Regnvær

Slik gjør du 2020 til ditt år!

Bak enhver suksesshistorie ligger utallige timer hardt arbeid. Men hvor skal du sette første spadetak? Uansett om målet ditt for det nye året er å bestige Keiservarden for første gang, starte rockeband eller egen bedrift, kan det lønne seg å lytte til erfarne fjellfolk i forkant.

20. januar 2020

Fritid

Derfor har vi spurt en håndfull av 2019s beste bodøværinger om hva de tenkte eller gjorde for å nå målene sine i året som gikk. Her er deres beste tips til hvordan du kan lykkes i 2020.

Regnvær

Bandet, som består av Bodø-guttene Kristian Steffensen, Ruben Martinius Skorstad, Jonas Lind, Øyvind Mentzoni Skjervold og Joakim Schmidt, gav i 2019 ut sin debut-EP Våken hele sommeren til glitrende kritikk. De ble booket til Parken og Blåfrost 2020, samt en rekke andre konsertscener, og toppet det hele med å spille for et smekkfullt Sinus i romjula.

I følge dem selv er årsaken til suksessen mye hard og målrettet jobbing.

– Vi har definert målene våre, og hvordan man kan jobbe for å nå dem. Både store hovedmål, og flere delmål. Delmål er viktig. Både for at hovedmålet skal nås, men også for egen motivasjon. Delmål går ofte fortere og er lettere å nå. Dette gir mestringsfølelse og holder motivasjonen i gang, sier de, og forklarer at de brukte denne strategien da de bestemte seg for å gi ut EP.

– Den var det langsiktige målet. Så satte vi oss mange små delmål som måtte nås underveis (som øving, studio, miksing, osv.) for at det langsiktige målet skulle kunne gjennomføres. Slik har vi oppnådd veldig mange av målene vi satt oss for dette året. Vi tror det er en veldig smart og sunn måte å jobbe på.

Regnvær sier at det føles godt å lykkes i Bodø.

– Det er hjembyen vår, og plassen vi bor og lever.

Deres tips til å lykkes med dine prosjekter i 2020 er:

– Sett deg mål, finn ut hva som skal til for å nå disse, og sett mindre delmål underveis på veien mot det store målet.

Ønsker du oppdateringer fra Bodø, gode historier og aktuelle jobber?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.

 

Mariell Israelsen

Daglig leder og grunnlegger av No14 Design/Bodø. I fjor åpnet hun ny, stor butikk i Glasshuspassasjen.

– 2019 ble absolutt et spennende år for meg og mine. Satsningen med nye No14 har vært hovedfokus og gitt meg massevis av jobblykke. Jeg gleder meg likevel til litt mindre oppstartsutfordringer i 2020. Vi var også heldige som fikk avslutte året med tidenes familieferie, så 2019 har handlet om å skape muligheter og opplevelser fra begynnelse til slutt.

Mariell sier at etter et kranglete 2018 ble det litt «yolo» å gå i gang med 2019.

– Miksen mellom å være litt vågal, sykt bestemt, og ikke minst veldig positiv, var nok avgjørende for at jeg kunne gå i gang med – og gjennomføre alt som 2019 har inneholdt. Viktigst er nok det siste; gjør man målene sine til noe positivt er det lettere å nå dem, på tross av at det kan være hardt arbeid innimellom. Uansett om det gjelder mål innenfor jobb, hjem, helse eller trening, så klarer jeg ingenting om jeg ikke har det gøy på veien. Jeg kan også være litt utålmodig så da hjelper det å bli minnet på at små steg mot målet også er steg.

Selv om Mariell fra eget ståsted mener hun ikke skapt noe suksess enda, syns hun det er veldig hyggelig at det å satse blir heiet opp og frem.

– Jeg tror Bodø er litt unikt sånn sett, vi er kjempegode på å støtte hverandre både personlig og profesjonelt. Ikke minst tror jeg bodøværinger er sykt nysgjerrige ettersom de sjeldent går glipp av en nyhet eller et nytt konsept. Gründermiljøet i byen er veldig godt og jeg håper vi alltid holder på denne småby-alle-heier-på- alle mentaliteten. Uansett hvor store vi blir til slutt.

Hennes råd til bodøværinger med spennende prosjekter er først og fremst bare å hoppe i det.

– Det kommer aldri en perfekt anledning, og produktet ditt kommer aldri til å bli helt perfekt uansett hvor lenge du venter. Er det noe du virkelig vil så er livet rett og slett for kort til å vente. Dersom målet ditt er litt krevende kan det hjelpe å sette seg delmål underveis. For meg har nettopp det vært helt avgjørende. I Bodø er det mange etablerte miljøer du kan oppsøke for å få tips og råd, uavhengig om det gjelder jobb, hjem eller helse.

