Andreas Myrvold

Bådin har vokst seg ut av garasjen og produserte over 71.000 liter øl i fjor, noe som tilsvarer en dagsproduksjon hos Mack forteller bryggerisjef Andreas Myrvold. FOTO: Rune Nilsen

Smaken av Bodø

Det som begynte som en vill idé under Parkenfestivalen i 2012, er nå et proft bryggeri med kvalitetsøl som har vakt oppsikt i inn- og utland.

29. august 2018

Gründer

– Det er et aldri så lite eventyr og et resultat av ufattelig mye jobbing, sier Andreas Myrvold.

Han er bryggerisjef, eier, styremedlem, vaskehjelp og selskapsvert. Med en bakgrunn som postmann, lagersjauer og ingeniør.

Meget god respons

For historien om Bådin er fortellingen om vennegjengen og entusiastene som tok markedet med storm. Selv om volumet ikke er spesielt stort, er responsen desto større.

I fjor produserte vi 71.000 liter øl, noe som tilsvarer en dagsproduksjon hos Mack.

Lokal Slagkraft
LOKAL SLAGKRAFT: – Nordlandspale er ølet som definerer oss; frempå, smaksrikt, ufiltrert og med en frisk og varig ettersmak, slik nordlendingen er, fastslår Andreas Myrvold. Rune Nilsen

Det flasker seg nå

Men så var det da heller ikke volumet som var målet. Bådin satte seg som mål å tappe smaken av Bodø på flaske. Slik som i Mjelle, myk strand, sol og sjø. Friskt og godt.

Eller Svartisen, en av de aller beste butikk-stoutene du finner i Norge. Sort, massiv og med en følelse at den har vært der lenge før det kom folk til regionen.

Bryggeriet produserer butikkøl og sterkøl som i dag er å få på samtlige norske Vinmonopol-utsalg.

Bredt utvalg
BREDT UTVALG: Bryggerisjef Andreas Myrvold med de 24 forskjellige typene øl Bådin har produsert. – Vi liker å eksperimentere, det er halve moroa, sier Myrvold. Rune Nilsen

Big in Oslo

Bådin skynder seg sakte og har som mål å øke volumet med 30 prosent per år. Per første tertial i år har de økt med 50 prosent. Det som er interessant er at 10 prosent av produksjonen selges i Oslo sentrum.

– Der har vi fått en utrolig drahjelp av superselger, eier og styremedlem Thomas Strøm, forteller Myrvold.

Viktige selskaper

Etter å ha vokst seg ut av garasjer og små lokaler er Bådin nå lokalisert i de gamle tau- og kjetting-lokalene til Løvold i Breivika. Her har de også bygget opp et rustikt selskapslokale.

– Vi har veldig god respons på dette i markedet og er en viktig inntektskilde for bryggeriet.

Klar for utsending. FOTO: Rune Nilsen
KLAR FOR UTSENDING: På lageret står det ferdige kasser med Saltstraumen. – Til ære for havbonden, steinbiten og sakte-TV, har vi virvlet i hop en frisk saison, som passer perfekt til havets skatter, sier Andreas Myrvold. Rune Nilsen

Internasjonalt samarbeid

Bådin eksperimenterer hele tiden med nye versjoner og har også tett kontakt med utenlandske bryggerier.

– I år skal vi lage øl i samarbeid med eksperter i Frankrike og mest sannsynlig også Italia, forteller Myrvold.

Ramsalt nedtur

Så langt er det vel bare ett lite forsøk som gikk galt:

– Vi laget et øl blant annet basert på saltvann fra klippfisk. Idéen var god, resultatet var strengt tatt ikke drikkbart, sier Myrvold og flirer godt.

Et annet poeng, som har tilført Bådin ekstra slagkraft, er en nøye uttenkt visuell profil. Der har grafisk sjef, eier og styremedlem Morten Iveland og byrået By North lagt ned en kjempeinnsats.

Fokus på detaljer
FOKUS PÅ DETALJER: Alt må stemme for at du skal få et eksepsjonelt godt øl. Her diskuterer Andreas Myrvold og førstebrygger Steinar Andersen de siste detaljene på neste produksjon. Rune Nilsen

Stor bredde gir styrke

Øvrige eiere i Bådin er:

·      Steinar Andersen, førstebrygger, pellementmaker og tidligere kokk

·      Eirik Hugaas Ofstad, styreformann, eier og ansvarlig for etikett-tekster, med bakgrunn som frilansjournalist, lege, PhD og snart postdoktor

·      Hallvard Skaar Pedersen, økonomiansvarlig økonom

·      Jakob Broderstad, selskapsvert med bakgrunn som filosof

I tillegg jobber Frederico Orsini som brygger, Stian Skogly som altmuligmann og teknisk sjef og Jan Staff som pakkerisjef med bakgrunn som ingeniør og satiriker.

– Det er summen av alle disse folkene og deres ulike erfaringer som gjør at Bådin blir et helt spesielt øl, konkluderer Andreas Myrvold.

Ønsker du oppdateringer fra Bodø, gode historier og aktuelle jobber?

Meld deg på nyhetsbrevet her! Ved å melde deg på godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer her.