tekster skal «selge», men for at de skal selge, må teksten treffe leseren. Noe jeg håper jeg har greid med denne teksten.

Du skriver i «Søringer – nord for muren»? (Se under)  at «hva i all verden har jeg gitt meg ut på»? Vet du det nå?
– Det vil jeg si. Jeg har funnet enda bedre ut hva jeg har lyst i fremtiden etter denne bacheloren. Jeg er ganske sikker på at det var et godt valg å flytte opp til Bodø. Mye potensial her oppe.

Vi har alle hørt søring-vitsene om hvor fine vi er i språket. Men noe som kanskje er ennå mer kjent er hvor rappkjeftet og drøye nordlendingene er. Vi har alle våre inntrykk og historier om og fra disse forskjellige” folkeslagene”. Men hvilken kjemisk blanding vil skje når en rogalending fra sør kommer opp i de nordlige territorier? Og, ikke minst bo sammen med denne underlige arten.

”North of the wall”, ”Im going on an adventure” og ”You know nothing Thomas Snow”. Dette var bare noen av sitatene jeg fikk fra gjengen hjemme når jeg sa at Bodø var mitt nye hjem, for de tre neste årene. Til og med vår egen kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen refererte fra Game of Thrones under åpningsseremonien til Universitetet.” Brace yourself, Winter is coming!”. Akkurat på det tidspunktet, da regnet høljet ned, tenkte jeg for meg selv hva i all verden har jeg gitt meg ut på?

Flyturen nordover ga meg et innblikk i den fantastiske naturen Nordland har å by på. Jeg har aldri hatt så mange eventyr og filmsitater i hodet på en gang. Alt fra Ringenes Herre til Disney-klassikere ploppet fram en etter en.

Men, da jeg tråkket på nordnorsk jord for første gang, fikk jeg den samme følelsen Frodo hadde da han tok sitt første steg ut av Hobsyssel. Den samme opplevelsen man har morgenen etter en fuktig natt på byen. Hvor er jeg?

Hun springer både meg og koffertene mine over ende i det hun løper bortover gaten.” Det var hyggelig å treffe deg!” hører jeg litt i det fjerne.

Dette var mitt første møte med den kjemiske blandingen mellom søringer og nordlendinger, som jeg nevnte tidligere.Etter en kort busstur gjennom Bodø sentrum ankom jeg endelig mitt nye hjem. Det første som møter meg når jeg åpner døren til leiligheten er ei jente i tidenes hastverk.” Hvor FARSKEN e nøklan mine?!”. Men misforstå meg rett, personene oppe her er noen av de mest hyggelige og omtenksomme menneskene som finnes. Om dere ikke tror meg, gå på bokhandelen her i Bodø sentrum. Jeg kom inn i butikken, litt usikker på hva jeg skulle ha og hvordan jeg skulle finne det. Etter å ha spasert litt forvirret rundt, hører jeg en stemme” velkommen til nord, æ veit ka du leita ette”. Den smilende damen peker bort på en bunke med bøker. Der stirrer en 133 siders innbundet bok på meg som går under tittelen” Støttebok for søringer i Nord-Norge”.

Men for å ikke få samme skjebne som Jon Snow, når han var nord for muren, vil jeg si at både Bodø som sted og bodøværingene er herlige. Jeg har bygget meg en fasinasjon for disse spenstige menneskene. Aldri har jeg sett noen som styrter en øl så fort for så å bestille en ny halvliter rett etterpå. Eller noen som har et så stort ordforråd, at man kan si tjue forskjellige banneord i en setning. Den kjemiske reaksjonen som skjer mellom søringer og nordlendinger blir til et heidundrende fyrverkeri som passer perfekt sammen. Derfor vil jeg si lykke til, til alle studenter fra både nord og sør.

Og husk det Røe Isaksen sa” Brace yourself, Winter is coming!”.

Thomas Karlsrud, journaliststudent Nord universitet