Veien opp til Sandhornet. For en utsikt! Foto: Bjørn Godal

Veien opp til Sandhornet. For en utsikt! Bjørn Godal

Vår vakre region

31. mars 2016

Bo

Salten er Nordlands største region med omlag 80 000 innbyggere, fordelt på 9 kommuner, hvorav 60% er bosatt i regionhovedstaden Bodø. Men regionen har mye mer å by på enn bare Bodø, og det er verdt å ta turen til de andre kommunene om du vil se mer av Nord-Norge og Salten-regionen.

Tekst: Tove Bragstad Venseth

BEIARN

11 mil sør for Bodø finner du Beiarn. Til tross for at kommunen er nesten like stor i areal som Bodø, er Beiarn likevel kommunen med minst innbyggere på omlag 1000 mennesker. Dette har nok mye å gjøre med at store deler av kommunen består av storslagne fjellpartier med åpne småkuperte vidder, omkranset av isbreer. Den 6 mil lange Beiardalen skjærer gjennom fjellandskapet, og de frodige dalsidene tyder på et rikt jordsmonn og lunt sommerklima.  

Beiarn er en kommune med fokus på friluftsliv. Her er det alpint fjellområde for fri-kjøring året rundt. Beiarn ligger også i to nasjonalparkkommuner, med turløyper og vinterkjørte skiløyper. Kommunen er nok derimot mest kjent utenfor Salten-regionens grenser for den gode laksefisken mellom juni og september. Beiarelva er ei kjent lakseelv og en av de beste i Nordland på både laks og sjøørret. Unikt for elva er at det også er to fiskeplasser tilrettelagt for funksjonshemmede.

005882_Rune Nilsen_www.visitbodo.com_Beiarn
Jakter på storlaksen i Beiarelva Rune Nilsen

FAUSKE

Fauske har blitt et viktig handels- og transportknutepunkt for all sør- og nord-gående trafikk langs E6 og vestover til Bodø. Her har Nordlandsbanen stasjon med godsterminal og riksvei 80 tar også av her og videre 6 mil ut til Bodø. Kommunen er kraftsenteret i Indre Salten, med store virksomheter som Salten kraftsamband (SKS), NAV forvaltning og Valnesfjord helsesportsenter.

Øst for Fauske kan du ta veien opp til Sulitjelma, som er et populært ut-fartsområde i Salten. Byen ligger i en frodig innlands dal 140 meter over havet omringet av fjell og isbreer. Her går det merkede stier over fjellet og over grensen til Sverige, i et fantastisk fjellandskap med både alpinbakker og hyttefelt. Gode muligheter for jakt og fiske er det også.

Tidligere var Fauske mest forbundet med gruvedriften i Sulitjelma som ble nedlagt i 1991. I dag er kommunen kanskje mest kjent utenfor Salten og Norges grenser for Fauskemarmoren. Denne spesielle type marmoren er enestående i verden og en av Norges mest berømte bergarter. Fauskemarmoren har blitt benyttet til flere kjente byggverk som FN-bygningen i New York, Oslo rådhus, men også til Fauskes egen miljøgate.   

Strandpromenaden og miljøgata
Strandpromenaden og miljøgata. Foto Eirik Veigård

STEIGEN

En av Nordlands flotteste naturhemmeligheter, Steigen, er som ei hånd som stikker ut i Vestfjorden med lange fjorder og noen av Norges vakreste skjærgårder. Her er det stor variasjon i naturtyper; hvite strender, daler, flere elvedrag, jordbruksområder og skogsområder. Kommunen har et eldorado av omlag 1000 øyer utenfor kysten, med hvite sandstrender som er fantastiske å gå i land på. Der er også mulighet for nærkontakt med havørn da Steigen er havørnas rike og har en at de tetteste havørnbestandene i landet.

Landbruk, havbruk og fiske er ryggraden til Steigens næringsliv. I nyere tid har oppdrett blitt en viktig del næringa, og er idag den viktigste i kommunen. Turisme er også blitt ei viktig næring, og i 2010 kjøpte eventyreren Børge Ousland den 55 mål store øya Manshausen sentralt plassert i Grøtøyleia i Steigen. Her har han bygget et opplevelsessenter og forvandlet øya til en ”lekeplass for eventyr”. Her er det mulighet for fiske, grottevandring, fjellturer, dykking, toppturer. I tillegg tilbyr de også guidet turer med instruksjon i de ulike aktivitetene.