– Er du i tillegg gründer som meg, kan du oppsøke gründerhjelperne i Bodø. De gjør en super jobb!

Gundersons

De to brødrene og illustratørene Rudi og Robin Gundersen er mest kjent for sine fargerike postere; mange av dem med velkjente motiv fra Bodø, blant annet linken, Stormen og moloen. Salget i nettbutikken går så det suser, også utover by- og landegrensene. I november i fjor åpnet de eget studio i Mediegården.

At 2019 ble et godt år for dem tror Gundersons er fordi de valgte å satse fullt ut på bedriften, med forventning om å lykkes.

– Vi har jobbet hardt for å utvikle stilen og vårt uttrykk enda mer. Det virker som det vi gjør nå, faller i god smak hos mange og det setter vi stor pris på.

De forteller at de hele tiden har hatt en bevisst strategi om å nå ut til spennende kunder som passer deres uttrykk og mål.

– Samtidig har vi nok jobbet enda hardere for å profilere bildene våre og gjøre oss synlig for folk flest, ved å åpne nye lokaler, stille ut verkene våre og delta på messer.

I følge brødrene føles det veldig bra å lykkes i Bodø.

– Mye av det vi gjør retter seg mot Bodø og bodøværinger, så det betyr mye at vi blir satt pris på. I tillegg er vi jo veldig glad i byen vår, derfor er det ekstra kjekt å kunne gi noe tilbake i form av det vi gjør.

Gundersons tips til hvordan du kan lykkes i 2020:

– Alle har sine egne måter å oppnå suksess på, så våre råd fører ikke nødvendigvis til suksess hos andre bedrifter. Likevel, det å være ydmyk og å vise stolthet rundt det du gjør kommer man lang vei med. Samtidig tror vi det er viktig å ikke gi opp selv om ting går trått og sakte. Har du tro på det du gjør, og jobber hardt og målrettet for det, vil ting ofte løse seg underveis.

Ønsker du oppdateringer fra Bodø, gode historier og aktuelle jobber?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.

 

Henrik Sand Dagfinrud

Dagfinrud er kulturell- og kunstnerisk ansvarlig for Bodø2024, og har stor del av æren for søknaden som førte til at Bodø er europeisk kulturhovedstad i 2024. Likevel har han en svært ydmyk holdning til at vi omtaler han som en av 2019s beste bodøværinger.

– Jeg tror ikke det har vært noe mer mitt år enn mange andre sitt år. Jeg tenker at jeg er heldig som bor i Bodø akkurat nå. Vi er en dynamisk, optimistisk og uredd by. Et bra lag, rett og slett. Positive og kompetente folk overalt. Da kan bra ting skje. Jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å være med på søknadsprosjektet som førte frem til Bodø2024, og jeg er fornøyd med at jeg tok sjansen på å gå skikkelig inn i prosjektet.

Han sier at en viktig suksessfaktor har vært å gjøre som Espen Askeladd, nemlig å samle på gode hjelpere.

– Jeg har lyttet til folk som kan mer enn meg. Og så har jeg brukt mye tid på å finne en slags sum av alle gode ting som dukket opp. Alle kan «noe» veldig godt, og jeg tror det er lurt å være nysgjerrig på hva det «noe» er.

Han sier at det føles bra å lykkes nettopp i Bodø, men samtidig at det aldri var noe alternativ å gjøre dette prosjektet et annet sted.

– Det var her ting lå til rette. Akkurat nå var Bodø perfekt match med konseptet Europeisk kulturhovedstad. Kommunen og fylkeskommunen er velorganiserte og fremoverlente – det har vært jobbet systematisk med kultur over lang, lang tid. Nordområdene er på dagsorden i verden. Bodø er i utvikling, og kapasiteten til å gjennomføre prosjektet vil være på plass i løpet av de neste årene. Det var på en måte nå eller aldri.

Til bodøværinger som ønsker å nå sine mål i 2020 har han følgende tips:

– Ta sjansen! Og lytt til bodøværingene du møter på din vei. Det er bra folk overalt i byen. Hvis ikke den første du møter kan hjelpe deg, blir du kanskje tipset om andre som kan. Byen er liten nok til at man ofte finner frem til de man trenger, og stor nok til at det går an å få til ordentlig bra prosjekter. Det er medvind i byen.

Ønsker du oppdateringer fra Bodø, gode historier og aktuelle jobber?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.