003677_Terje Johansen_www.nordnorge.com_Steigen
Nattvandring på Bøstranda i Steigen Terje Johansen

GILDESKÅL

Rett sør for fylkeshovedstaden, finner vi en annen nydelig kystkommune; Gildeskål. Navnet er utledet fra gammelnorsk “gildesskåli”-gildestue, som betyr “et møtested for å holde gilde(fest)”, noe som ikke lyder helt feil om man har planer om å ta turen dit.

Ikke bare er Gildeskål ett flott sted å bo, det er også en stor fritidskommune, med over 1800 registrerte fritidsboliger. Her er det er stor tilgjengelighet på flotte lokaliteter hvor folk fra nabokommunene har ønsket å ha en plass til avslapning og fritid. Kommunene har gitt politisk signal om at de ønsker å være en fritidsbolig- (bolig nr.2-) kommune, da de ser på de fritids-boende som en ressurs og legger merke til at flere og flere bruker det mer som «andre hjem» enn bare sesongvis.

Sandhornøy i Gildeskål er fødestedet til den kjente dikteren Elias Blix. Han regnes som et nasjonalt ikon og en av de største bidragsyterne til nynorskens suksess som kirkespråk. Det er vel få i Norge som ikke har hørt hans mest kjente salme, og nordlendingenes nasjonalsang, “og eg veit meg et” land. I tillegg til historien om den kjente nordlendingen, får du også den aller flotteste utsikten fra Sandhornet på Sandhornøy, hvor det er mulig å se nesten hele Salten på en skikkelig godværsdag.

002873_Salten Friluftsraad_www.nordnorge.com_Gildeskaal
Veien opp til Sandhornet. For en utsikt! Bjørn Godal

HAMARØY

Æventyrlandet, eller Hamsunsrike som det også blir kalt, er en kommune som strekker seg 1038 kvadratkilometer fra Vestfjordens bredder til høyfjell som grenser til Sverige. Den vidstrakte kommunen omfavner det meste av hva naturen har å by på. Fra fine fiskevann, til store skog- og fjellområder som gir flotte muligheter for både jakt og bærplukking – kanskje(helst) ikke på samme tid.

Ytterst på Hamarøy ligger Tranøy fyr. Her har man 360 graders utsikt til de skulpturelle fjelltoppene på Hamarøy, de imponerende Steigtindan i Bodø og hele Lofotveggen ut mot vest. På ekstra klare dager kan du til og med se Mosken og Værøy helt ytterst der ute. Det er også mulighet for å overnatte i dette flotte fyrtårnet.

Hamarøy har også fostret en av Norges mest leste forfatter i både inn og utland – Knut Hamsun. Ikke overraskende er forfatterens barndomshjem i Hamsund (som idag er museum), hvor nobelprisvinneren tok navnet sitt fra. Om man tar turen til Hamsunsenteret kan Hamarøy by på aktiviteter som som arkitekturvandring, forelesninger, forfattermøter, konserterer og æventurer. For de som er ute etter den fine naturen, men også de fine kulturopplevelsene, er Hamarøy det beste av to verdener.

003666_Kjell Fredriksen_www.hamsuns-rike.no_Hamaroey
Tranøy Fyr i midnattssol. Kjell Fredriksen

SALTDAL

Saltdal kommune, som grenser til både Fauske, Bodø, Beiarn og Sverige, ligger i hjertet av regionen. Gjennomgående i alle Saltens kommuner er selvfølgelig den flotte naturen, og Saltdal er intet unntak med sine nydelige fjorder og fjell. Saltdal er den største kommunen i Salten på 2231 kvadratkilometer, med rundt 4700 innbyggere. Så det sier det seg selv at det er god plass til både besøkende og innflyttere.

Saltdal også en av Saltens virkelig store industrikommuner og næringslivsmotoren i regionen. Med kabelfabrikken Nexan og Norges største hyttefabrikk; Saltdalshytta. Saltdalshytta har per dags dato også Norges mest moderne industrianlegg for trehusproduksjon. Det er altså ikke uten grunn at Saltdal omtales som “mulighetenes kommune”.

Slipen Scene, Rognans nye rockescene, har på kort tid rukket og bli en av Norges mest unike og spennende scenebygg. Med tre scener under samme tak og det industrielle fingeravtrykket med gassrør på veggene, kraner i taket og mursteins vegger, gjør det konsertopplevelsen ekstra spesiell. Siden første konsert har Slipen Scene hatt over 15000 besøkende og virkelig bidratt til å sette både Rognan og Saltdal på kartet.

002933_Salten Friluftsraad_www.nordnorge.com_Saltdal
Fjellvandrere på Satertind, med utsikt mot Ørfjellet Trond Loge

SØRFOLD

Med et næringsliv som er i stadig utvikling, kan Sørfold by på et variert jobbmarked. Både innenfor industri, havbruk og mineralbransjen. Sørfold har også en av verdens mest moderne oppdrettsanlegg for smolt. Som ansatt i Sørfold kommune har man også flere fordeler, som for eksempel at man starter på minimum 8 års lønnsansiennitet, og at man i tillegg til dette får man utvidet forsikringer ut over det som kreves gjennom lov og tariffavtale.

I 2008 fikk Sørfold status som nasjonalparkkommune. Her ligger deler av barnas nasjonalpark, Sjunkhatten, og hele Rago Nasjonalpark. I 2015 lå Rago på The Guardians listen over ” Europas 10 beste nasjonalparker…som du sannsynligvis ikke har hørt om”. Så den er verdt å besøke selv om dette er første gang du hører snakk om den.

Sørfold er kommunen med nest størst geografisk utstrekning i region, men er derimot beskjeden i folketall med litt under 2000 innbyggere. Så det er plass til flere!

003653_Eva Karova_www.nordnorge.com_Soerfold (1)
Terrengsykling i Gjerdalen Eva Karova

MELØY

12 mil sør for Bodø ute ved kysten, midt i Nordland, ligger Meløy. Kommunen har omlag 6400 innbyggere, til tross for at den er en av de mindre kommunene i regionen.

Meløys spennende skjærgård har over 750 store og små øyer, hvilket gjør kajakkpadling til en unik mulighet å få kystlivet nært innpå seg. Både sommer og vinter er det også muligheter for brevandring på Norges nest største isbree; Svartisen. Breen på hele 370 kvadratkilometer strekker seg over både Meløy, Beiarn, Rødøy og Rana. Engabreen, som munner ut i Holandsfjorden i Meløy, er en brearm av Svartisen og har lenge vært et naturlig reisemål for både norske og utenlandske turister. Som den lavest beliggende bre på det europeiske fastland, e den lett tilgjengelig for brevandring langs en T-merket sti til turistforenings-hytta ”Tåkeheimen” . Hytta, som er Nord-Norges høyst beliggende, ble forøvrig kåret til Norges mest utilgjengelig turistforenings hytte i 2014.

En 20 minutters kjøretur unna Svartisen finner man Fykantrappa – Europas best bevarte utendørs tretrapp! Med hele 1129 trappetrinn og 300 høydemeter slynger den 100 år gamle trappa seg om Glomfjords fjellsider, og er en flott tur for de som setter pris på en fantastisk utsikt…og ikke er redd for høyder. Fykantrappa ble i sin tid brukt av Rallarane som ledet vannet ned til Glomfjord Krafteverk. Kraftverket eksisterer enda den dag i dag.   

I Meløy ligger også Glomfjord Industripark, som er det største industriområdet i Salten-regionen. Her finner man stor variasjon i industri. Yara, som er hjørnesteinsbedriften i Industriparken, har omlag 180 ansatte.  Industriparken bidrar også til at Nordland er Norges nest største industrifylke.

002923_Baard Loeken_www.nordnorge.com_Meloey
Turister ved den mektige Engabreen Bård Løken

Kort vei til alt

Det snakkes ofte om hvor kort vei man har til alt i Bodø. Samme gjelder for nabokommunene. Selv om man velger å bosette seg på et mindre sted med tilgang på mindre fasiliteter, er storbyen Bodø bare en liten ferjetur, busstur en biltur unna. Samme med flyplassen, om man skulle ønske å dra litt lengre, men det tviler vi på at vil få lyst til så ofte, når du bor her i flotte Nord.

Her er mulighetene mange og avstanden kort.